Ruralna cjelina Gustelnice

Izvor: Wikipedija

Ruralna cjelina Gustelnice, građevina u mjestu Gustelnica i gradu Velika Gorica, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Naselje Gustelnica s dominantnom vertikalom kapele sv.Antuna Padovanskog nalazi se na najvišoj poziciji Vukomerečkih Gorica. Prvi put je spomenuto 1428., a organizirano je uz glavnu cestu na koju su priključeni seoski slijepi putovi. Sačuvana je izvorna tradicijska matrica s nizom parcela s obje strane ceste, uz karakterističnu organizaciju sa stambenim drvenim prizemnicama zabatno orijentiranim prema cesti i gospodarskim građevinama u dnu parcele. Stambeni objekti potječu iz razdoblja od kraja 19. do sredine 20.st., dok su gospodarske građevine uglavnom starije. Očuvanošću matrice naselja, povijesne jezgre i tradicijskog graditeljstva, Gustelnica se ističe kao jedno od najbolje sačuvanih naselja tradicijskog graditeljstva na tom području.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-3258 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Ruralna cjelina Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 8. rujna 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.