Selmo Cikotić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Selmo Cikotić 2007

Selmo Cikotić (Berane, 25. siječnja 1964.) je bosanskohercegovački političar podrijetlom iz Crne Gore. Trenutačno obavlja dužnost ministra obrane Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu. Aktivan je član Stranke demokratske akcije.

Završio je Vojnu gimnaziju "Bratstvo i jednistvo" u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru. Također je specijalizirao engleski jezik u Centru za strane jeziku u Beogradu. 2004. godine je magistrirao obranu i sigurnost na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine u Školskom centru PVO u Zadru, gdje ostaje sve do početka rata u Bosni i Hercegovini kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Do 1994. godine ostaje u BiH kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Te godine postaje vojni ataše RBiH u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1997. do 1999. godine obnaša dužnost načelnika Odjela za obuku u zajedničkom zapovjedništvu Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. Do 2000. godine je bio šef kabineta zamjenika ministra obrane Federacije Bosne i Hercegovine, a zatim i zamjenik zapovjednika Prvog korpusa Vojske FBiH. Od 2001. do 2004. godine je i zapovjednika Prvog korpusa. Od 2004. godine je direktor kompanije "OKI".

Poslije općih izbora 2006. godine, Parlamentarna skupština je Cikotića izabrala za ministra obrane Bosne i Hercegovine.