Sluškinjina priča (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je članak o televizijskoj seriji. Za druga značenja ovog pojma pogledajte članak Sluškinjina priča (razdvojba).
Sluškinjina priča
The Handmaid's Tale intertitle.png
Naslov izvornika
The Handmaid's Tale
AutorBruce Miller
GlazbaAdam Taylor
GlumciElisabeth Moss
Joseph Fiennes
Yvonne Strahovski
Alexis Bledel
Madeline Brewer
Ann Dowd
O. T. Fagbenle
Max Minghella
Samira Wiley
Država podrijetlaSjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Broj epizoda46
Broj sezona4
Produkcija
ProducentMargaret Atwood
Elisabeth Moss
Izvršni producent(i)Bruce Miller
Warren Littlefield
Reed Morano
Daniel Wilson
Fran Sears
Ilene Chaiken
LokacijaToronto, Ontario
Hamilton, Ontario
Cambridge, Ontario
Trajanje epizode45-64 minuta
Prikazivanje
TV kućaHulu
U HrvatskojHBO[1]
Emitiranje26. travnja 2017. – još traje
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Sluškinjina priča (eng. The Handmaid's Tale) američka je distopijska i tragedijska mrežna televizijska serija temeljena na istoimenom romanu kanadske književnice Margaret Atwood. Stvorio ju je Bruce Miller. Radnja serije odvija se u bliskoj distopijskoj budućnosti nakon Drugog američkog građanskog rata u kojoj su preostale plodne žene, zvane Sluškinje, prisiljene na seksualno i porođajno sužanjstvo u novonastaloj državi Republika Gilead (bivše Sjedinjene Američke Države), vođenoj teokratskom totalitarnom diktaturom.[2]

Sluškinjina priča primila je izvrsne kritike i osvojila 8 nagrada Emmy za udarne termine od ukupno 13 nominacija.[3] Isto tako je i prva serija koja se prikazuje na streaming usluzi da je osvojila Emmy nagradu za najbolju seriju.[4] Osvojila je i Zlatne globuse za najbolju televizijsku seriju i najbolju glumicu (Elisabeth Moss).[5]

Prve tri epizode serije su puštene na Hulu streaming uslugu 26. travnja 2017. godine; narednih 7 epizoda su puštane svake srijede. U srpnju 2019. godine serija je obnovljena za četvrtu sezonu,[6] koja će se prikazivati u 2021. godini.[7] U rujnu 2019. godine najavljeno je da Hulu i MGM rade na drugoj seriji koja će biti zasnovana na Atwoodinom novom romanu, nastavku Sluškinjine priče, Svjedočanstva.[8] U prosincu 2020. godine, prije premijere četvrte sezone, serija je obnovljena i za petu sezonu.[9]

Radnja[uredi | uredi kôd]

U bliskoj budućnosti smanjuju se stope plodnosti i nataliteta kao rezultat spolno prenosivih bolesti i zagađenja Zemlje. Na području bivših Sjedinjenih Američkih Država vlast preuzima radikalna skupina koja u državi uspostavlja totalitarističku, kršćansko-teokratsku diktaturu i uspostavlja novu državu pod nazivom Republika Gilead. Nakon stupanja na vlast 2017. godine, vlasti daju otkaz svim ženama u SAD-u, zamrzavaju im bankovne račune, te zatvaraju granice države, zabranjujući migraciju bilo kojeg stanovnika bivšeg SAD-a u Kanadu. Autoriziranom silom, Čuvari kidnapiraju sve preostale plodne žene koje po zakonima Biblije imaju neku "moralnu mrlju" npr. preljub, pobačaj, homoseksualnost itd. Njihova dužnost u novonastaloj Republici Gilead je rađanje djece elitnim obiteljima (Zapovjednicima i Suprugama) koje su odgovorne za pad SAD-a i uzdignuća Gileada.

