Spomenik Galebova krila

Izvor: Wikipedija
Spomenik Galebova krila

Spomenik Galebova krila je monumentalni spomenik iznad mjesta Podgore u blizini Makarske. Visok je preko 20 metara. Autor spomenika je kipar Rajko Radović.

Opći podaci[uredi | uredi kôd]

Spomenik je svečano otkrio predsjednik SFRJ, Josip Broz Tito, 10. rujna 1962. godine, na dvadesetu godišnjicu osnutka Jugoslavenske ratne mornarice.

Ovaj spomenik Radović je izradio u fazi jugoslavenskog kiparstva kada se ugledao na primjenu geometrizma i simbolike u izradi spomenika.[1]

Povijesna pozadina[uredi | uredi kôd]

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, u Podgori je 28. prosinca 1942. bila formirana prva mornarička postaja, a 23. siječnja 1943. godine osnovan Prvi mornarički odred. Poslije kapitulacije Italije 8. rujna 1943., Podgora je postala sjedište Primorske flotile, a u listopadu 1943. tamo je bila formirana 26. dalmatinska divizija NOVJ-a.[2]

Opis spomenika[uredi | uredi kôd]

Spomenik predstavlja stilizirana galebova krila u letu što obilježava pobjedu nad fašizmom na Jadranskom moru. Lijevo krilo na spomeniku je uspravno, odnosno u letećem položaju, dok je desno je savinuto prema dolje nalijevo. Osim što se slavi pobjeda, spomenikom se odaje i počast palima za oslobođenje zemlje, simbol čega je slomljeno krilo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Revolucionarno kiparstvo. „Spektar“, Zagreb 1977. godina, 22. str.
  2. Vojna enciklopedija (knjiga šesta). Beograd 1973. godina, 753. str.