Razgovor sa suradnikom:Izabela

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Bok, Izabela

Dobro si primjetila da kategorizacija iz područja umjetnosti i književnosti nije dosljedna, točnije da je nedovršena. Naime, ja sam prošli mjesec radio na ketegorizaciji, no kako mi umjetnost nije jača strana, stvari sam ostavio nedovršene. Nije mi skroz jasno šta od pojmova kiparstvo, slikarstvo, struktura, likovna umjetnost, scenska umjetnost, glazba, opera ... potskup čega, pa nisam htio napravit više štete nego koristi. No, tražio sma nekoga tko bi ovaj posap dovršio ili barem malo nastavio u pravom smjeru. Jednu moju primjedbi možeš vidjeti Category_talk:Umjetnost. Ako želiš pomoći, samo naprijed, bez ustručavanja. Podzrav --Ante Perkovic

Ime Prezime[uredi kôd]

Ma bravo Izabela, znao sam da sam nešto zaboravio dodat u popis stvari za napravit :))). Naime, tek sam nakon pola posla oko kategorizacije skužio čemu služio onaj dio iza "|", pa sam zato većinom izostavio taj dio. Planirao sam upozorit ostatak ekipe na to i predložit da se netko toga uhvati :). --Ante Perkovic

Kategorije, i još ponešto[uredi kôd]

1. Dobro nam došla!

2. Kako kategorije funkcioniraju ukratko je opisano na stranici Wikipedija:Kategorije, a poveznice na još neke korisne stranice mogu se naći na Wikipedija:Portal_zajednice (ista poveznica/link se nalazi u meniju ispod globusa wikipedije između Glavna stranica i Aktualno).

3. Ako imaš pitanja, pitaj :-)

SpeedyGonsales 00:28, 12 August 2005 (CEST)

Glede ...| ]] ...

Taj space, kao i sve drugo iza okomite crte (što već znaš) služi za stvaranje abecednog popisa na stranici kategorije. Na ovaj se način osigurava da npr. stranica Poznati fizičari u kategoriji Fizičari bude ispred svih ostalih (nema smisla da bude ni pod P ni pod F) jer je space prvi po abecedi. Čak i ako iza space-a staviš neki tekst (šta u biti i nema nekog smisla), wiki opet gleda taj prvi space, a ne prvo slijedeće slovo. Na nekoliko mjesta sam vidio i da se piše ...|*]], pa je ta stranica izlistana u kategoriji pod *, ali meni je space nekako ljepši. --Ante Perkovic

Zakon očuvanja energije[uredi kôd]

U početku rada hr wikipedije mnoge stranice nastale su prevođenjem članaka s en wikipedije, tako se uvidom u članak en:Physics vidi da su Zakoni održanja relativno slab prijevod engleskog pojma Conservation law. Prijevod nije tako loš, no iz konteksta se ne vidi o čemu se radi, a u hrvatskom jeziku uvriježeniji su pojmovi zakon očuvanja (ili održanja) energije nego samo zakon(i) održanja. Riješeno :-) SpeedyGonsales 12:01, 12 August 2005 (CEST)

(polu)prazni članci[uredi kôd]

Bok, Izabela

Prije par dana sam postavio (na Talk:Vrijeme_(fizika)) pitanje smislenosti otvaranja članaka koji sadrže samo kategorije i oznaku stub, no nitko izgleda nije to primjetio . Možeš li privremeno pauzirat sa takvim člancima, dok se ne savjetujemo s ostalim wikipedijancima jesu li takvi članci u duhu wikipedije. --Ante Perkovic

Imam ideju za ubuduće:

  • Sadašnje izabeline članke ostaviti, pa makar su skoro prazni - vidim da ih ona s vremenom dosta kvalitetno napiše :)
  • za ubuduće: predlažem Izabeli da u sličnim situacijama napiše predložak, kao što na stranici SAD ima Template:podjela SAD, pa nema šanse da netko otvori novu stranicu s krivim imenom, a lista budućih iemna članaka je svima na vidjelo. Dakle, moglo bi se npr u članak Relativnost stavit predložak sa popisom svih važnijih pojomva i onda ga stavljat na svaku od stranica iz predloška. Ili se ovo može primjenit kad netko slijedeći put započene neki sličan projektić. Ante Perkovic 11:18, 21 kolovoz 2005 (CEST)
Ante, ova ti je ideja izvrsna :-) [Ja je se naravno ne bih dosjetila još sto godina, jer do priče s templateima nisam stigla.] To je upravo ono što sam željela postići kad sam otvorila kategoriju 'Relativnost' i sve one stubove kojima sam onda dodala tu kategoriju. Hvala ti :-) Izabela 17:24, 21 kolovoz 2005 (CEST)

