Ron Weasley

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik iz Harryja Pottera
Ron Weasley HP5.jpg
Ronald Bilius Weasley
Rod muškarac
Boja kose crvena
Boja očiju plava
Dom Gryffindor
Čistoća krvi čistokrvan
Vjernost Dumbledoreova Armija,Red feniksa, Harry Potter
Glumac Rupert Grint
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca


Ronald "Ron" Bilius Weasley (* 1. ožujka 1980.) književni je lik iz serije romana o Harryju Potteru književnice J.K.Rowling. U filmu ga portretira Rupert Grint.

Ima crvenu kosu, glavni znak raspoznavanja obitelji Weasley, i plave oči. Opisan je kao visok i mršav s pjegicama, dugim nosom te velikim stopalima. Ron je učenik u Hogwartsu iz doma Gryffindora i najbolji je prijatelj Harryja Pottera i Hermione Granger. Ima važnu ulogu u mnogim Harryjevim avanturama. U gryffindorskoj metlobojskoj ekipi igra na mjestu vratara. Mora nositi odjeću starije braće jer njegova obitelj nema dovoljno novaca da bi mu kupila nove pelerine.

Ron je u knjigama opisan kao jedan od najduhovitijih likova. Većina njegovih razgovora s drugim likovima prožeta je duhovitim upadicama. Želi popularnost kakvu ima Harry. Ponekad pokazuje blagu ljubomoru prema Harryju i njegovoj slavi. Spisateljica nam je dala znakove koji ukazuju na to da je Ron zaljubljen u Hermionu, iako to on sam nikad nije priznao. Bio je sav izvan sebe od ljubomore kada je Hermiona otišla na Božićni bal s Viktorom Krumom. U šestom romanu, Harry Potter i Princ miješane krvi, bio je u vezi s Lavender Brown, ali uglavnom samo zato da bi kod Hermione izazvao ljubomoru. Na prvoj godini, u Harryju Potteru i Kamenu mudraca, u zrcalu Erised (zrcalu koje pokazuje najveće želje svake osobe) ugledao je sebe kao glavnog prefekta i kapetana metlobojske ekipe. U rukama je držao Međudomski i metlobojski pokal.

Ron je u školi sličnog uspjeha kao i Harry. Prosječan je učenik s ponekom ocjenom Iznad očekivanja. Najuspješniji je bio u predmetima Obrana od mračnih sila i Skrbi za magična stvorenja, dok su mu predmeti Preobrazba i Čarobni napitci zadavali mnogo problema. Na petoj je godini postao prefekt, što nije očekivao. Iste je godine postao i igrač gryffindorske metlobojske ekipe i igrao je na mjestu vratara. Odličan je igrač, a jedini je mogući problem što je podložan utjecaju navijača. Ako ga navijači izviždaju, zbuni se i počne griješiti, što pokazuje manjak samopouzdanja.

Rona u filmovima glumi Rupert Grint.

Obitelj[uredi VE | uredi]

Ronald Weasley sin je Arthura i Molly Weasley. On je šesto od ukupno sedmero djece i najmlađi sin. Odrastao je u obiteljskoj kući, Jazbini, u blizini sela Ottery St. Catchpole u Devonu. Ron ima petoricu starije braće, Charlieja, Billa, Percyja, blizance Freda i Georgea i mlađu sestru Ginny.

Iako je obitelj Weasley stara i dobro poznata čistokrvna čarobnjačka obitelj i Ronov je otac šef Ureda za otkrivanje i zapljenu lažnih obrambenih čarolija i zaštitnih predmeta pri Ministarstvu magije, obitelj je siromašna. Ron je posebno svjestan i frustriran obiteljskim siromaštvom; njegovi ga neprijatelji u školi zadirkuju zbog nedostatka novca.