Solina (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Solina
Položaj
DržaveBosna i Hercegovina
NaseljaTuzla
Fizikalne osobine
Površina porječja47[1] km2
Plovna od – donije plovna
Tok rijeke
Izvorna Majevici
UšćeTuzla
Slijevcrnomorski
Ulijeva se uJalu

Solina je rijeka u Bosni i Hercegovini.

Izvire na području Majevice. Desna je pritoka Jale u koju se ulijeva kod Brčanske Malte u Tuzli. Nije plovna. Dobro je premoštena. Solina je rijeka i nije bujični vodotok kao što su Dobrinjska rijeka, Mramorski potok i Dokanjski potok. Za većih poplava zbog intenzivnih oborina i naglog topljenja snijega kao 2001., Solina poplavljuje okolinu. Područja Tuzle koje ugrožava njena poplava su u priobalnom dijelu rijeke Soline na dionicama nereguliranog korita. Regulirani dijelovi korita Soline potrebno je sanirati oštećene betonske obloge na kosinama trapeznog poprečnog presjeka, jer tijekom nailaska poplavnog vala tu može doći do velikih oštećenja.[2]

U slivu rijeke Soline osam je naselja, od sjevera ka jugu: Breške, Dokanj, Kosci, Crno Blato, Svojtina, Brđani, Dolovi i Solina. Arheološki nalazi su oskudni, ali dovoljni za ukazati na naseljenost porječja još od prapovijesti.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Issuu.com Hrvatski dom. Gradovrh, časopis za književno-jezična, društvena i prirodoznanstvena pitanja, Godište X, rujan 2013. Borjana Petrović-Vilušić: Naselja u slivu rijeke Soline, str. 269.
  2. ANUBIHArhivirana inačica izvorne stranice od 14. prosinca 2017. (Wayback Machine) Nedim Suljić, Nedreta Kikanović, Mirela Uljić: Uzroci, štete i posljedice poplava na području Tuzle, Upravljanje rizicima od poplava i ublažavanje njihovih štetnih posljedica, 145-153, DOI: 10.5644/PI2015-161-12 (pristupljeno 14. prosinca 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Facebook - Tuzlarije Tuzla - Rijeka Solina
  • Facebook - Tuzlanski.ba Izlila se rijeka Solina
  • Issuu.com Hrvatski dom. Gradovrh, časopis za književno-jezična, društvena i prirodoznanstvena pitanja, Godište X, rujan 2013. Alen Matošević: Hrvatski govori u slivu rijeke Soline (Osnovne fonetske osobine), (Osnovne morfološke osobitosti), Rječnik hrvatskog govora u slivu rijeke Soline. str. 73. – 153.