Vrsta vlasti u Republici Gilead je oligarhija, vladavina manje grupe ljudi, koju sačinjavaju samo Zapovjednici.

Republika Gilead i njeni dužnosnici smatraju da je za svaki grijeh potrebna pokora kako bi ih Bog odriješio od grijeha, ta je pokora najčešće bičevanje, sakaćenje i slično. Gilead strogo kažnjava kršenje zakona. Žene ne smiju čitati ni pisati; kazna je kirurško uklanjanje malog prsta, a za drugi prijestup se uklanja cijeli dlan. Zločini kao homoseksualnost, preljub, korištenje kontracepcijskih sredstava (koja su sva ilegalizirana), subverzivne akcije protiv države i najveći grijeh u očima Gileada, povreda djeteta, su svi kažnjivi smrću. Tu smrtnu kaznu Gilead zove "Spašavanje" jer se plaćajući cijenu na Zemlji osoba odrješuje od grijeha. Metoda smrtne kazne varira o jačini prijestupa; kamenovanje, vješanje, bacanje psima itd. Na navedenim pogubljenjima sudjeluju Sluškinje; povlačenjem konopa za vješanje, kamenovanjem prijestupnika i slično.

Kaste[uredi | uredi kôd]

Društvo je organizirano u društvene kaste (poredano po stupnju hijerarhije):

 • Zapovjednici - Muškarci koji imaju svu moć i vodstvo u Republici Gilead, odgovorni za novonastalu državu. - nose crno
 • Supruge - Supruge od zapovjednika, najviše rangirane žene u društvu, time nemaju nikakve dužnosti osim odgajati djecu koje im Sluškinje rode. S obzirom na to da nemaju pravo na djelatnost, okupiraju se hobijima poput vrtlarenja, pletenja itd. - nose tirkizno ili plavo (po uzoru na Djevicu Mariju)
 • Udovice - Bivše Supruge Zapovjednika koji su preminuli, imaju pravo zadržati kuću nakon Zapovjednikove smrti, unatoč zakonu koji glasi da žene ne smiju imati privatno vlasništvo - nose crno i tamno-ljubičasto (ljubičasta kao počasna boja vojnika koji su odslužili svoju službu ili doprinijeli cilju)
 • Tete - Žene srednjih godina, dužnost im je strogo disciplinirati Sluškinje i nadzirati ih, dozvoljeno im je korištenje sile nad Sluškinjama koristeći se šokerima za stoku, bičevanjem, sakaćenjem itd. Tete su jedina klasa žena koja ima dozvolu čitanja i pisanja radi pismenog praćenja Sluškinjine trudnoće. Rade na raznim mjestima; indoktriniraju Sluškinje u posebnim centrima, rade u školama i podučavaju djecu, nadziru žene u prisilnoj prostituciji, Jezabele, u tajnim javnim kućama dostupnim samo Zapovjednicima, nadziru radnike koji kopaju radioaktivni otpad u Kolonijama (područja u Sjevernoj Americi kontaminirana radioaktivnim otpadom) - nose smeđe (po uzoru na Adolfa Hitlera)
 • Čuvari - Muškarci s dužnošću vojnika, zaštitara i policije, nadgledaju ulice i sve dostupne prostore, dozvoljeno im je korištenje sile nad ljudima ako je opravdano. U čast svojem trudu i "Božjem radu" im može biti dodjeljena žena - nose tamno-plavo
 • Ekonoljudi - Radnička klasa u Gileadu. Žive u stambenim ustanovama i imaju pravo zasnivati obitelj. Ekonomuškarci imaju dodijeljen posao, npr. blagajnik, automehaničar, doktor itd. Ekonožene nemaju velikih dužnosti osim kućanskih poslova, s obzirom na to da nemaju pravo na djelatnost, okupiraju se hobijima poput vrtlarenja i pletenja, kao i Supruge - nose sivo
 • Marthe - U pravom smislu riječi 'sluškinje'; čiste, kuhaju i paze na djecu u kućama Zapovjednika - nose svijetlo-zeleno
 • Jezabele - Žene prisiljene na prostituciju dostupne samo Zapovjednicima, žive i djeluju u tajnim javnim kućama, sterilizirane su radi spolnih odnosa sa Zapovjednicima (zahvat koji je svim ostalim ženama u Gileadu zabranjen) - nemaju dodijeljenu odjevnu boju
 • Sluškinje - Preostale plodne žene prisiljene na nošenje i rađanje djece Zapovjednicima i Suprugama. Najpodređenija, a ironično najpotrebnija, kasta žena u društvu. Nije im dozvoljena upotreba vlastitog imena, već im se mijenja svakim dolaskom u novu obitelj (Ako se Zapovjednik kojem služi zove Joseph, zvat će se Ofjoseph/Josephova). Podložene su institucionaliziranom silovanju plodnim danima u mjesecu, torturom i kažnjavanjem metodama bičevanja, udaranja i sakaćenja od strane Teta. Ne smiju se kretati same izvan kuće. Sudjeluju u javnim pogubljenjima. Kada rodi dijete jednoj obitelji, ide drugoj obitelji u kuću i njena se dužnost ponavlja - nose crvene halje i bijela "krila" (crvena kao boja krvi i života, isto tako da ih je lakše opaziti u slučaju bijega)

