Oxfordshire (grofovija)

Koordinate: 51°45′N 1°16′W / 51.750°N 1.267°W / 51.750; -1.267
Izvor: Wikipedija
Oxfordshire
ceremonijalna grofovija
Položaj Oxfordshira u Engleskoj
Položaj Oxfordshira u Engleskoj
Položaj Oxfordshira u Engleskoj
Zastava Oxfordshira
Zastava
Geslo: Sapere aude, Dare to be Wise
(Usudi se biti Mudar)
Koordinate: 51°45′N 1°16′W / 51.750°N 1.267°W / 51.750; -1.267
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Nemetropolitanska grofovija Oxfordshire
Administrativni centar Oxford
Četvrti Okruzi
Anglosaksonski Oxenaford rani period 10. stoljeća
Vlast
 - Vrsta Grofovijsko vijeće Oxfordshira
konzervativna stranka
 - Lord-namjesnik Tim Stevenson OBE
od 1. rujna 2008.
Površina
 - Ukupna 2605 km2
Stanovništvo (polovicom 2019.)
 - Gustoća 264 stanovnika / km²
 - Metropolitansko područje 687 524
Vremenska zona GMT (UTC+0)
 - Ljeto (DST) BST (UTC+1)
Službena stranica www.oxfordshire.gov.uk
Zemljovid
Okruzi: (1) Oxford, (2) Cherwell, (3) Južni Oxfordshire, (4) Vale of White Horse, (5) West Oxfordshire
Okruzi:
(1) Oxford, (2) Cherwell, (3) Južni Oxfordshire, (4) Vale of White Horse, (5) West Oxfordshire

Okruzi:
(1) Oxford, (2) Cherwell, (3) Južni Oxfordshire, (4) Vale of White Horse, (5) West Oxfordshire

Oxfordshire[1] je grofovija koja nema izlaz na more, i smjestena je u regiji Jugoistočna Engleska.
Po ustroju je nemetropolitanska, ceremonijalna a ponekad smatrana, iako ne graniči s Velikim Londonom, i matičnom grofovijom. Grofovija graniči s Warwickshirom na sjeverozapadu, Northamptonshirom na sjeveroistoku, Buckinghamshirom na istoku, Berkshirom na jugu, Wiltshirom na jugozapadu i Gloucestershirom na zapadu.
Grofovija je bogata značajnim obrazovnim i turističkim ustanovama, a zapažena je po izuzetnim kapacitetima vezanim za motosport,[2] proizvodnju automobila[3] i tehnološke tvrtke.[4] Oxford University Press najveća je tvrtka među koncentracijama tiskarskih i izdavačkih tvrtki, dok je Sveučilište u Oxfordu povezano s koncentracijom lokalnih biotehnoloških tvrtki.
Kao i grad Oxford, ostali veći gradovi su Banbury,[5] Bicester,[6] Kidlington[7] i Chipping Norton[8] sjeverno od Oxforda; Carterton[9] i Witney[10] na zapadu; Thame[11] i Chinnor[12] na istoku; te Abingdon na Temzi,[13] Wantage,[14] Didcot,[15] Wallingford[16] i Henley na Temzi[17] na jugu. Područja južno od Temze, Vale of White Horse[18] i dijelovi Južnog Oxfordshira nalaze se u povijesnoj grofoviji Berkshire, kao i najviša točka, brdo Whitehorse Hill[19] visine 261 metar.
Cvijet koji simbolizira grofoviju Oxfordshire je cvijet zmijska glava fritillary (lat.: Fritillaria meleagris).[20]

Geografija[uredi | uredi kôd]

Pogled iz zraka na White Horse

Na području grofovije koja zauzima 2610 km² živi oko 660 000 ljudi. Još uvijek je podijeljen na pet okruga: Oxford,[21] Cherwell,[22] Vale of White Horse (nazvano po Uffingtonskom Bijelom konju), Zapadni Oxfordshire[23] i Južni Oxfordshire.[24]
The Vale of the White Horse i dijelovi Južnog Oxfordshirea južno od Temze nekada su bili dio grofovije Berkshire, ali su nakon teritorijalne reforme 1974., postali današnji okrug Oxfordshira. Suprotno tome, područje Caversham u blizini Readinga uvijek je bilo dio Oxfordshirea.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Anglosaksonski period[uredi | uredi kôd]

Rani podatci vezani za okrug Oxforda prilično su neizvjesni, te se oblasne granice mogu svrstati sa svim drugim podjelama kraljevstva Mercije; starije granice su u potpunosti nestle, a okrug je preimenovan u glavni grad. Sve granice današnje grofovije, osim južne koja je prirodna i čini je rijeka Temza, su umjetne.

