Robert Napier

Izvor: Wikipedija
Robert Cornelis Napier
Robert Cornelis Napier, 1. barun Napier od Magdale
Robert Cornelis Napier, 1. barun Napier od Magdale
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 6. prosinca 1810.
Mjesto rođenja Colombo, Šri Lanka
Datum smrti 14. siječnja
Mjesto smrti London, Velika Britanija
Nacionalnost Englez
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1828. do 1890.
Čin feldmaršal
Ratovi britanski kolonijalni ratovi; Indija, Kina, Etiopija
Vojska Britanska vojska
Rod vojske Pješaštvo
Odlikovanja Orden reda Bath, Orden indijske zvijezde, Orden indijskog carstva.

Robert Cornelis Napier, 1. barun Napier od Magdale (Colombo, Šri Lanka 6. prosinca 1810.London, 14. siječnja 1890.) bio je britanski feldmaršal, za vrijeme britanskih kolonijalnih ratova u 19. stoljeću.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Robert Napier rođen je obitelji topničkog-bojnika u tadašnjem Cejlonu. Njegov otac je poginuo uprvo te godine kad se Robert rodio na Javi. Mali Napier je već 1824. poslan na vojno učilište - Britanske istočnoindijske kompanije u Englesku (Addiscome / Surrey). S 18 godina, 1828. se pridružio u Britanskoj Indijskoj vojsci - Bengalskim inženjercima. Između 1845. i 1846. borio se protiv Sikha za takozvanog Prvog rata sa sikima. Sudionik je bitaka kod Mudkija, Ferozeshaha, Sobraonaja i Gujarata. Za vrijeme Drugog rata sa sikima, zapovjedao je opsadom Multana i borio se u Bitci kod Gujrata.

Godine 1852. je zapovijedao je jedinicama u pohodu na sjeverozapadne indijske odmetnute provincije. Nakon tog je kao zapovjednik stožera Jamesa Outrama, sudjelovao u gušenju Sipajskog ustanka (Indijski narodni ustanak 1857.-58.). Tijekom tih borbi je ranjen, nakon tog je promaknut u čin brigadira.

Napier je 1860. kao zapovjednik divizije pod zapovjedništvom Sir Jamesa Hope Granta vodio anglo-francusku vojnu ekspediciju za vrijeme Drugog opijumskog rata u Kini.

Nakon smrti Lord Elgina 1863. Napier obnaša dužnost potkralja Indije. Tad je promaknut za zapovjednika Britanske indijske vojske sa sjedištem u Bombaju.

U kolovozu 1867. Napier je kao general pukovnik, određen za zapovjednika tajne vojne ekspedicije na Abesiniju. Ona je poduzeta nakon Etiopskog diplomatskog sukoba s Britanijom, kad je car Tevodros II. Etiopski zatočio kao taoce veći broj britanskih diplomata i građana u svojoj planinskoj utvrdi Magdala. Ekspedicijske snage koje je vodio Napier uspjele su se probiti od crvenomorske obale preko planinskih puteva Etiopske visoravni (644 km) do Magdale i nakon bitke sa snagama odanim caru Tevodrosu osloboditi sve zatočenike 1868. Za uspjeh u ovoj misiji, nagrađen je plemićkom titulom Barun Napier od Magdale i ordenom Reda od Batha.

Od 1870.1876. Napier obnaša dužnost vrhovnog zapovjednika britanskih snaga u Indiji od 1876. je dužnosti guvernera Gibraltara. Godine 1882. vraća se u Britaniju, tad je promaknut u čin maršala. Od 1886.1890. obnaša počasnu dužnost zapovjednika straže (Constable od Tower of London) u londonskom Toweru.

Robert Napier Cornelis umro je 14. siječnja 1890. u Londonu, pokopan je u kripti Katedrale sv. Pavla u Londonu. Za svog života dobio je najviša britanska odlikovanja Orden reda Bath, Orden indijske zvijezde, Orden indijskog carstva.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]