June Osborne, preimenovana u Offred/Fredova (Elisabeth Moss), Sluškinja je dodijeljena gileadskom Zapovjedniku Fredu Waterfordu (Joseph Fiennes) i njegovoj Supruzi Sereni Joy (Yvonne Strahovski). Offred, nazvana prema Zapovjedniku kojem je dodjeljena, mora slijediti stroga pravila i stalno je nadzirana - neprimjeren odgovor ili djelo mogu voditi do brutalnih kazni. Offred se prisjeća svog života prije brutalnog režima kada je imala vlastiti život i slobodu, posao, muža Lukea i kćer Hannu koja je oteta i predana drugoj, novoj gileadskoj obitelji. Sada može jedino slijediti pravila Gileada kako bi preživjela i nadati se da će jednom ponovno živjeti slobodna i vratiti se svojoj kćeri.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Sluškinjina priča. HBO GO. Pristupljeno 31. ožujka 2018.
 2. Pavlić, Zrinka. 14. svibnja 2017. 'Sluškinjina priča' - serija o društvu u kojem žene smiju biti samo supruge, majke, kćeri i sluškinje. tportal.hr. Pristupljeno 31. ožujka 2018.
 3. The Handmaid's Tale. Television Academy (engleski). Pristupljeno 31. ožujka 2018.
 4. Hulu's 'The Handmaid's Tale' Win Marks First Best Series Emmy For A Streaming Service. Deadline (engleski). 17. rujna 2017. Pristupljeno 7. veljače 2021.
 5. Plaugic, Lizzie. 7. siječnja 2018. Hulu's The Handmaid's Tale wins the 2018 Golden Globe for Best Drama TV Series. The Verge (engleski). Pristupljeno 31. ožujka 2018.
 6. Roots, Kimberly. 26. srpnja 2019. The Handmaid's Tale Renewed for Season 4 at Hulu. TV Line (engleski). Pristupljeno 7. veljače 2021.
 7. Maas, Jennifer. 22. srpnja 2020. 'Handmaid's Tale' Season 4 Pushed to 2021. The Wrap (engleski). Pristupljeno 7. veljače 2021.
 8. Petski, Denise. 4. rujna 2019. Margaret Atwood's 'Handmaid's Tale' Book Sequel 'The Testaments' In The Works By MGM TV & Hulu. Deadline (engleski). Pristupljeno 7. veljače 2021.
 9. Petski, Denise. 10. prosinca 2020. 'The Handmaid's Tale' Renewed For Season 5 By Hulu. Deadline (engleski). Pristupljeno 7. veljače 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]