Samuel Aba

Izvor: Wikipedija
Samuel Aba
Sámuel Aba.jpg
ugarski kralj
Vladavina 1041.1044.
Prethodnik Petar Orseolo
Nasljednik Petar Orseolo
Dinastija Aba
Vjera rimokatolik

Samuel Aba (mađ. Aba Sámuel) (?, oko 1000. – ?, 5. srpnja 1044.), ugarski kralj od 1041. do smrti 1044. godine, iz mađarske velikaške obitelji Aba. Bio je rodbinski povezan s vladarskom dinastijom Arpadovića preko svog oca, koji je bio oženjen sestrom kralja Stjepana I. (997. – 1038.).[1][2]

Obavljao je dužnost palatina za vladavine kralja Stjepana I., ali ga je 1038. godine novi kralj Petar Orseolo (1038. – 1041.) smjenio s te dužnosti. Godine 1041. mađarsko plemstvo je zbacilo s vlasti kralja Petra i postavilo Samuela za novog mađarskog kralja. Prema izvorima, Samuel Aba se više oslanjao na pučane u svojoj vladavini, zbog čega je izazvao revolt plemstva. To je pomoglo njegovu suparniku, svrgnutom kralju Petru, koji ga je pobjedio uz njemačku pomoć. Poslije poraza, Samuel je pobjegao, ali je uhvaćen i ubijen. Poslije njegove smrti, Petar je ponovno zavladao Ugarskom (do 1046. godine).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Poginuo ugarski kralj Samuel Aba – 1044. povijest.hr. Povijest.hr. Pristupljeno 12. svibnja 2020.
  2. Arpadovići. hemu.lzmk.hr. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 12. svibnja 2020.. Kao saveznik Njemačke i Venecije pokušao je Stjepan I. da utječe na političko stanje u Hrvatskoj, gdje je bilo borbe oko prijestolja, te je preuzeo kao apostolski kralj zadaću, da odvrati od Bizanta i podloži Rimu sve krajeve od Karpata do mora. Kad je htio podignuti kao nasljednika unuka mletačkog dužda Petra Orseola, ustala je starovjerska stranka, pa je doista poslije Stjepanove smrti zavladao Samuel Aba.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Samuel Aba


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Samuel Aba koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.