Hrvatski jezik i wikipedija[uredi kôd]

Tebi lijepa naša hrvatska jezika donekle išla pod rukom, no ima gorih tamo slučajeva, pravih katakitica (tj. strofa=kitica za neznalice). Wikipedija teži biti enciklopedija, i što je najljepše, zahvaljujući trudu njenih korisnika to prilično dobro i uspijeva. Jer obično korisnici koji provedu pišući članke ili uređujući postojeće preko 10 sati (npr. 100-njak i više sati) polako dobiju osjećaj nužnosti reda na ovom velikom pothvatu. Tako obično novim korisnicima kod kojih je bjelodano da su kapnuli i počeli pisati bez čitanja postojećih dobro napisanih članaka kako pisati, preporučam pročitati stranice sa pravilima, radi bržeg uhodavanja, makar se također razmjenjivanjem poruka sa korisnicima postiže pozitivan efekt stvaranja wikizajednice :-) Kako bilo da bilo, par naputaka neće boljeti

  • napisati članke je uvijek dobro, makar terminologija uporabljena nije savršena, jer više ljudi zna lektorirati napisano, nego napisati smisleni članak o temi koju ne poznaje
  • napisati članke književnim hrvatskim jezikom je korak naprijed, jer takve nije potrebno niti ispravljati, nego mogu stajati sami kao primjer pismenosti autora
  • napisati članke hrvatskim jezikom koji nužno nedostaju na hrvatskoj wikipediji je nedosanjani san nas Trnowikica, no i to se događa kad u petak pada kiša i sja sunce, a ja s krampom tražim ćup :-)

Ja mislila da bila neprozirno jasna, hvala na opažljivom slušanju i dofiđenja.

P.S. Za korištenje stub predložaka vidi Wikipedija:Mrva. SpeedyGonsales 18:45, 12 August 2005 (CEST)

Prazni, neprazni i ostali članci[uredi kôd]

Ogromna prednost wikipedije pred papirnatim enciklopedijama je mogućnost stavljanja poveznica na bitne pojmove u tekstu koji pišemo, čime je čitatelj našeg članka jedan klik daleko od pojašnjenja dotičnog termina, što maksimalno ubrzava krivulju učenja o nekoj do tada nepoznatoj temi koju počinjemo proučavati na wikipediji.

Copy-paste sa stranice Wikipedija:Stil:

"Ovo nije papirnata enciklopedija, pa cilj nije samo napisati dobar članak i upotpuniti ga s dobrim ilustracijama, nego ga valja i povezati. Zašto i kako? Budući da je ovo računalna encikopedija koja se koristi preko web preglednika, dobro je koristiti interne poveznice u članku. Time onaj tko čita Vaš tekst može na jednostavan način dobiti dodatne informacije u samo par klikova mišem (sjetite se kako je to izgledalo kad ste listali rječnik stranih riječi i istovremeno proučavali nekoliko svezaka opće enciklopedije - nije baš lagan zadatak). Poveznica ne treba biti premalo, ali niti previše (otežavaju čitanje članka kad ih je previše). Za detalje vidi dolje pod Tipski članci.

U tekstu članka bi trebale biti samo unutarnje poveznice (one koje pokazuju na članke na wikipediji), dok se popis vanjskih poveznica obično stavlja na kraj članka."

(vanjske poveznice su poveznice na mrežne sadržaje izvan wikipedije, koji su podložni promjenama - mnogi takvi sadržaji postoje godinu, dvije, pa nestanu. Sadržaji na wikipediji se također mijenjaju, ali u načelu nabolje :-))

Dakle, u članku koji pišemo treba stavljati poveznice i na pojmove o kojima već postoje članci, i na one o kojima još ne postoje članci, bilo da namjeravamo napisati članke o njima ili ne. Jer wikipediju stvara puno ljudi, i rijetko će se dogoditi da ćemo neko polje pokriti sami, obično će još netko sudjelovati, bilo na sadržaju, ili na wikiziranju članka (goli tekst bez ijedne poveznice wikipediji ne koristi baš previše, u svakom članku trebale bi biti najmanje dvije poveznice i odgovarajuća kategorija).

