Prijeđi na sadržaj

Santa Maria Gloriosa dei Frari

Izvor: Wikipedija
Santa Maria Gloriosa dei Frari
Lokacija Venecija, Italija
Koordinate 45° 26′ 12″ N, 12° 19′ 34″ E
Godine izgradnje 1250.
Godina završetka 1338.
Religija Katoličanstvo
Patron Sveta Marija
Arhitektonski stil gotika
Materijal cigla, kamen
Dimenzije 102 x 48 x 28 m

Santa Maria Gloriosa dei Frari, koju obično zovu samo Frari, je gotička venecijanska crkva u sestieru San Polo na istoimenom trgu (Campo dei Frari) u Sjevernoj Italiji.

Bazilika Frari, je jedna od većih venecijanskih crkava, koja ima status manje bazilike.

Povijest bazilike Frari[uredi | uredi kôd]

Franjevci su dobili zemlju za izgradnju crkve još 1250.,[1] ali ona nije završena sve do 1338. godine. Radovi su započeli odmah, ali je graditeljima trebao skoro jedno stoljeće da počiste zemljište na kojem je stajala stara crkva.Zvonik crvve je dovršen 1396. godine, te je drugi po visini u Veneciji iza zvonika na San Marcu.

Frari je impozantna građevina od opeke, jedna od triju značajnijih venecijanskih crkava izgrađenih u gotičkom stilu. Kao i mnoge venecijanske crkve, izvana je prilično jednostavna. Frari još uvijek ima drveni ikonostas, i po tome je poseban u Veneciji. Unutrašnjost krije još iznenađenja; dvije oltarne slike Tiziana - Uzačašće Marijino i Madona Pesaro. Posebnost su i dva kora, koji su bili uobičajeni u Veneciji u 16. stoljeću i 17. stoljeću, no tog više nema i Frari je jedini preživjeli primjer u Veneciji.[1]

Frari je župna crkva za sestiere San Polo, Santa Croce i Dorsoduro. Njeno ime Frari venecijanska je skraćenica za fratri (fratti).[1]

Umjetnička djela u bazilici Frari[uredi | uredi kôd]

Korska sjedišta Marca Cozzia
Glavni oltar s Tizianovom slikom Uzačašće Marijino

Grobnice u bazilici Frari[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c albertaspagnolo.net (pristupljeno 12. 04. 2011.). Inačica izvorne stranice arhivirana 8. svibnja 2011. Pristupljeno 27. lipnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]