Renaissance Wax

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Renaissance Wax ,pakiranje od 200 ml

Renaissance Wax patentirani je mikrokristalni vosak namijenjen zaštiti starina i umjetnički oblikovanih predmeta. Iako nije primjeren za sve materijale, koristi se u različitim javnim i privatnim zbirkama. Također se koristi za zaštitu i kao laštilo za antikni namještaj. Dobro je znana i primjena na modernim imitacijama starog oružja koje se koriste kod reinscenacije viteških turnira i bitaka jer je primijećeno da ove predmete štiti znatno bolje od tradicionalnih uljnih premaza[1].

Dobavljači konzervatorskog materijala kažu da se koristi da oživi i zaštiti vrijedan namještaj, kožu, slike, metale, oniks, bjelokost itd. Osvježava boje i daje meki sjaj.[2]

Voštane se prevlake najviše i uz najmanje kotroverzi koriste na metalima, ova prevlaka služi kao barijera koja sprečava dodir vlage i kisika s površinom. Koristi i za sprečavanje kontakta između materijala i ljudskog znoja te masnoće, ali i kao zaštita za antikorozivne prevlake.

Ne treba se koristiti na mrvljivim i prašnjavim površinama.

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Tanko i ujednačeno nanijeti na površine koje se žele zaštiti te blago ulaštiti mekom krpom. Kod predmeta složenijeg oblika može se koristiti kistom.

Nanošenje preko drugih prevlaka[uredi | uredi kôd]

Kod kožnatih predmeta, u svrhu zaštite od crvene truleži, prvo konsolidirati kožu Klucelom G.

Renaissance Wax također se koristi za zaštitu brončanih, mjedenih ili bakrenih kovanica. Vosak u tom slučaju sprečava interakciju površine spomenutih s vlagom i zrakom. Kao podsloj kod konzervacije metala može se koristiti zaštitni lak Incralac ili Paraloid B-72.

Sastav[uredi | uredi kôd]

Renaissance Wax osmislio je dr. A. E. A. Werner iz British Museum research laboratories početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Ekskluzivni je proizvođač Picreator Enterprises Ltd. [3]

Ranije su voštane prevlake sadržavale i pčelinji vosak i karnauba vosak koji sadrže i neke kiseline. Renaissance Wax baziran je na stabilnijim materijalima, dobivenim rafinacijom nafte. [4]

Renaissance Wax sadrži polietilenski vosak i mikrokristalni vosak Cosmolloid 80H.

Sastojci: [5]

100g Cosmolloid 80H (Astor)
25g Wax A ( polietilen vosak) (BASF)

Stopiti i uliti u 300 ml bijelog špirita (zapaljivo!), miješati dok se ne ohladi.

Druga formula daje nešto tvrđu prevlaku: [6]

90g Cosmolloid 80H (Astor)
30g Ketone Resin N (BASF)
200ml White spirita

Kontroverze oko uporabe[uredi | uredi kôd]

Voštane su prevlake sklone nakupljanju prašine, stoga mogu smanjiti vidljivost nekih finih detalja.

Iako ga se smatra stabilnim i korisnim materijalom, postoje i neke zadrške oko uporabe. Smatra se da zbog polietilenskog voska isti starenjem postaje problematičan za uklanjanje. [7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Chinese Swords Guide: Restoration
  2. Conservation By Design Ltd. commercial catalogue. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. srpnja 2011. Pristupljeno 1. svibnja 2007.
  3. Renaissance Wax. Picreator Enterprises Ltd. (Manufacturer). Inačica izvorne stranice arhivirana 7. veljače 2012. Pristupljeno 27. travnja 2007.
  4. Horie, C V. 1996. Materials for Conservation. Elsevier Science and Technology. ISBN 0-7506-0881-1
  5. Plenderleith, H.; Werner, A. 1971. The conservation of antiquities and works of art 2nd izdanje. Oxford University Press. London.
  6. Larson, J. 1979. The conservation of alabaster monuments in churches. The Conservator. 3: 28–33
  7. Moffett, Dana L. 1996. Wax Coatings on Ethnographic Metal Objects: Justifications for Allowing a Tradition to Wane. JAIC. 35 (1): 1–7. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. lipnja 2007. Pristupljeno 1. lipnja 2012.