Resanovci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Resanovci su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u općini Bosansko Grahovo koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 249 stanovnika.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Sa sjevero-zapadne strane teritorije općine Bosansko Grahovo su Resanovci. Tu je i otvoreni prijevoj prema dolini Une, preko doline Prastruge, čije je dno na visini od oko 860 metara nadmorske visine. Prema općini Drvar je udolina između Strlježnice i Jadovnika, čija je visina 980 metara te se na tom pravcu nalazi magistralna cesta Bosansko Grahovo – Drvar.

Pećina Lednica (Resanovačka pećina ili Ledenica) se nalazi u selu Resanovci 2,5 kilometra udaljena od magistralne ceste Bosansko Grahovo-Drvar. Prije rata bila je osvjetljena, a krasilo ju je izuzetno bogatstvo pećinskog nakita. U vremenu nakon rata rasvjeta je pokradena, a dio nakita uništen i odnešen. Pećina je specijalni geološki rezervat koju čini 13 dvorana ukupne dužine 697,5 metara, a površina 8.477 m2. u maju 2012. pokrenut je projekt revitalizacije ove pećine i Šatorskog jezera uz podršku Europske unije.

Historija[uredi VE | uredi]

Najstariji tragovi davno iščezlih kultura otkriveni su u Čađavoj ( Gigića ) pećini iznad sela Resanovci. U njenom predvorju su zapaženi tragovi prebivališta pračovjeka , a otkriven je i jedan kameni nožić, vrlo patiniran i još nekoliko paleolitskih kamenih izrađevina , te se smatra da je pračovjek posjećivao ovu pećinu prije oko 30.000 godina.

Stara rimska cesta iz Dalmacije za dolinu Sane i Une prolazila je kroz Resanovce gdje se i sada nalaze njegovi tragovi i gdje se čuvaju legende vezane za put.[1]

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Nacionalnost 1991.
Srbi 242
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 7
ostali 0
Ukupno 249

Privreda[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. DOLABELIN SISTEM CESTA U RIMSKOJ PROVINCIJI DALMACIJI -Ivo Bojanovski, Sarajevo 1974

Vanjske veze[uredi VE | uredi]