Ivo Gregurević

Izvor: Wikipedija
Ivo Gregurević
Ivo Gregurević
Rođenje 7. listopada 1952., Donja Mahala, Bosna i Hercegovina
Smrt 1. siječnja 2019.[1], Zagreb, Hrvatska
Zanimanje glumac
Godine rada 1977. – 2018.
Važnije uloge Odmori se, zaslužio si kao Marko Kosmički
Važniji filmovi Čaruga kao Jovo Stanisavljević Čaruga
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Ivo Gregurević (Donja Mahala, 7. listopada 1952.Zagreb, 1. siječnja 2019.), bio je hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Gregurević je rođen 7. listopada 1952. u selu Donja Mahala nedaleko Orašja, u obitelji majke Jele i oca Marka Gregurevića, koji je bio zemljoradnik.

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu debitira 1977. godine (Ne naginji se van, Bogdana Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj, karakterističnom za njegov glumački profil, da bi tijekom 80-ih i 90-ih godina ostvario niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu. Vrsno je tumačio pomalo grube, ponekad i opasne "narodske tipove" poput otmičara u Osuđenima Zorana Tadića 1978., konduktera u Kraljevoj završnici Živorada Tomića 1987. te istražitelja u Životu sa stricem Krste Papića 1988. godine, a u slavonskom stilu i naslovna razbojnika i ljubavnika Jovu Stanisavljevića ("slavonskog Robina Hooda") u Čarugi Rajka Grlića 1991. godine. S uspjehom je nastupao i u kazalištu te na televiziji. Nagrađivan je na festivalu u Nišu; dobio je nagradu "sedam sekretara SKOJ-a" i druge. Osim što se bavio kazalištem, filmom i televizijom, snimao je i televizijske reklame.

Od 1995. bio je jedan od organizatora Dana hrvatskog filma u Orašju.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Gregurević je isprva bio u braku s glumicom Dubravkom Ostojić, s kojom je dobio sina Marka. Godine 2002. započeo je vezu s mlađom glumicom Dolores Lambašom, s kojom prekida 2007. godine, no ostaju u prijateljskim odnosima. Posljednjih je godina života bio u vezi sa ženom nepoznatoj javnosti, koja je zaposlena kao inspektorica u MUP-u.[2]

Gregurević je preživio moždani udar, dok je 2013. osobno zatražio završetak snimanja serije Odmori se, zaslužio si zbog sve slabijeg pamćenja teksta i, općenito, slabe koncentracije na setu.

Preminuo je iznenada u vlastitom domu u Zagrebu, 1. siječnja 2019. u 66. godini života. Gregurevićevo beživotno tijelo pronašla je njegova djevojka dan kasnije.[3][4]

Dana 7. siječnja na zagrebačkom Mirogoju od Gregurevića su se oprostili brojni prijatelji, kolege glumci, obitelj i rodbina, među ostalima Mia Begović, Anja Šovagović-Despot, Dubravka Ostojić, Matija Prskalo, Perica Martinović, Zlatan Zuhrić, Vedran Mlikota i drugi.[5] Pokopan je 8. siječnja na mjesnom groblju Karaula u rodnoj Donjoj Mahali, dan poslije ispraćaja na Mirogoju, pred mnogobrojno okupljenima – obitelji, rodbinom i prijateljima.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. POSLJEDNJI DANI IVE GREGUREVIĆA Prije par dana slavio je imendan u omiljenom kafiću, radio do kraja i družio se s prijateljima... Jučer je pronađen u beživotnom stanju, no preminuo je 1. siječnja. 100posto.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2019. Pristupljeno 3. siječnja 2018.
  2. net.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 16. studenoga 2019. (Wayback Machine), "Sve ljubavi Ive Gregurevića: U Lambašu se zaljubio zbog njezinog talenta, ali sreću je ipak pronašao uz inspektoricu", objavljeno 3. siječnja 2019., pristupljeno 16. studenoga 2019.
  3. OTIŠAO JE JEDAN OD NAŠIH NAJVEĆIH GLUMACA Preminuo je Ivo Gregurević, imao je 66 godina. Jutarnji list. Pristupljeno 2. siječnja 2019.
  4. Ivo mi je rekao: Jednog dana ću se kartati s Dolores. 24sata. Pristupljeno 3. siječnja 2019.
  5. Oproštaj od oca uz tamburu: Marko jedva susprezao suze. 24sata. Pristupljeno 7. siječnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]