Rječnik stranih riječi (Anić/Goldstein)

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina. Za slična izdanja pogledajte članak Rječnik stranih riječi.
Rječnik stranih riječi

Naslovnica prvog izdanja
Autor Vladimir Anić i Ivo Goldstein
Država Hrvatska
Izdavač Novi Liber
Datum (godina)
izdanja
1999. (prvo izdanje)
Broj stranica 1471
ISBN broj 953-6045-14-1

Rječnih stranih riječi veliki je suvremeni rječnik čije drugo izdanje sadržava više od 84 000 natuknica. Rječnik stranih riječi jedan je od najvećih hrvatskih rječnika te vrste. Sadržava 49 000 stranih riječi i 35 frazeoloških izraza stranog porijekla koji se upotrebljavaju u hrvatskom govornom, stručnom i književnom jeziku. Rječnik ima 1471 dvostupačnu stranicu velikog rječničkog formata, a sadržava pojmove iz informatike, moderne glazbe, medicine, športa, politike i mnogih drugih područja te vlastita imena iz Biblije, mitologije i opće povijesti. Rječnik stranih riječi objavio je Novi Liber.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Prvo izdanje, tiskano 1999. godine imalo je 10 000 primjeraka. Drugo izdanje rječnika tiskano je 2000. godine u Zagrebu te je zbog velike potražnje 2004. godine dotiskano 1500 novih primjeraka. Rječnik ima dijagonalu od 25 centimetara i tvrde korice. Na koricama rječnika prevladavaju plava i bijela boja te crvene crte. Naziv rječnika napisan je bijelom bojom na plavoj pozadini te je odvojen dvjema tankim crvenim crtama odozgo i odozdo. Iznad naslova rječnika napisani su autori knjige manjim bijelim slovima. Rječnik je iznimno kvalitetne izrade.

Prije samoga rječnika nalazi se 25 stranica koje čine naslov knjige iznutra, predgovor, uvod te ostale komponente koje svaki rječnik treba imati. Natuknice su podebljane kako bi se lakše uočile od ostatka teksta. Prefiksi i sufiksi su sa svoje gornje i donje strane odvojeni kratkim vodoravnim crtama kako bi se lakše uočile u velikom tekstu. Rječnik sadrži riječi iz preko 130 jezika iz svih područja svijeta. Ispod većine natuknica nalaze se etimološka objašnjena što olakšava razumijevanje velikog broja riječi. Na kraju rječnika nalazi se Dodatak s osobnim imenima, simbolima i mjernim jedinicama.

Rad na rječniku[uredi | uredi kôd]

Autori ovoga rječnika su Vladimir Anić i Ivo Goldstein. Urednik rječnika je Slavko Goldstein a recenzenti prof. dr. Damir Kalogjera i prof. dr. Ivo Pranjković. U uređivačkom odboru bilo je sedam članova, te brojni drugi članovi i suradnici, konzultanti, redaktori, stručni suradnici i pomoćni suradnici. Na opremi i grafičkoj suradnji radila je Jelena Musić. Grafičku pripremu teksta i prijelom napravila je DENONA d.o.o. - Zagreb.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Vladimir Anić, Ivo Goldstein: Rječnik stranih riječi, Zagreb, 2004; ISBN 953-6045-14-1

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]