Selmo Cikotić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Selmo Cikotić 2007

Selmo Cikotić (Berane, 25. siječnja 1964.) je bosanskohercegovački političar podrijetlom iz Crne Gore. Trenutačno obavlja savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Aktivan je član Stranke demokratske akcije.

Završio je Vojnu gimnaziju "Bratstvo i jednistvo" u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru. Također je specijalizirao engleski jezik u Centru za strane jeziku u Beogradu. Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine u Školskom centru PVO u Zadru, gdje ostaje i nakon početka agresije na Hrvatsku i rata u Bosni i Hercegovini. Bio je oficir JNA do 5. svibnja 1992. god.. Tek tad se stavio na raspolaganje T.O u Sarajevu. kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Faktički nije sudjelovao u borbi protiv JNA i vojske RS. Selmo Cikotić kao i svi drugi sandžački časnici Sefer Halilović, Zufikar Ališpago, Ramiz Delalić i Arif Pašalić iskazao se protiv HVO, koji je bio komponenta oružanih snaga BiH, a u ratu protiv JNA i VRS kao da ta skupina časnika nije ni postojala. Za vojne uspjehe u Bugojnu nagrađen Zlatnim Ljiljanom od Alije Izetbegovića 1993 god.[1]

Do 1994. godine ostaje u BiH kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Te godine postaje vojni ataše RBiH u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama, brzo vraćen u BiH i oduzeta mu je viza. [1][2]

Od 1997. do 1999. godine obnaša dužnost načelnika Odjela za obuku u zajedničkom zapovjedništvu Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. Do 2000. godine je bio šef kabineta zamjenika ministra obrane Federacije Bosne i Hercegovine, a zatim i zamjenik zapovjednika Prvog korpusa Vojske FBiH. Od 2001. do 2004. godine je i zapovjednika Prvog korpusa. Od 2004. godine je direktor kompanije "OKI". 2004. godine je magistrirao obranu i sigurnost na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

Poslije općih izbora 2006. godine, Parlamentarna skupština je Cikotića izabrala za ministra obrane Bosne i Hercegovine.

Prvostupanjsku presudu Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču iz 2011. nekoliko dana poslije ocijenio je da je "značajna za međunacionalno pomirenje i stabilnost regiona".[3] 3. veljače 2016. izabran je za novog savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, novi je predsjednik Savjeta SDA i predsjednik Fondacije BIGMEV za BiH.[4]

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Depo.ba Dnevnik/DEPO PORTAL/a.k.: Priopćenje Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata HZ-HB, Povodom izjave ministra obrane BiH Selme Cikotića da je presuda hrvatskim generalima značajna za međunacionalno pomirenje i stabilnost u regiji, 19. travnja 2011. (pristupljeno 16. travnja 2017.)
  2. Weiner, Tim (28. lipnja 1997.). Allegations Halt Army Training For Bosnian General in the U.S.. New York Times. pristupljeno 26. kolovoza 2008.
  3. Bosnjaci.net Cikotić: Presuda hrvatskim generalima je značajna za međunacionalno pomirenje, Autor: Srna, Objavljeno: 15. April 2011.
  4. (boš.) Dnevni avaz A. Du. Promjene u Kabinetu člana Predsjedništva BiH - Selmo Cikotić novi savjetnik Bakira Izetbegovića, 3. veljače 2016. (pristupljeno 16. travnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]