Razgovor sa suradnikom:SpeedyGonsales/Arhiva1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Povratak stare verzije[uredi]

Molio bih te da vratiš staru verziju članka Hrvatska na onu od 18.12.2004., budući da nakon nje ima 4 vandalske izmjene, pa je nekako najlakše izbrisati ih umjesto da ostanu u povijesti izmjena. Hvala!

P.S. Predložak:Bitke je napravljen prema engleskoj Wiki. Nisam se još namjeravao baviti bitkama, ali sam vidio onu budalaštinu kako su vojnici Aleksandra Velikog imali velike kose kojima su kosili surle slonovima(?!), izbrisao to i napravio usput predložak. :-) Krešimir Ižaković 09:53, 29 Dec 2004 (CET)

Wikimedia meetup Central and Eastern Europe[uredi]

Hello! I'd like to draw the attention of your Wikicommunity to a Wikimedia meetup that we would like to orginize later this year. Please inform you collegues of this initiative. We would be greateful for any new ideas you might have or any help you can offer. And... Oh yeah - see you there! :)

See the meetups page on Meta for more details.

Best regards, TOR 83.27.192.132 18:22, 3 Jan 2005 (CET)


Malo testiranje kategorija :-)[uredi]

Kategorija pisaca

Bot za kalendare[uredi]

  • Prva stvar koju cu uraditi bice malo manje automatizovana. Kad budem dovrsio testiranje i posao na srpskoj Vikipediji, napravicu ovde analognu infrastrukuru. Za pocetak, to bi trebalo biti clanak Wikipedija:Spisak umjetaka (ispravi me ako imate drugo ime za Template). Pre nego sto krenem u stvaranje clanaka, svakako bi trebalo proveriti da li sam sve dobro napisao. Ali, obavesticu te o tome (ili je bolje da to ucinim na Kaficu?). --Millosh 10:19, 19 Feb 2005 (CET)

Zaboravljeni passwd[uredi]

Sigurno nikad niste culi ovo pitanje: "Zaboravio sam passwd. Sto sad?"

Istina je da trenutno imam virozu (a kad bih inace nasao vremena dodavati u Wikipediju ?! :)), ali ne mogu vjerovati da ne uspijevam naci nikakvu uputu sto napraviti u tom slucaju.

A i pokusao sam mailati nekom od HrWiki marljivaca, pa ni to nisam shvatio kako se radi.


Il' je viroza,

il' su godine,

il' je ono doba godine.


Ppale

Sve po malo :-) (odnosi se na virozu i doba godine, ostalo "nije" poznato :-))
Prijava.png
Što s passwordima? Kako se lijepo vidi na slici, ukoliko ste kod kreiranja svog korisničkog računa upisali i e-mail, klik na "Mail me a new password" radi upravo to. Ukoliko niste, kreirajte novi account.
Mailanje ide ovako: onog korisnika wikipedije koji je naveo svoju email adresu pri registriranju korisničkog imena je moguće "mailati" tj. poslati mu mail, ostale ne. A to se radi tako da odete na njegove stranice i kliknete "Pošalji mu e-mail". I to je to.
SpeedyGonsales 19:38, 13 Apr 2005 (CEST)


Pozdrav, Speedy! Počeo sam se brinuti što je s tobom... rijetko svraćaš ovamo. ;o)
Nego, nešto mi tu gore nije jasno. Zašto misliš da treba kreirati novi account, ako u starom nije upisao mail adresu? Može uvijek otići u postavke u korisničkom meniju i dodati adresu. Krešimir Ižaković 09:00, 14 Apr 2005 (CEST)


Hvala na brizi :-))))
Ukoliko je korisnik zaboravio lozinku, a nije označio "Želite li da idući put..." (tj. nije označio da se spremi cookie, i da ne mora svaki put upisivati svoju lozinku), onda se ne može ulogirati i doći do postavki u korisničkom meniju. Ukoliko je korisnik samo zaboravio svoju lozinku, a u web-pregledniku je prijavljen na wikipediju kao dotični korisnik, onda nema problema, treba samo navesti svoju e-mail adresu kao što si napisao i kliknuti na "Mail me a new password", i to je to. Moja je pretpostavka bila da nije toliko bitno što sam zaboravio lozinku ako i dalje mogu pristupati wikipediji kao registrirani korisnik (makar je pametno zapamtiti ju, jer se cookie-ji znaju izgubiti, ili pak imaju "expiration date"....) SpeedyGonsales 10:57, 18 Apr 2005 (CEST)


Aha, sad mi je jasno. Pozdrav! Krešimir Ižaković 13:35, 18 Apr 2005 (CEST)

Use of pictures of public buildings[uredi]

Dobro jutro, SpeedyGonsales!

