Selmo Cikotić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Selmo Cikotić 2007

Selmo Cikotić (Berane, 25. siječnja 1964.), bosanskohercegovački je bošnjački političar i bivši visoki vojni zapovjednik podrijetlom iz Sandžaka. Trenutačno obavlja dužnost ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Aktivan je član Stranke demokratske akcije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen u Beranama u Crnoj Gori.[1] Završio je Vojnu gimnaziju "Bratstvo i jednistvo" u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru. Također je specijalizirao engleski jezik u Centru za strane jeziku u Beogradu. Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine u Školskom centru PVO u Zadru, gdje ostaje do početka rata u Bosni i Hercegovini, kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu, gdje ostaje do 1994. kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Te godine postaje vojni ataše Republika Bosna i Hercegovina u Washingtonu. Od 1997. do 1999. obavlja funkciju načelnika Odjela za obuku u Zajedničkoj komandi Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. Do 2000. bio je šef kabineta Zamjenika ministra obrane Federacije Bosne i Hercegovine, a zatim i zamjenik zapovjednika Prvog korpusa Vojske FBiH. Od 2001. do 2004. bio je i zapovjednik Prvog korpusa. Od 2004. obavlja funkciju izvršnog direktora kompanije "OKI".

Poslije općih izbora 2006. Parlamentarna skupština izabrala je Cikotića za ministra obrane Bosne i Hercegovine.

Stranačka pripadnost[uredi | uredi kôd]

Po stranačkoj pripadnosti pripada stranki SDA. Član je od 2006. godine. Od 2015. do 2019. je bio član predsjedništva, nakon čega je postao predsjedavajući u Savjetu SDA.[1]

Radovi i knjige[uredi | uredi kôd]

Do sada je objavio pet knjiga i veliki broj srtručnih radova u domaćim i inozemnim stručnim časopisima i publikacijama iz područja sigurnosti, međunarodnih odnosa i vodstva.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b www.cin.ba. CIN: Imovina političara - Selmo Cikotić. imovinapoliticara.cin.ba (engleski). Pristupljeno 27. kolovoza 2021.
  2. Selmo Cikotić – Fakultet Političkih Nauka. fpn.unsa.ba. Pristupljeno 27. kolovoza 2021.