Simfonijski orkestar Praškog radija

Izvor: Wikipedija
Simfonijski orkestar Praškog radija
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Osnivanje1923.
Žanr/oviklasična glazba
Djelatno razdoblje1923. -
Internetska stranicaSlužbena stranica

Simfonijski orkestar Praškog radija (češ. Symfonický orchestr Českého rozhlasu) je češki simfonijski orkestar iz grada Praga.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Orkestar je osnovan u Čehoslovačkoj u svibnju 1923. godine, te je ubrzo postao poznat u cijeloj zemlji popularizirajući tako klasičnu glazbu. 1. listopada 1926. orkestar je postao i službeni orkestar Praškog radija, jednog od glavnih medija glavnoga grada države.

1952. orkestar je bio drugi najpopularniji glazbeni ansambl u zemlji, iza Praškog simfonijskog orkestra.

Mnogi su članovi orkestra nakon odlaska iz njega nastavili karijeru u drugim glazbenim asnamblima ili su osnovali vlastite. Tijekom 1960-ih orkestar je imao toliko članova, da je bio podijeljen u dva zasebna orkestra pod upravom Praškog radija: Orkestar praškog radija i Simfonijski orkestar Praškog radija, koji su se nakon pada komunizma ponovno ujedinili u jedan orkestar.

Dirigenti[uredi | uredi kôd]

Otakar Jeremiáš, jedan od najpoznatijih umjetničkih voditelja i dirgenata orkestra. Kada je počeo ravnati orkestrom 1929., imao je svega 27 članova. 1931. orkestar je imao 45, a 1936. 70 stalnih članova. Bio je najomiljeniji voditelj orkestra, zbog duhovitosti i uvijek dobrog raspoloženja.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Lambert, P., International Classical Record Collector, Summer, 1996., Vol 2, 5, str. 12-13.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]