Robert Fripp

Izvor: Wikipedija
Robert Fripp
Ime u rodnom listuRobert Fripp
Rođen/a16. svibnja 1946.
Žanr/oviprogresivni rock, psihodelični rock, jazz, ambijentalna glazba, instrumentalni rock
Zanimanjeglazbenik, skladatelj, producent
Instrumentgitara, mellotron
Djelatno razdoblje1968.-danas
AngažmanKing Crimson, League of Gentlemen, G3, Fripp & Eno
Internetska stranicaSlužbene stranice
Značajni instrumenti
Gibson Les Paul

Robert Fripp (Wimborne Minster, Dorset, 16. svibnja 1946.) britanski je skladatelj, producent i gitarist, najpoznatiji kao član progresivnog rock sastava King Crimson. Njegov rad u glazbi traje pet desetljeća i obuhvaća razne glazbene stilove. Oženjen je britanskom glumicom i pjevačicom Toyah Willcox. Frippa je časopis Rolling Stone rangirao na 42. mjesto popisa "100 najboljih gitarista svih vremena" (objavljeno u kolovozu 2003. godine).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rana karijera[uredi | uredi kôd]

Frippov najraniji profesionalni rad počinje 1967. godine, kada se odazvao na oglas skupine koja je bila u potrazi za pjevačem i orguljašem (bez obzira na to što nije bio ni jedno ni drugo), a osnovali su je basist Petar Giles i bubnjar Michael Giles. Sastav su nazvali 'Giles, Giles and Fripp' i Fripp je uspio s njima objaviti dva singla, kao i album The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp.

King Crimson (rano doba)[uredi | uredi kôd]

Nakon raspada skupine Fripp je 1968. godine s bubnjarom Michaelom Gilesom napravio planove za formiranje sastava 'King Crimson', u kojem su još bili Greg Lake, Petre Sinfield i Ian McDonald. Njegov prvi album, In the Court of the Crimson King, objavljen je krajem 1969. godine i postigao je veliki uspjeh, a i danas je poznat kao jedan od najvažnijih utjecajnih albuma u povijesti progresivnog rocka. Zbog glazbenih razlika Gilesa i McDonalda, 'King Crimson' ubrzo se nakon objavljivanja albuma raspao, ali se ponovo formirao još nekoliko puta tijekom godina. U početku je Fripp želio raspustiti grupu, ali su ga Giles i McDonald nagovorili da ostane. Fripp je do danas ostao jedini nepromijenjeni član skupine. Kroz 'King Crimson' prošlo je mnogo postava dok nije prekinuo s radom prvi puta 1974. godine.

Tehnika sviranja gitare[uredi | uredi kôd]

Fripp je počeo svirati gitaru u dobi od jedanaest godina.[1] Prema njegovim riječima bio je potpuno bez sluha i nije imao smisla za ritam.[2] Budući da ga je osnovama sviranja gitare podučavao Don Strike, u to je vrijeme razvio tehniku brzog sviranja, što će kasnije usavršiti na gitari 'Guitar Craft'.

Godine 1984. Fripp je počeo koristiti nove standarde ugađanja, koji će kasnije postati službeni stil ugađanja za gitare 'Guitar Craft'. Fripp je inače ljevak, ali gitaru svira desnom rukom.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Robert Fripp. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. rujna 2008. Pristupljeno 5. listopada 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. Intervju s Robertom froppom

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]