Sorry for my not speaking Croatian. You are listed as the English-speaking "attaché" of the Croatian wikipedia. I have a question regarding the free use of pictures: Am I allowed to publish a picture of the Old Town of Dubrovnik taken from the city wall of Dubrovnik?

If this question seems odd to you, let me explain: In the German wikipedia there is a pretty strict use of pictures due to the German copyright law and its topic of "Panoramafreiheit" (freedom of taking pictures of public buildings). You are only allowed to publish a picture taken from a publicly accessible point. The Austrian and the Swiss laws are different from the German, so confusion is great ... So, there are two points in question: Can I publish pictures taken from a publicly accessible point in Croatia without approval from anyone (as in Germany)? May I publish a picture taken from the city wall of Dubrovnik access to which is - as you may know - not for free. I would be very thankful for your answer.

It's not Speedy, but- you're free to use whatever you want. Mir Harven 11:19, 30 Mar 2005 (CEST)

By the way: You don't happen to know something about the situation in Bosnia and Hercegovina, in my case regarding a picture of the Old Brigde (Stari Most?) of Mostar?

Go to Bosnian wiki and grab the pic. Mir Harven 11:19, 30 Mar 2005 (CEST)

Thanks so much for you help. Hvala.

de:EBB (discussion page)

Wikimedia meetup CEE - Final Part[uredi]

Hey SpeedyGonsales, I'm Datrio from the Polish Wikimedia projects and this is important, so I hope you're the right man I should contact. Basicly, I want to ask you for one thing. You can make a quick vote, formal or informal on this topic. Just have in mind, we need this answer as fast as we can.

Do you think (or does your community think), that a Wikimedia meetup CEE that would take place in Poland, right after Wikimania (9th-10th August 2005) would be a good idea? Also do you think, that such an event would collide with Wikimania, and some of the Croatian users would have to choose between Wikimania and the CEE meetup?

Please reply as soon as you can on my talk page. Best regards, Datrio 22:31, 30 Apr 2005 (CEST)

Wikimania PR[uredi]

Hello, I'm contacting you as you are listed as the ambassador for your Wikipedia!

It would be nice if also your Wikipedia could place the Wikimania PR banner on MediaWiki:Sitenotice. The text which should be used (translated into your language) is:

[[Image:Wikimania-468x60-en.png|100px]] The first '''[http://www.wikimania.org International Wikimedia Conference]''' will take place in [[Frankfurt]] [[August 4|4.]]-[[August 8|8 August]]!

The text should be kept until August.

Greetings, 83.109.148.29 20:54, 16 May 2005 (CEST)

Fizika[uredi]

U članku Fizika#Ključne teorije postoji link na Zakoni održanja i ja sam ga koristila u članku Posebna teorija relativnosti#Masa, moment i energija, no poslije sam vidjela da postoji kvazičlanak Zakon o očuvanju energije. Pozdrav!Izabela 04:26, 12 August 2005 (CEST)

Riješeno. SpeedyGonsales 11:52, 12 August 2005 (CEST)

Hvala :-) I moja prva intencija je bila takav prijevod, no kako sam članak 'Fizika' i njegove poveznice koristila za usklađivanje, odlučila sam da je (sa aspekta čitatelja) usklađenost važnija od mog (poprilično izoštrenog) osobnog osjećaja za naša lijepa hrvatska jezika :-) Slično je bilo i sa izrazima 'relativitet' vs. 'relativnost' - kod nas je prilično uvriježen izraz 'teorija relativiteta', no vođena poveznicama iz članka 'Fizika' koristila sam 'relativnost' i dodala redirekciju sa pojma 'relativitet' na 'relativnost'. Onda sam vidjela da u članku o Einsteinu postoji link na nepostojeći članak 'Teorija relativiteta' pa sam ga promijenila u link na 'Teoriju relativnosti' ne dirajući tekst koji i dalje koristi izraz 'relativitet'. Događa se dakle da u različitim člancima postoje poveznice na članke različitih naziva koji se bave istom temom (neka vrsta redundancije) i mislim da je važnije uskladiti takve slučajeve na bilo koji od naziva nego pretjerano raspravljati o tome koji je naziv prikladniji. Kako sam se uhvatila teme za koju nisam stručnjak iz prve ruke, nastojala sam za one nazive koji zahtijevaju poveznice (a nisu do sada spominjani na ovim stranicama) pronaći pomoću Google-a izvorne članke na hrvatskom jeziku koji se bave određenom temom pa tako doći do termina koji su kod nas uobičajeni (npr. u članku na engleskom općeniti naziv za Lorentzove formule je 'jednadžbe Lorentzove transformacije', dakle jednadžbe u množini, a transformacija u jednini, dok je kod nas uvriježen jedinstven izraz u množini - 'Lorentzove transformacije'. Možda sam pogriješila što sam se uhvatila tako nečega, jer sad uviđam da se ne radi samo o 'prijevodu', no s druge strane mi se čini da je to prikladan način učenja - da to nisam učinila sve ovo ne bih imala priliku primijetiti, a greške koje napravim, prije ili poslije će (toplo se nadam) netko ispraviti. Ante me zamolio da ne stvaram članke koji sadrže samo kategorije i oznaku stub, jer nije siguran je li takva praksa u skladu sa duhom wikipedije. Ja sam takve članke pootvarala upravo iz gornjih razloga, prevencije redundancije - kako bi netko tko, da se koristim gornjim primjerom, želi napisti npr. članak 'Zakon očuvanja energije', nemajući ni blagog pojma da već postoji poveznica koja vodi na nepostojeći članak 'Zakon održanja', pogledavši u kategoriju 'Fizika' pronašao da je predviđen članak 'Zakoni održanja', tj. da postoji poveznica koja na njega vodi. U svakom slučaju, neću to više raditi dok se vi dečki ne dogovorite oko toga što ovdje treba biti uobičajena praksa :-) Ne želim mutiti vodu, no ne vidim drugog načina da naučim ovdje plivati no da najprije skočim u vodu :-) Izabela 17:35, 12 August 2005 (CEST)

