Sisaljka

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Sisaljke su hidraulični strojevi koji prenose energiju na tekućine, koristeći mehanički rad pogonskog stroja. Nazivaju se još i crpke, a sve češće i izvedenicom iz engleskog jezika pumpe.

Električno pokretana sisaljka dostavu vode kod Hengsteysee, Njemačka

Sisaljka je uređaj koji se upotrebljava da prebacuje tekućine ili muljevite tvari. Sisaljka pomiče tekućine s strane nižeg tlaka na viši tlak, a razliku u tlakovima prevladava dodajući energiju sustavu. Sisaljke koje kao radni medij imaju plinove nazivaju se uglavnom kompresori, osim u slučajevima primjene vrlo malog porasta tlaka (npr. grijanje, ventilacija, klimatizacija), gdje se ugrađuju ventilatori ili puhala .

Rad sisaljke se upotrebljava da pomiče medij, bilo da ga diže ili pomoću sile komprimiranja.

Povijest[uredi VE | uredi]

Najraniji tip sisaljke bio je Arhimedov vijak, kojeg je opisao Arhimed u trećem stoljeću prije Krista. Taj tip se upotrebljavao i u sedmom stoljeću prije Krista u Asiriji, za vrijeme kralja Sankeriba, (705.-681. pr. Kr.).

U trinaestom stoljeću al-Jazari je opisao i nacrtao različite tipove sisaljki, kao što su linearne klipne sisaljke, dvoradne sisaljke s usisnim cijevima, klipovima,...

Rudarski majstori i inženjeri bili su vođeni iskustvom. Oni su opazili da sisaljka ne vuče ako je cijev duža od 10 metara. Da bi ipak isisali vodu iz dubokih rudnika, stavili su sisaljke na više katova, što se može vidjeti u Agricolinoj knjizi "De Re Metalica". Veliki kotač pokreće čitav mehanizam sisaljki i tako crpi vodu iz rudnika; kotač pokreće najjeftinija snaga - voda. Prošlo je mnogo desetljeća dok ova praksa nije teoretski objašnjena.

Podjela[uredi VE | uredi]

Sisaljke se dijele na više načina:

  • prema količini - mogu biti sisaljke male dobavne količine i sisaljke velike dobavne količine
  • prema dobavnoj visini - mogu biti sisaljke s malom i velikom visinom dobave

Najčešće upotrebljavane sisaljke[uredi VE | uredi]

Sisaljke koje se najviše upotrebljavaju su svakako centrifugalne sisaljke. Njih možemo naći svuda, počevši od sisaljke rashladne vode u automobilu, sisaljki hidrofora u sustavu opskrbe vodom, sisaljki vode u perilicama suđa i rublja,... Kod njih tekućina pod djelovanjem centrifugalne sile, koju uzrokuje rotor sisaljke, protječe s usisa na tlačnu stranu. Upotrebljavaju se za male i srednje dobavne visine, nemaju mogućnost samosisa, te ne mogu dobavljati male količine i raditi pri malim brzinama medija.

Za viskoznije tekućine upotrebljavaju se zupčaste i vijčane sisaljke. Rade na principu da tjeraju tekućinu između zubaca ili vijaka s usisne na tlačnu stranu. Ova dva tipa su samosisna, imaju visok dobavni tlak, mogu raditi pri vrlo velikim brojem okretaja.

Vrlo su zastupljene klipne i stapne sisaljke. To su sisaljke s pravocrtnim gibanjem, a kod njih se tekućina pomiče pomoću klipa ili stapa koji se giba linearno u cilindru. Da bi mogle obavljati svoju funkciju moraju imati ventile koji rade u skladu s gibanjem stapa ili klipa. Ove sisaljke su samosisne, upotrebljavaju se za male brzine strujanja, manje dobavne količine i velike dobavne visine.

Mlazne sisaljke su poseban tip sisaljki bez pokretnih dijelova. Najčešća upotreba ovih sisaljki je na mjestima gdje treba postići veliku usisnu visinu, tj. veliki podtlak na usisu.

Pogon sisaljki[uredi VE | uredi]

Sisaljka iz 19-og stoljeća, pokretana diesel motorom u Rijswijk, Nizozemska

Sisaljke se pokreću na razne načine. U početku su bile pokretane ručno ili snagom teglećih životinja. Danas su uvedeni novi načini, a prevladava elektromotorni pogon ili pogon motorom s unutarnjim izgaranjem. Ponegdje se mogu naći i sisaljke pokretane vjetrenjačom.


Upotreba[uredi VE | uredi]

Sisaljke su uz elektromotor najčešće upotrebljavani strojevi danas. Možemo ih naći svuda oko nas, a i u skoro svakom domaćinstvu. U domaćinstvu sisaljku imaju perilice rublja i suđa, koje im služe da bi vodu iz uređaja izbacile vani. Sustav dobave pitke vode u domaćinstva također ima sisaljke, ali to su veće sisaljke koje su ugrađene u sustave. I sustav kanalizacije mora ih imati da bi mogao funkcionirati.

Svaki automobil, brod, avion, ukratko svako prevozno sredstvo ima sisaljke. To su sisaljke rashladne vode, sisaljke ulja, sisaljke goriva, sisaljke servo uređaja,... Veliki broj industrijskih pogona ima tekođer sisaljke koje služe za razne namjene. U poljoprivredi tu su sisaljke za natapanje, u rudarstvu sisaljke za crpljenje vode iz rudnika,...

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Sisaljka.

Vidi članke[uredi VE | uredi]