Sead Lipovača

Izvor: Wikipedija
Sead Lipovača
Sead Lipovača (lijevo) na gitarijadi 2007.
Ime u rodnom listuSead Lipovača
Poznat/a i kaoZele Lipovača
Rođen/aBihać, 31. kolovoza 1955.
Instrumentgitara
AngažmanDivlje jagode
Značajni instrumenti
gitara

Sead Lipovača "Zele" (Bihać, 31. kolovoza 1955.), frontmen heavy metal sastava "Divlje jagode" i jedan od poznatijih solo gitarista na području bivše Jugoslavije.

U Zagrebu je studirao vanjsku trgovinu. Svirao je u sastavima Novi Akordi ,Biseri, Selekcija i Zenit, a u travnju 1977. godine s pjevačem Antom Jankovićem i basistom Nihadom Jusufhodžićem, koji su također bili u sastavu Zenit, osniva sastav Divlje jagode.

Grupa Divlje jagode, je aktivna i danas, ali u novoj postavi: Zele Lipovača (gitara), Livio Berak (vokal), Emil Kranjčić (bubnjevi), Damjan Deurić (klavijature), Damjan Mileković (bas gitara).

Lipovača je do sada prodao više od 4 milijuna nosača zvuka, a iza sebe ima 12 albuma s Divljim jagodama i jedan samostalni album. U Zagreb se vratio 2000., a prije toga je živio u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Jedan od najpoznatijih hitova ovog sastava je pjesma Motori, a poznate su i balade poput Krivo je more, Jedina moja, Sarajevo ti i ja. Isto tako obradili su poznatu sevdalinku Moj dilbere.

Divlje jagode su postigle određenu popularnost u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Americi i Australiji i u zemljama bivše Jugoslavije.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]