Skuša

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Scomber scombrus)
Skuša
Skuša
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Potkoljeno:Vertebrata
Razred:Actinopterygii
Red:Perciformes
Porodica:Scombridae
Rod:Scomber
Vrsta:S. Scombrus
Dvojno ime
Scomber Scombrus
Linneaus, 1758.
Baze podataka

Skuša (škombar, golac, vrnut; Scomber scombrus) je morska riba iz porodice skušovki (scombridae). U Hrvatskoj je još poznata kao škombra ili vrnut.

Opis[uredi | uredi kôd]

Skuša ima vretenasto tijelo, usko pri vrhu glave koje se širi prema sredini tijela te se ponovno sužava prema repnoj peraji. Repna peraja je izbačena pri vrhu i dnu a po sredini je duboko urezana. Male ljuske prema repu su sve sitnije. Leđa su joj zelenkasto-smeđe boje ispresjecana okomitim tamnim crtama. Bočne strane tijela su boje sedefa, a trbuh je bijel. Vrlo je slična lokardi. Skuša u Jadranu raste najviše do 50 cm i skoro do 1 kg težine. Prosječna joj je dužina 15-20 cm a težina oko 0,7 kg. Atlantske skuše narastu i do 3 kg a procjenjuje se da žive do 15 godina.[1]

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Skuša obitava u Atlantiku od Kanarskih otoka do obala Norveške, a rijetko i u Baltičkom moru. Može je se pronaći i u Sredozemlju pa tako i u Jadranu. Također obitava uz zapadnu obalu Sjeverne Amerike, ali i u Tihom oceanu.[2]

Iako je 90-ih godina 20. stoljeća gotovo posve nestala iz Jadranskog mora, u posljednje vrijeme zamijećeni su veći migracijski dolasci skuša u Jadran pa je opet postala važan dio gospodarskog ulova.

Način života i ishrana[uredi | uredi kôd]

Skuša živi kao riba selica a kreće se u plovama. Grabežljivac je koji se hrani raznim morskim životinjicama, srdelama, inćunima, račićima i ostalom sitnom ribom. Skuša je uz lokardu jedina jadranska skušovka koja se hrani i filtriranjem planktona.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

U vrijeme mriještenja skuše se sele bliže obali. Diljem Sredozemlja, pa i u Jadranu, skuše se mrijeste tijekom ožujka i travnja, a u Atlantiku od lipnja do kolovoza. Ženka nakon mriještenja izbacuje do 500 000 jajašaca.[3] Već nakon tjedan dana jajašca prelaze u male ribe koje rastu vrlo brzo. Skuše spolnu zrelost dostižu tek u trećoj godini života.

Gospodarska vrijednost[uredi | uredi kôd]

Skuša se smatra najukusnijom plavom ribom Jadrana. Obiluje zdravim masnim kiselinama, mekanog je mesa i kostiju, pa je vrlo tražena.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Skušovke (Riblje oko)[neaktivna poveznica]
  2. Skuša
  3. Mackerel (eng.). Inačica izvorne stranice arhivirana 9. lipnja 2009. Pristupljeno 19. kolovoza 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Skuša (Scomber scombrus)
Wikivrste imaju podatke o taksonu Skuša (Scomber scombrus)