Ivo Gregurević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ivo Gregurević
Rođenje 7. listopada 1952.
Smrt 2. siječnja 2019.[1]
Zanimanje glumac
Godine rada 1977.2019.
Važnije uloge "Odmori se, zaslužio si" kao Marko Kosmički
Važniji filmovi "Čaruga" kao Jovo Stanisavljević Čaruga
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Ivo Gregurević (Donja Mahala, 7. listopada 1952.Zagreb, 2. siječnja 2019.), bio je hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac.

Životopis[uredi VE | uredi]

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu debitira 1977. godine ("Ne naginji se van", Bogdana Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj, karakterističnom za njegov glumački profil, da bi tijekom 80-ih i 90-ih ostvario niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. Vrsno je tumačio pomalo grube ponekad i opasne "narodske tipove" kao otmičara u "Osuđenima" (1978.) Zorana Tadića, konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) Živorada Tomića i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.) Krste Papića, a u slavonskom stilu je i naslovna razbojnika i ljubavnika Jove Stanisavljevića ("slavonskog Robina Hooda") u "Čarugi" (1991.) Rajka Grlića. S uspjehom je nastupao i u kazalištu i na televiziji. Nagrađivan je na festivalu u Nišu, dobio nagradu "sedam sekretara SKOJ-a" i druge. Osim što se bavio kazalištem, filmom i televizijom, snimao je i televizijske reklame.

Od 1995. godine do smrti bio je jedan od organizatora Dana hrvatskog filma Orašje.

Privatni život[uredi VE | uredi]

Rođen je u selu Donja Mahala nedaleko Orašja, BiH, 7. listopada 1952. godine, u obitelji oca Marka, inače zemljoradnika, te majke Jele Gregurević. Bio je u vezi s poznatom glumicom Dubravkom Ostojić, s kojom je 1978. godine dobio sina Marka, da bi nakon prekida, 2002. godine započeo vezu s 29 godina mlađom glumicom Dolores Lambašom, s kojom prekida 2007. godine, ali ostaju u prijateljskim odnosima. Posljednjih je godina, kako se moglo vidjeti po medijima, imao vezu s, javnosti nepoznatom ženom koja radi kao inspektorica u MUP-u. Preživio je moždani udar, a 2013. godine, kada se prekinulo snimanje serije Odmori se, zaslužio si, osobno je zatražio završetak snimanja zbog sve slabijeg pamćenja teksta i slabe koncentracije na setu. Preminuo je iznenada u vlastitom domu u Zagrebu, 2. siječnja 2019. godine, u 67. godini života, a pronašla ga je djevojka.[2][3] Dana 7. siječnja 2019. godine na zagrebačkom Mirogoju od Gregurevića su se oprostili brojni prijatelji, kolege, obitelj i rodbina, među kojima su bili i glumci Mia Begović, Anja Šovagović-Despot, bivša djevojka Dubravka Ostojić, Matija Prskalo, Perica Martinović, Zlatan Zuhrić, Vedran Mlikota i mnogi drugi.[4] Pokopan je 8. siječnja 2019. godine na groblju "Karaula", u rodnoj Donjoj Mahali, dan poslije ispraćaja na Mirogoju, pred mnogobrojnim okupljenima, obitelji, rodbinom i prijateljima.

Filmografija[uredi VE | uredi]

Televizijske uloge[uredi VE | uredi]

Filmske uloge[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]