Robert Fripp

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Robert Fripp

Robert Fripp.jpg

Ime u rodnom listu Robert Fripp
Rođen/a 16. svibnja 1946.
Žanr/ovi progresivni rock, psihodelični rock, jazz, ambijentalna glazba, instrumentalni rock
Zanimanje glazbenik, skladatelj, producent
Instrument gitara, mellotron
Djelatno razdoblje 1968.-danas
Angažman King Crimson, League of Gentlemen, G3, Fripp & Eno
Internetska stranica Službene stranice
Značajni instrumenti
Gibson Les Paul
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Robert Fripp (16. svibnja 1946., Wimborne Minster, Dorset) britanski je skladatelj, producent i gitarista, najpoznatiji kao član progresivnog rock sastava King Crimson. Njegov rad u glazbi traje pet desetljeća i obuhvaća razne glazbene stilove. Oženjen je britanskom glumicom i pjevačicom Toyah Willcox. Frippa je časopis 'Rolling Stone' rangirao na 42. mjesto popisa "100 najboljih gitarista svih vremena" (objavljeno u kolovozu 2003. godine).

Životopis[uredi VE | uredi]

Rana karijera[uredi VE | uredi]

Frippov najraniji profesionalni rad počinje 1967. godine, kada se odazvao na oglas skupine koja je bila u potrazi za pjevačem i orguljašem (bez obzira što nije bio ni jedno ni drugo), a osnovali su je basista Petar Giles i bubnjar Michael Giles. Sastav su nazvali 'Giles, Giles and Fripp' i Fripp nije uspio sa njima objaviti dva singla kao i album The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp.

King Crimson (rano doba)[uredi VE | uredi]

Nakon raspada skupine Fripp je 1968. godine, zajedno s bubnjar Michaelom Gilesom napravio planove za formiranje sastava 'King Crimson', u kojem su još bili Greg Lake, Petre Sinfield i Ian McDonald. Njihov prvi album, In the Court of the Crimson King, objavljen je krajem 1969. godine i postigao je veliki uspjeh, a i danas je poznat kao jedan od najvažnijih utjecajnih albuma u povijesti progresivnog rocka. Zbog glazbenih razlika Gilesa i McDonalda, 'King Crimson' se ubrzo nakon objavljivanja albuma raspada, kako bi se ponovo formirao još nekoliko puta tijekom godina. U početku Fripp je imao želju napustit sastav ali su ga Giles i McDonald nagovorili da ostane. Fripp je do danas ostao jedini ne promijenjeni član sastava. Kroz 'King Crimson' prošlo je mnogo postava dok sastav nije prekinuo sa radom prvi puta 1974. godine.

Tehnika sviranja gitare[uredi VE | uredi]

Fripp je počeo svirati gitaru u dobi od jedanaest godina[1]. Po njegovim riječima bio je potpuno bez sluha i nije imao smisla za ritam[2]. Pošto ga je osnovama sviranja gitare podučavao Don Strike, u to je vrijeme razvio tehniku brzog sviranja, što će kasnije usavršiti na gitari 'Guitar Craft'.

1984. godine, Fripp je počeo koristiti nove standarde ugađanja, koji će kasnije postati službeni stil ugađanje za gitare 'Guitar Craft'. Fripp je inače ljevak ali gitaru svira desnom rukom.

Diskografija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]