Stadion Lužnjiki

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Stadion Lužniki)
Jump to navigation Jump to search
Stadion Lužniki
Lokacija Moskva, Rusija
Otvoren 31. srpnja 1956.
Vlasnik FC Torpedo Moskva
Korisnici FC Torpedo Moskva
FK Spartak Moskva
PFK CSKA Moskva
Olimpijske igre 1980.
Finale Kupa UEFA 1999.
Finale UEFA Lige prvaka 2008.
Kapacitet 81,000
Teren FieldTurf (trava za finale LP 2008.)
Stadio gledan s jezera

Stadion Lužniki, točnije Velika sportska arena Lužniki olimpijskog kompleksa (ruski: Большая спортивная арена Олимпийского комплекса Лужники) je olimpijski stadion u Moskvi i najveći stadion u Rusiji. Ima kapacitet od 81,000 sjedala[1] Stadion je dio Lužniki Olimpijskog kompleksa, prije zvan Lenjin Stadion (ruski: Центральный стадион имени В. И. Ленина). Ime Luzhniki potječe iz močvarnog naselja, gdje je i sagrađen, što u prijevodu otprilike znači "bara", "lokva".

Povijest[uredi VE | uredi]

Lužniki izvana

Stadion se najviše koristi za nogometne utakmice FK Torpeda iz Moskve, koji je i vlaznik cijelog sportskog kompleksa,te za utakmice FK Spartaka iz Moskve. Jedan je od rjetkih europskih stadiona koji imaju umjetnu travu, točnije FieldTurf vrstu koju je odobrila FIFA u 2002. Umjetna trava je potrebna zbog hladne ruske klime, obična trava se uništi zimi, a zamjena donese velik trošak. Iznimka je bilo Finale UEFA Lige prvaka 2008., kada su stavili prirodnu travu. [2].

Velika sportska arena Lužniki olimpijskog kompleksa je bila glavni stadion Olimpijskih igrara 1980., tadašnji kapacitet je bio 103,000 sjedala. Događaji na stadionu Lužniki su bili otvaranje i zatvaranje Olimpijskih igrara, atletika, nogomet i jahanje.

Stadion Lužniki je ugostio finale Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu 1957. između Švedske i SSSR-a, gdje je bilo 55,000 gledatelja, što je bio svjetski rekord u to vrijeme.

20. listopada 1982., dogodila se nesreća na utakmici Kupa UEFA između Spartaka Moskva i HFC Haarlema. Velik broj ljudi je zgaženo u stampedu na stadionu. Službeni broj poginulih je 66, ali mnogi vjeruju da je poginulo oko 340. [3] U 1989. godini, Lenjin Stadion je bio domaćin Moskovskog glazbenog festivala mira, festivala koji je nastao naporima Make A Difference organizacije te rock producenata u SAD-u i SSSR-u. Trajao je dva dana i bio je prvi festival svoje vrste. Na festivalu su sudjelovali glazbenici kao Bon Jovi, Scorpions, Ozzy Osbourne, Skid Row, Mötley Crüe, Cinderella i Gorky Park. Madonna je nastupala na stadionu u 2006. godini.

UEFA je stadion Lužniki odabrala za domaćina Finala UEFA Lige prvaka 2008. između Manchester Uniteda, koji je pobijedio Chelsea u prvom engleskom finalu Lige prvaka u povijesti, a igralo se u svibnju 2008. Neki skeptici su smatrali da teren neće biti valjan i da ruske vlasti neće moći obuzdati engleske navijače. Naposljetku, nije bilo nikakvih incidenata, pa je glasnogovornik britanskog veleposlanstva rekao: "Sigurnost i logistika ruskih vlasti je bila prvorazredna, kao i njihova suradnja sa britanskim vlastima."[4]

Na ovom stadionu se održalo Svjetsko prvenstvo u atletici 2013. godine.

Stadion se pojavio i u ruskom filmu Noćna straža (2004.).

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]