Wartortle

Izvor: Wikipedija
Wartortle

Japansko ime カメール Kamēru
Redni broj 8
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Squirtlea
Razvija se u Blastoisea
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1,0 m
Masa 22,5 kg
Sposobnost Bujica (Torrent)

Wartortle (カメール Kamēru u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Wartortlea u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Wartortle kombinacija je engleskih riječi war, rat, ili čak water, voda, s riječima tortoise i turtle, a obje riječi označavaju kornjače.

Njegovo je japansko ime Kameil, koje je kombinacija japanskih riječi kame, kornjača, i mail, oklop.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Često se skriva u vodi vrebajući svoj plijen. Koristi svoje uši održavajući ravnotežu pri plivanju visokim brzinama.
  • Pokémon Yellow: Kada je dodirnut, ovaj će Pokémon uvući svoje udove i glavu u oklop, iako će njegov rep i dalje stršiti van.
  • Pokémon Gold: Poznat je kao simbol dugovječnosti. Ako se na oklopu nalaze alge, znak je visoke starosti dotičnog Wartortlea.
  • Pokémon Silver: Lukavo održava ravnotežu svojim krznatim ušima i repom pri plivanju visokim brzinama.
  • Pokémon Crystal: Njegov krznat rep simbol je dugovječnosti, čineći ga prilično popularnim Pokémonom među starijim ljudima.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Njegov je rep velik i prekriven gustim, bogatim krznom. Rep postaje postpuno dublje boje kako Wartortle stari. Ogrebotine na njegovom oklopu dokaz su iskusnog borca.
  • Pokémon Emerald: Njegov veliki rep prekriven je gustim i bogatim krznom koji produbljuje boju kako Wartortle stari. Ogrebotine na njegovom oklopu dokaz su iskusnog borca.
  • Pokémon FireRed: Ovaj je Pokémon popularan kao ljubimac. Njegov krznat rep simbol je dugovječnosti.
  • Pokémon LeafGreen: Često se krije u vodi, vrebajući neoprezan plijen. Za brza plivanja koristi uši pri održavanju ravnoteže.
  • Pokémon Diamond/Pearl/Platinum: Rečeno je kako živi i do 10,000 godina. Njegov je krznat rep popularan simbol dugovječnosti.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Wartortle nije dostupan unutar videoigara u divljini. Jedini način dobivanja Wartortlea jest razvijanje Squirtlea, početnog Pokémona unutar nekih igara, od 16. razine nadalje.

Wartortle je ključan u dobivanju Blastoisea, u kojeg se razvija na 36. razini.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Obaranje (Tackle) Normalni
Zamah repom (Tail Whip) Normalni
Mjehurići (Bubble) Vodeni
Povlačenje (Withdraw) Vodeni
Vodeni pištolj (Water Gun) Vodeni
Ugriz (Bite) Mračni
Brza vrtnja (Rapid Spin) Normalni 20
Zaštita (Protect) Normalni 24
Vodeni puls (Water Pulse) Vodeni 28
Vodeni rep (Aqua Tail) Vodeni 32
Udarac glavom (Skull Bash) Normalni 36
Ples kiše (Rain Dance) Vodeni 40
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 44

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 59
 
Attack: 63
 
Defense: 80
 
Special: 65
 
SpAtk: 65
 
SpDef: 80
 
Speed: 58
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

U Pokémon animiranoj seriji, Wartortle se prvi puta pojavio u epizodi The Beach Blank-Out Blastoise, gdje se jedan zaletio i slučajno sudario u Asha i prijatelje tražeći pomoć za vođu svog plemena na Otoku Pokémon kornjača, Blastoisea koji se nije mogao probuditi.

U kasnijim epizodama Hoenn generacije, Ash i njegovi prijatelji naiđu na studenta koji ima Wartortlea, Ivysaura i Charmeleona. Isti se Wartortle kasnije razvio u Blastoisea kako bi spasio svoje prijatelje i sebe od Tima Raketa.

Mayin se Squirtle tijekom njenog izbivanja iz animirane serije razvio u Wartortlea, posvjedočeno njenim pojavljivanjem u epizodi Staging a Heroes Welcome.