Stadion Nižnji Novgorod

Izvor: Wikipedija
Stadion Nižnji Novgorod
Stadion Nižnji Novgorod
Lokacija Nižnji Novgorod, Rusija
Vlasnik grad Nižnji Novgorod
Korisnici Olimpijec Nižnji Novgorod
Kapacitet 44,899
Teren trava

Stadion Nižnji Novgorod (rus. Стадион Нижний Новгород) nogometni je stadion u gradu Nižnji Novgorod, u Nižnjenovgorodskoj oblasti Ruske Federacije. Namjenski je izgrađen za potrebe Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. čiji domaćin je Rusija. Građen je od kraja 2015. do kraja 2017., a troškovi gradnje iznosili su 17,9 milijardi ruskih rubalja.[1] Predviđeni kapacitet stadiona je 45,331 sjedećih mjesta, uključujući i 902 mjesta namenjenih osobama s posebnim potrebama.

Ukupna površina objekta je 127,500 m². Stadion je izgrađen na jednom od najljepših lokaliteta u gradu Nižnjem Novgorodu, na mjestu gdje se rijeka Oka ulijeva u Volgu (mjesto lokalno poznato kao Strelka).

Stadion za vrijeme utakmice.

Ukupna projektirana površina zgrade stadiona iznosi 127,500 m². Krajem 2014. godine, Ministarstvo sporta Ruske Federacije potpisalo je ugovor s OAO Strojtransgaz za izgradnju stadiona u vrijednosti od 16,756 milijardi rubalja na površini od 21,6 hektara. Ukupni procijenjeni troškovi stadiona - građevinski, instalacijski radovi generalnog izvođača radova i troškovi dizajna, iznose 17,9 milijardi rubalja.

Radovi na izgradnji stadiona "Nižnji Novgorod" započeli su 2015. godine.

Kapacitet stadiona je 45,000 mjesta, uključujući i 902 mjesta za osobe s invaliditetom zajedno s njihovom pratnjom. Očekuje se da će nakon završetka turnira, stadion biti korišten za domaće utakmice nogometnog kluba Olimpijec Nižnji Novgorod u ruskoj Premijer ligi.

U proljeće 2017., guverner Valerij Šancev predložio je, da se stadion koristi i za natjecanja u drugim sportovima, kao i za druge važne događaje i koncerte.

Izvori[uredi | uredi kôd]