Stained Class

Izvor: Wikipedija
Stained Class
Judas Priest (studijski album)
Žanrheavy metal
Objavljen10. veljače 1978.
Snimanjelistopad – studeni 1977.
StudioChipping Norton Studios (Oxfordshire, Engleska)
Utopia Studios (London, UK)
Trajanje43:53
IzdavačColumbia
Producent(i)Dennis Mackay, Judas Priest, James Guthrie
Recenzije
Kronologija albuma – Judas Priest
Sin After Sin
(1977.)
Stained Class
(1978.)
Killing Machine
(1978.)
Singlovi s albuma Stained Class
  1. „Better by You, Better than Me”
    Objavljen: 27. siječnja 1978. (UK)
  2. „Exciter”
    Objavljen: 19. svibnja 1978. (Japan)

Stained Class četvrti je studijski album engleskog heavy metal sastava Judas Priest. Diskografska kuća Columbia Records objavila ga je 10. veljače 1978.[1] Prvi je album Judas Priesta snimljen s bubnjarom Lesom Binksom, kao i prvi koji na umjetničkom djelu sadrži sad već dobro poznat logotip sastava. Glazbeno, Stained Class se smatra albumom na kojem je Judas Priest izbrusio mnoge elemente svog tvrdog prepoznatljivog zvuka, odbacivši većinu prizvuka progresivnog i blues rocka i mekših balada prethodnih napora. Album sadrži značajne pjesme kao što je "Exciter", koja se smatra ranom pretečom speed metala i thrash metala,[2] obrada pjesme "Better by You, Better than Me" Spooky Tootha, koja je postala predmetom zloglasne građanske tužbe djelo iz 1990. koje je tvrdilo da je pjesma podsvjesno utjecala na dva tinejdžera da dogovore samoubojstvo i “Beyond the Realms of Death” koju mnogi ljubitelji smatraju jednom od najboljih pjesama skupine i često je uključena u setliste sastava uživo.

Nakon objavljena, Stained Class je postigao skroman komercijalni uspjeh i završio je na 27. mjestu na ljestvici albuma u Velikoj Britaniji postavši prvi album skupine koji je ušao na US Billboard 200; naposljetku je u potonjoj zemlji dobio zlatni certifikat. Retrospektivno, neki ga smatraju jednim od najvažnijih i najutjecajnijih albuma u razvoju heavy metala i jednom od najboljih ploča Judas Priesta.[3]

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Stained Class jedini je album Judas Priesta na kojemu je svih pet članova skupine napisalo pjesme. Novi bubnjar Les Binks zaslužan je za pisanje pjesama za "Beyond the Realms of Death",[4] a basist Ian Hill je po prvi put sudjelovao u pisanju pjesama i s pjevačem Robom Halfordom i gitaristom Glennom Tiptonom zaslužan je pjesmu "Invader".

Naslovnica umjetnika Rosława Szayboa predstavila je sada već klasičan logotip Judas Priesta, zamjenjujući logotip u Gothic Scriptu koji se pojavljivao na svim prethodnim albumima sastava. Stained Class bio je prvi album Judas Priesta koji se pojavio na ljestvicu Billboard 200 i na kraju je dobio zlatnu oznaku u SAD-u.

Dennisa MacKaya je angažirao CBS Records da producira album. Njegov se životopis u to vrijeme uglavnom sastojao od jazz fusion umjetnika i progresivnih rock umjetnika kao što su David Bowie i Supertramp. Snimanje za Stained Class održano je u listopadu i studenom 1977. u Chipping Norton Recording Studios u Oxfordshireu i Utopia Studiosu u Londonu.

"Better by You, Better than Me" bio je dodatak albumu u zadnji tren kada je CBS Records inzistirao na uključivanju nečega s komercijalnim potencijalom da oživi album za koji su smatrali da ima vrlo mračan i zlokoban ton. Pjesma je snimljena s producentom Jamesom Guthriejem odvojeno od ostatka albuma, jer je MacKay prešao na druge projekte i više nije bio dostupan. Sastav je navodno bio toliko impresioniran Guthriejevom produkcijom na "Better by You, Better than Me" da su ga zamolili da producira njihov sljedeći album, Killing Machine.

