Schranz

Izvor: Wikipedija
Schranz
Stilski začetak: Techno, hardcore techna
Kulturni začetak: Oko 1994., Njemačka
Glazbala: Sintesajzer, ritam mašina, sekvencer, glasovir, sampler, osobno računalo
Popularnost:Srednja do visoka
Regionalna scena
EuropaSjeverna AmerikaJapan

Schranz je europski teški stil Hard techno glazbe vrlo sličan stilu hardcore techna. Uobičajen tempo glazbe je između 150–170 BPM-a koji također može biti sporiji. Schranz se temelji na opsežnim kick drumovima, energičnoj perkuziji i distorziranim, ponavljajućim sintesajzerskim bukama.

Podrijetlo naziva[uredi | uredi kôd]

Pojam je nastao 1994. kada ga je frankfurtski DJ Chris Liebing opisao određeni oblik techna kada je tražio glazbena izdanja u sada zatvorenoj trgovini Boy Records. Kada je idući put posjetio trgovinu, vlasnik je imao izbor težih techno izdanja pohranjenih pod nazivom "Schranz". Liebing je 2002. izjavio: "Za mene je, od toga dana 1994., "Schranz" opis za razne mračne i distorzirane zvukove u technu".

Do danas, nagađanja preostaju o značenju riječi "Schranz" unutar techno scene. Mnogi vjeruju kako jednostavno oponaša zvuk krckave niske vjernosti (Lo-fi) perkuzijskih loopova. Na primjer, "schranzen" znači glasno i halapljivo jesti na njemačkom i nizozemskom uličnom govoru te se također može naći prezime kojeg se može naći pretežito u Austriji. Smislena nagađanja ukazuju na to kako je zamišljena kao spojenica dviju njemačkih imenica Schrei (vrisak) i Tanz (ples), odnosno, Schr-anz.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Izvorni zvuk Schranza je težak, brzina tempa (oko 150 BPM-a) stila vuće nadahnuće iz hardcore techna, no s reduciranim melodičnim elementima (često su samo samostalni synth ubodi ili ozračni zamasi) i naglascima na perkuziji. Zaštitni znak stila su vrlo kompresirani i filtrirani loopovi spojeni s kick drumovima, snareovima i hihatovima iz sintesajzera Roland 909. Glavni primjeri zaštitnog znaka su serije izdanja Chrisa Liebinga The Real Schranz 1-3 i Stigmata.

Sadašnji trendovi[uredi | uredi kôd]

Schranz je 1998. započeo jednostavno kao podvrsta hard techna, dok se 2002. razvio u spoj podvrsta hard i minimal techna. U začetcima (1999. – 2001.) su schranz vidljivo zastupali DJ Amok, DJ Rush i Carl Cox. Kao što je populariziran, suvremeni izvođači schranza uključujući Chrisa Liebinga, Adama Beyera, Gaetana Parisija, Marca Carola i Dustina Zahna postali su najpoznatiji producenti. Najviše su poznati po zadržavanju schranza između 130-140 BPM-a.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]