SETI

Izvor: Wikipedija
Radio teleskopi kojim se služi S.E.T.I.

SETI je kratica za termin "Search for Extraterrestrial Intelligence". Riječ je o dugogodišnjem znastvenom eksperimentu kojem se pomoću radio teleskopa u Arecibu pokušava naći dokaze o postojanju razumnih bića u svemiru.

Projekt SETI započeo je početkom 60-ih godina 20. stoljeća, u ranom razdoblju istraživanja svemira. Godine 1960. Frank Drake proveo je prvo SETI istraživanje, što označava početak projekta. Kraljem 60-ih i početkom 70-ih, NASA se priključila naporima SETI-ja u potrazi za izvanzemljskim životom.

Početkom 70-ih NASA-in istraživački centar u Mountain View u Kaliforniji tražio je tehnologiju za učinkovit način istraživanja, na temelju čega je Bernard Oliver napravio opsežnu studiju nazvanu Project Cyclops na kojoj se temeljio kasniji rad SETI-ja. Krajem 70-ih NASA je osnovala SETI-jev program u Ames Research Center i JPL-u u Pasadeni, Kalifornija.

Institut SETI osnovan je 20. studenog 1984. godine u Kaliforniji s ciljem olakšavanja istraživanja i obrazovnih programa povezanih s istraživanjem izvanzemaljskog života u svemiru.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak SETI koji govori o ufologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.