Tužba[uredi | uredi kôd]

Dvanaest godina nakon objavljena, Stained Class je 1990. bio predmetom građanske tužbe protiv sastava koju je pokrenula obitelj tinejdžera Jamesa Vancea, koji je sa svojim prijateljem Rayem Belknapom nakon što je navodno slušao "Better by You, Better than Me" 23. prosinca 1985. dogovorio samoubojstvo. Belknap se uspio ubiti, a Vance je ostao teško ozlijeđen nakon što je preživio pucanje iz vatrenog oružja u lice, da bi na kraju umro od predoziranja metadonom tri godine kasnije. U tužbi se tvrdilo da je Judas Priest snimio subliminalne poruke na pjesmu koja kaže "do it" ("učini to"). Tužba je na kraju odbačena. Pjesmu je izvorno napisao i izveo sastav Spooky Tooth.

Tri tjedna nakon što je tužba okončana, sastav je započeo svoju turneju za Painkiller svirajući "Better by You, Better than Me" na prvom koncertu u Burbanku, Kalifornija 13. rujna. Ovo je jedina izvedba pjesme Judas Priest uživo od 1979.

Komičar Bill Hicks ismijao je tužbu kao dio svog čina, ističući, kao što su to učinili i mnogi drugi, apsurdnost ideje da bi uspješan sastav želio uništiti svoju bazu obožavatelja koji kupuju.[5]

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Strana A
Br. SkladbaAutor Trajanje
1. „Exciter”  Rob Halford, Glenn Tipton 5:34
2. „White Heat, Red Hot”  Tipton 4:21
3. „Better by You, Better than Me” (obrada Spooky Tootha)Gary Wright 3:25
4. „Stained Class”  Halford, Tipton 5:20
5. „Invader”  Halford, Tipton, Hill 4:16
Strana B
Br. SkladbaAutor Trajanje
6. „Saints in Hell”  K. K. Downing, Halford, Tipton 5:31
7. „Savage”  Halford, Downing 3:27
8. „Beyond the Realms of Death”  Halford, Binks 6:55
9. „Heroes End”  Tipton 5:04
43:53

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Steve Huey, glazbeni kritičar sa stranice AllMusica opisao je Stained Class kao "najveće postignuće Judas Priesta", komentirajući: "Ovo je točka gdje su Priest spojili sve zajedno, prihvaćajući svoj identitet kao najteži sastav na planetu i podižući žanr do novih visina snage, brzine, muzikalnost i zlonamjernost." Godine 2005., Stained Class je bio na 307. mjestu u knjizi Rock Hard magazina 500 najboljih rock i metal albuma svih vremena.[6] Godine 2017. album bio je na 43. mjestu Rolling Stoneove liste "100 najboljih metal albuma svih vremena".

Nakon uspjeha sljedećih albuma Judas Priesta u SAD-u, Stained Class će na kraju dobiti Zlatnu oznaku.

Pjesma "Invader" konačno je dodana na set liste sastava 2021., čime je "Heroes End" postala jedina pjesma s albuma koja nikada nije izvedena uživo.[7]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Judas Priest
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Judas Priest - Stained Class - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 29. ožujka 2024.
  2. 10 Pioneering Speed Metal Songs Released Before Thrash's Birth. Loudwire
  3. Judas Priest Albums From Worst To Best. stereogum.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2015. Pristupljeno 31. srpnja 2015.
  4. Beyond The Realms of Les Binks
  5. Hicks, Bill; Lahr, John. 2004. Love All the People: Letters, Lyrics, Routines. Constable & Robinson. ISBN 1-84119-878-1. Pristupljeno 20. travnja 2015.
  6. Best of Rock & Metal - Die 500 stärksten Scheiben aller Zeiten (njemački). Rock Hard. 2005. str. 89. ISBN 3-89880-517-4
  7. DiVita, Joe. 16. kolovoza 2021. Judas Priest Play Two Old Songs Live for the First Time Ever. Loudwire (engleski). Pristupljeno 18. kolovoza 2021.