Savez za promjene (politička stranka)

Izvor: Wikipedija
Savez za promjene
{{{logo opis}}}
{{{logo opis}}}
Predsjednik Ivan Pernar
Osnivač Ivan Pernar
Slogan Promjena je u nama
Osnovana 2. lipnja 2011.
Raspuštena kolovoz 2014.
Nasljednica Živi zid
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija populizam
Službene boje crvena, plava

Savez za promjene (kratica SP) bila je hrvatska slobodarska politička stranka. Sjedište stranke je u Zagrebu. Zastupa koncept osobne i ekonomske slobode pojedinca. Traži promjenu monetarne politike, odnosno vođenje ekspanzivne monetarne politike, pokrivanje državnog deficita nekreditnom emisijom novca iz HNB-a umjesto beskonačnog zaduživanja (akumuliranja duga), suzbijanje kreditne multiplikacije i niže porezne stope.

Protivi se ulasku Hrvatske u EU i sudjelovanju HV-a u inozemnim vojnim misijama. Traže prestanak financiranja vjerskih zajednica iz državnog proračuna i ukidanje RTV pretplate.

Posebnost stranke je da je ovo prva stranka nastala nakon tzv. facebook prosvjeda koji su održavani u mnogim zemljama, i npr. u Egiptu srušili dugogodišnju diktaturu. Prosvjedi su odrzavani u Republici Hrvatskoj tijekom ožujka i travnja 2011. Stranka nije ideološki opredijeljena kao lijeva ili desna, već se orijentira na konkretne ekonomske probleme nastale u Republici Hrvatskoj nakon osamostaljenja do danas.

U kolovozu 2014. stranka je promijenila ime u Živi zid i otada djeluje pod tim imenom.

Program[uredi | uredi kôd]

Općenito[uredi | uredi kôd]

Savez za promjene zastupa koncept osobne slobode koji pojedincu jamči pravo na slobodu misli i govora. Njihovo mišljenje je da bi svi građani Hrvatske trebali imati priliku raditi, štedjeti i ulagati kako bi što manje ovisili o pomoći države. Stranka se protivi uvođenju poreza na nekretnine, kapitalnu dobit, dividendu i nasljedstvo.

Savez za promjene zalaže se za:

  1. veće osobne slobode
  2. ekspanzivnu monetarnu i fiskalnu politiku
  3. pokrivanje proračunskog deficita nekreditnom emisijom novca
  4. niže poreze
  5. vjerske slobode (potpunu odvojenost religije i države)
  6. financiranje vjerskih zajednica od donacija vjernika, a ne iz državnog proračuna
  7. ukidanje obaveznog plaćanja RTV pretplate
  8. ukidanje obaveznog članstva svih gospodarskih subjekata u gospodarskim ili obrtničkim komorama
  9. ukidanje ZAMP-ovih nameta
  10. povlačenje HV-a iz svih vojnih misija u inozemstvu
  11. zaštitu okoliša

Monetarna politika[uredi | uredi kôd]

Savez za promjene zalaže se za odbacivanje dužničke doktrine[1] i promjenu monetarne politke[2]iz restriktivne u ekspanzivnu koja bi trebala voditi prema porastu novčane ponude, smanjenju kamatnih stopa, povećanju investicija, povećanju proizvodnje, porastu zaposlenosti i većem rastu BDP-a.

Porezna politika[uredi | uredi kôd]

Savez za promjene zalaže se za uvođenje dvojne stope PDV-a - 10% za domaće i 23% za uvozne proizvode, ukidanje poreza na nasljedstvo, naknade za kopiranje CD-a i DVD-a, te povratak kinematografa u sustav PDV-a gdje bi se stopa PDV-a od 0% primjenjivala samo na projekcije filmova hrvatske produkcije.

Ekspanzivna fiskalna politika[uredi | uredi kôd]

Savez za promjene zagovara ekspanzivnu fiskalnu politiku čiji je cilj oporavak ekonomije i povećanje opće likvidnosti. Protivi se 'mjerama štednje', odnosno smanjenju proračunskog deficita i povećanju poreza.

Osobne slobode[uredi | uredi kôd]

Savez za promjene zalaže se za legalizaciju marihuane, vjerske slobode, legaliziranje obrazovanja kod kuće te ukidanje klevete kao kaznenog djela.

Europska unija[uredi | uredi kôd]

Savez za promjene je protiv ulaska u Europsku uniju zato što se politika Europske unije uvelike razlikuje od politike koju bi vodio SP.

Zaštita okoliša[uredi | uredi kôd]

Savez za promjene je protiv gradnje nuklearnih elektrana i za korištenje obnovljivih izvora energije. Trenutni trend pokazuje pad troškova solarne energije i rast troškova nuklearne energije. Zbog toga se SP zalaže za gradnju solarnih i vjetro-elektrana. Također smatraju da bi trebalo zabraniti uvoz, proizvodnju i prodaju GMO hrane.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. s-p.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. rujna 2011. Pristupljeno 26. kolovoza 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. s-p.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. rujna 2011. Pristupljeno 26. kolovoza 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Savez za promjene
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Savez za promjene