Percy Weasley

Izvor: Wikipedija
Lik iz Harryja Pottera
Percy Weasley
Rod muškarac
Boja kose crvena
Boja očiju plava
Dom Gryffindor
Čistoća krvi čista krv
Vjernost Ministarstvo magije
Glumac Chris Rankin
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca

Percy Ignatius Weasley (r. 22. kolovoza 1976.) imaginaran je lik iz romana o Harry Potteru. On je sin Arthura i Molly Weasley, mlađi brat Billa i Charlieja i stariji brat Freda, Georgea, Rona i Ginny. Njegov je mlađi brat Ron prijatelj Harrya Pottera i Hermione Granger. Percy je krenuo u Hogwarts 1987. i u knjigama je, kao i njegov otac i brat Ron, opisan kao visok i mršav.

Percy je u Harry Potteru i Kamenu mudraca bio gryffindorski prefekt; u Harry Potteru i zatočeniku Azkabana postao je glavni prefekt. Crna je ovca obitelji zbog nedostatka duhovitosti, a to je i razlog zašto je postao cilj mnogih Fredovih i Georgeovih šala. Međutim, njegova ga majka u početku favorizira zato što nema nikakvih problema u školi.

Percy ima sovu zvanu Hermes nazvanu po glasniku bogova iz grčke mitologije. Hermesa je dobio od oca kad je postao prefekt.

U Harry Potteru i Odaji tajni Percy se ponašao pomalo tajanstveno, što je čitatelje moglo navesti da pomisle kako je on otvorio Odaju tajni, ali Ginny je kasnije otkrila da on ima tajnu djevojku - Penelope Clearwater.

U Harry Potteru i zatočeniku Azkabana bio je na posljednjoj godini školovanja u Hogwartsu. Školovanje je završio u lipnju 1994. i nakon toga je počeo raditi u Ministarstvu magije kao pomoćnik Bartyja Croucha, bivšeg predstojnika Odjela magičnog pravosuđa. Percyju je gospodin Crouch bio poput idola, ali Crouch baš nije cijenio Percyja (nije mu uspio zapamtiti ni prezime - zvao ga je Weatherby). U Harry Potteru i Plamenom peharu zamijenio je Croucha na mjestu suca na drugom zadatku Tromagijskog turnira i čini se veoma staloženim i profesionalnim sve dok ne pomisli da je Ron u opasnosti (kao i Harry i on je vremensko ograničenje shvatio doslovno). Ocijenio je Harryja visokom ocjenom zbog "pokazivanja moralnosti". Trebao je biti sudac i na trećem zadatku, ali nije mogao doći zbog istrage oko Crouchova dugog izbivanja.

U Harry Potteru i Redu feniksa Percy je promaknut u mlađeg pomoćnika Ministra magije Corneliusa Fudgea, to je dovelo do osobne i političke svađe s njegovim ocem Arthurom, a vrhunac svađe bila je Percyjeva selidba u London i prekidanje svih veza s ostatkom obitelji. Božićni su darovi koje mu je obitelj poslala vraćeni, a Percy je napustio čak i obiteljsku fotografiju (fotografije su magične pa se likovi u njima mogu kretati i napuštati okvire).

Kad je Percy saznao da je Ron postao prefekt, poslao mu je sovu s čestitkama i savjetom da umjesto odanosti Harryju Potteru, za kojeg je Ministarstvo mislilo da leže u vezi s Voldemortovim povratkom, pokaže odanost Dolores Umbridge, a u hvaljenju Umbridgeove otišao je čak tako daleko da je počeo kritizirati svoje roditelje. Ron je Percyjevo pismo poderao i bacio u vatru.

U Harry Potteru i Princu miješane krvi Percy je zajedno s Ministrom Rufusom Scrimgeourom posjetio svoju obitelj za Božić, u navodnom pokušaju da se s njima pomiri, iako je njegov dolazak bio samo izlika, a pravi je razlog posjeta bio pokušaj Ministra da nasamo razgovara s Harryjem. U zadnjem dijelu dolazi u Hogwarts pomoći u bitki, a tako se i pomiri sa svojom obitelji koja mu sve oprosti. Kasnije se oženio za ženu zvanu Audrey i s njom ima dvije kćeri Molly i Lucy.

Ostalo[uredi | uredi kôd]