Wikipedia talk:Stub#Tematska područja Izabela 20:16, 12 August 2005 (CEST)

Prevela sam članak Paradoks ljestava - u originalnoj verziji za tablicu je korišten template 'Prettytable', no vidim da ga mi nemamo, pa tablica nije prikazana onako kako je prikazana u originalnoj (engleskoj) verziji članka. Izabela 13:48, 14 August 2005 (CEST)

Hvala :-) Izabela 14:39, 14 August 2005 (CEST)

RSK[uredi]

E, hvala ti na obavestenju. Sad cu pogledati kako stoje stvari, pa ce se taj clanak inkorporirati u vec postojeci. Uh, sad me bas mrzi da ja radim na tome, posto se u medjuvremenu napravio tamo clanak. Kakogod, siguran sam da je prevedeni clanak vrlo kvalitetan, tako da ce biti materijala za inkorporaciju. --millosh (razgovor (sr:)) 22:24, 19 August 2005 (CEST)

Imena mjeseci[uredi]

Da prebaciš i ova imena mjeseci u sučelju (Mediawiki:January i to) u genitiv? Mislim da se koriste samo za prikaz datuma, pa ne bi trebalo biti nezgrapnosti. Još da je moguće staviti točku iza dana u mjesecu, ali mislim da je to malo kompliciranije... --Elephantus 16:41, 20 kolovoz 2005 (CEST)

Aaa... Vidi, pa to se i u potpisu pojavljuje. Ja sam gledao samo onaj impresum na dnu stranice "Ova stranica je zadnji put...", u potpisu bi stvarno bilo malo prepompozno stavljat genitiv. --Elephantus 17:12, 20 kolovoz 2005 (CEST)

Najbolje onda impresum promijenit u nešto tipa: "Datum zadnje promjene na ovoj stranici:" Nominativ je kralj. :-) --Elephantus 17:24, 20 kolovoz 2005 (CEST)
Možda je to teško shvatiti na prvi pogled, ali kad se nalazi u datumu, mjesec MORA UVIJEK biti u genitivu. Na Elephantusovoj si stranici napisao: ja interno vrijeme pisanja komentara čitam: napisano u 17 sati i 1 minutu, bio je 20-i kolovoz 2005-e. Čak i u tvom čitanju treba stajati kolovoza, zato što se između broja i mjeseca UVIJEK podrazumijeva ovaj tekst: bio je 20-i (dan mjeseca) kolovoza. --Zmaj 08:46, 22 kolovoz 2005 (CEST)
OK, ako se mora genitiv onda se mora genitiv :-) . Speedy, vidim da se razumiješ u MediaWiki softver, znaš li kako staviti točku iza rednog broja dana u mjesecu? Nijemci su to napravili kod sebe, pa se može i njih priupitati. I kad već pričam o sučelju možda bi bilo dobro prevesti i natpise na stranicama kategorija, npr. "Broj stranica/podkategorija u ovoj kategoriji:" da se izbjegne padežna zavrzlama --Elephantus 02:14, 23 kolovoz 2005 (CEST)

Novak[uredi]

Vidim da si upotrebio novi predložak! Lepo, lepo... :) --Dungodung 13:23, 21 kolovoz 2005 (CEST)