Rila

Izvor: Wikipedija
Rila
Selo Kostenets

Rila (bugarski: Рила) najviša je planina na jugozapadu Bugarske. Najviši vrh planine Musala s visinom od 2.925 m.

Geološke i zemjopisna svojstva planine[uredi | uredi kôd]

Rilska planina se nalazi oko 100 km udaljena od Sofije u jugozapadnoj Bugarskoj. Najviši vrh planine je 2925 m. visoka Musala, ostali veći vrhovi su: Dimitrov (2902 m), Malovica (2730 m), Rilec (2715 m) i Belmeken (2627 m). Planina Rila prostire se na površini od 2,629 km², od toga se na površini od 81 000 hektara prostire Nacionalni park Rila.

Rilska planina je geološki sastavljena od granitnih i gnajsnih metamorfnih stijena i paleozoiskih škriljaca prije 250,000,000 godina. Njen alpski reljef formiran je za pleistocentske glacijacije, tako da Rila ima preko 150 ledenjačkih jezera. Ona leže na visini od 2.100 do 2.500 m., najviše jezero leži na 2.709 m. ispod vrha Musala.

Padine Rile su izvor najvećih bugarskih rijeka: Marice, Iskara, Strume, Meste i Rilske reke. Rilska planina ima bogat šumski pokrov, koji se prostire do nadmorske visine od 2100 m. Doline su plodne i obrađene poljoprivrednim usjevima. Planina je stanište brojnnih divljih životinja; medveda, divljih svinja, risova, koza, vukova, jelena, sokola i orlova.

Planina je bogata Minerali|mineralima i termalnim izvorima, vadi se olovo i cink. Najtopliji termalni izvor od 102°C koristi se za termalno kupalište Sapareva Banja (blizu Ćustendila).

Na zapadnim obroncima planine nalazi se poznati Rilski manastir iz 10.stoljeća. Rila je popularno turističko odredište, na kojem se nalaze brojni planinski domovi i hoteli. Na južnim padinama planine nalaze se poznati bugarski skijaški centri Bansko i Razlog.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Rila