Treba izbjegavati otvaranje novih stranica samo da bi na njima ostavili stub predložak, kao što su Ante i Zmaj lijepo napisali, jer svi mi volimo (kad imamo vremena) napisati članak ab ovo. No najgore je uređivati praznu stranicu, stisnuti jednom razmaknicu (space), i snimiti takvu stranicu. Takve stranice su zadatak administratorima za brisanje. Ponekad je dovoljno napisati dvije-tri rečenice, netko drugi će nastaviti, i članak će nastati. Nije nužno uvijek napisati traktat :-) SpeedyGonsales 13:59, 13 August 2005 (CEST)

Brzina[uredi kôd]

Vrlina :-). Kreiran predložak ne znači da takav mora ostati, možemo mi imati ljepše tablice nego na en wikipediji, možda u nekoj drugoj (pastelnoj) boji :-) Boja se namješta pomoću RGB komponenti, u heksadecimalnom brojevnom sustavu, od 0 do FF, potrebno je samo promijeniti "background: #f9f9f9" parametar. SpeedyGonsales 14:52, 14 August 2005 (CEST)

Obavijest za označavanje slika[uredi kôd]

Ovo je automatski generirana poruka/obavijest poslana svim suradnicima koji su postavljali slike prije stupanja na snagu nove politike označavanja slika (6. studenoga 2006.).
Na Wikipediji je u tijeku akcija sređivanja slika s nejasnim ili pogrešno naznačenim pravnim statusom.


Suradniče Izabela,

Molimo Vas da sve slike koje ste poslali, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike. Pogledajte ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake. Kratke Upute za označavanje starih slika će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Molimo vas da posebnu pozornost obratite na Vaše neoznačene slike.

Napomene:

  • Navedite izvor slike - ako ne navedete izvor, nemoguće je provjeriti oznaku!
  • Nemojte stavljati pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Slike koje po završetku akcije sređivanja nemaju jasno označen pravni status biti će brisane! To podrazumijeva i slike koje nemaju oznaku, one koje su pogrešno obilježene kao i one koje nemaju provjerljive podatke o izvoru.
-- Andrej Šalov 17:04, 15. studenog 2006. (CET).

Obavijest za slike[uredi kôd]

Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

Stranice za razgovor[uredi kôd]

Stranice za razgovor, a i njihov sadržaj, se ne brišu nego se kad postanu prevelike arhiviraju. Hvala na razumijevanju.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Bracodbk (razgovordoprinosi)

I meni se može dogodit da se zaboravim potpisat pa hvala na napomeni. Stranice za razgovor se ne brišu (osim u slučaju vandalizma ili osobnog napada) već se arhiviraju. Pozdrav.--Braco dbk 19:50, 3. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

A vidim da Vam se može dogoditi i to da ne stignete obratiti pažnju na detalje kao što je, primjerice, da infinitiv u hrvatskom književnom jeziku ima 'i' na kraju. Što, ukoliko postoje vrijedni suradnički prstići koji će to rado popraviti (barem u člancima) i nije neka greška, pa se tako čovjek koji se ne trudi upotrebljavati materinji jezik kakav jest, može dičiti svojim opsežnim enciklopedističkim radom. --Izabela (razgovor) 21:02, 3. ožujka 2011. (CET) Ja osobno 'vandalskim osobnim napadom' smatram vaše vraćanje na moju stranicu za razgovor tih preužasnih prešarenih botovskih odavno isteklih i nevažećih upozorenja. Ali ih neću obrisati po drugi puta, obrisati ćete ih Vi sami. Ili nećete. --Izabela (razgovor) 21:14, 3. ožujka 2011. (CET)[odgovori]

Žuti karton


Štovana Izabela, svaki tvoj komentar je nekonstruktivna kritika koja nema veze s ničim pa te molim da se suzdržiš. Nazivanje moga čina vandalizmom može biti i osobni napad ili napadačko ponašanje što može biti sankcionirano blokadom suradničkog računa, ali ja ti zasad samo izričem opomenu. I za kraj Wikipedija:Ne ometajte rad Wikipedije da biste nešto dokazali.

P.S. Suradničke stranice za razgovor se ne brišu nego se arhiviraju, pa se tako ne brišu ni preužasna i prešarena botovska upozorenja koja se arhivirana mogu pronaći i na mojoj stranici za razgovor.--Braco dbk 21:52, 3. ožujka 2011. (CET)[odgovori]