Okrug su u 6. stoljeću preplavili pobjednički Zapadni Saksonci, koji su 571. godine zauzeli Eynsham[25] a 573. godine i Benson,[26] što se može vidjeti u Saksonskoj, te kasnijoj Anglosaksonskoj kronici. U 7. stoljeću Mercijani su držali cijelu oblast sjeverno od Temze, a tijekom 8. stoljeća ova je oblast dva puta promijenila vladara; prvi put pavši u ruke Wessexa nakon bitke kod Burforda[27] u kojoj je 752. godine kralj Zapadnih Saksonaca Cuthred[28](? - 756.) porazio kralja Æthelbalda od Mercije[29](? - 757.), da bi nekoliko decenija kasnije 779. godine, nakon velike bitke kod Bensingtona[30] koju je vodio mercijski kralj Offa[31](? - 29. srpnja 796.) protiv zapadnih Saksonaca koje je vodio Cynewulf od Wessexa[32] (? - 786.) završila pobjedom Mercijana, kojom su prilikom zapadni Saksonci bili primorani priznati mercijsku nadmoć.

Kao dio mercijskog kraljevstva oblast je bila uključena u biskupiju Lincoln.[33] Biskupija je osnovana u Dorchesteru na Temzi[34] već 634. godine, kada je sv. Birinus,[35] (600.649. ili 650.), apostol Wessexa, tamo dobio biskupsku katedru, ali uspostavom biskupije u Winchesteru,[36] ovoj dijecezi je došao kraj. Prije mercijskog osvajanja 777. godine, Oxfordshire je pripadao biskupiji Sherborne[37] (na sjeverozapadu današnje grofovije Dorset).

Normanski period[uredi | uredi kôd]

Oxfordshire se spominje kao okrug (u geografskom smislu te riječi) u ranim godinama 10. stoljeća kada se navodi da se nalazi između rijeke Temze na jugu, Cotswoldsa[38] na zapadu, Chilterna[39] na istoku i Midlandsa[40] na sjeveru, a ogrnci vode prema jugu do Henley na Temzi[41] i sjeverno do Banburyja.[5]
U Knjizi sudnjeg dana (1086.), na osnovu sveopćeg popisa imovine u Engleskoj koji je proveo Vilim I. Osvajač, zabilježeno je da je okrug bio prilično dobro naseljen, a da su mu glavni centri bili Oxford i Bampton.[42]

Uništavanje kuća u Oxfordu zabilježeno je u Knjizi sudnjeg dana i možda je moglo biti objašnjeno pustošenjem pobunjeničke vojske, ali Vilimova opsada se ne osporava. Veliki posjed u okrugu pripao je Vilimu Osvajaču, a također i njegovom hrabrom polubratu Odu, biskupu od Winchestera.

Nakon normanskog osvajanja, Oxfordshire je ostao u biskupiji Sherborne, ali je 1092. godine sjedište biskupije prebačeno u Lincoln. Tu je biskup Lincolna posjedovao veliko imanje, dok su opatije Abingdon,[43] Osney[44] i Godstow,[45] zajedno s drugim vjerskim kućama, držale u svom vlasništvu mnogo zemlje u cijelom okrugu. Među glavnim najmoprimcima bio je Robert D'Oili,[46] nasljednik Wigoda od Walhngforda,[47] i guverner Oxforda koji je posjedovao mnoga vlastelinstva i kuće.

Do vremena normanskih osvajanja važnost Oxforda već je bila dobro ustanovljena; tamošnji shire moot [48] (grofovijski sud) spominje se u Canuteovim oxfordskim zakonima 1018.[49] i nesumnjivo je da je od početka bio sjedište grofovijskog suda, a da je u dvoracu bio i grofovijski zatvor. Glavni povijesni događaji između ovog razdoblja i građanskog rata manje pripadaju povijesti grofovije nego samom gradu Oxfordu.

Srednjovjekovne građevine[uredi | uredi kôd]

Srednjovjekovno razdoblje obilježavaju brojne sakralne i domaćinske građevine. Crkva sv. Djevice Marije u Iffleyu,[50] južno od Oxforda, jedan je od najboljih primjera čistoga romaničkog stila u Engleskoj, potom Adderbury, južno od Banburyja, ima župnu crkvu sv. Djevice Marije[51] čiji je osnova u obliku križa. Među svjetovne građevine spadaju dvorac Broughton[52] (14. stoljeće), Stonor Park, Stanton Harcourt (1450.), Chastleton i palača Blenheim (početkom 18. stoljeća), sagrađene u blizini Woodstocka za jednog od najvećih engleskih generala Johna Churchilla, člana jedne od velikih političkih dinastija Engleske.

Moderno doba[uredi | uredi kôd]

Nowka Bais

Okrug Vale of the White Horse i dijelovi upravnog okruga Južnog Oxfordshire južno od rijeke Temze kroz povijest su bili dio Berkshirea, ali su administrativnoj grofoviji Oxfordshire dodani 1974. godine. Suprotno tome, područje Readinga[53] iz Cavershama[54] sada pripada Berkshireu, ali su povijesno bili dio Oxfordshirea kao i župa Stokenchurch,[55] sada u administrativnoj frofoviji Buckinghamshire. 2007. godine obilježio je 1000. rođendan grofovije. Dva kanua dužine od po 12 metara uvezena iz bangladeškog distrikta Sylheta[56] dovedena su u Oxfordshire koji je bio domaćin prvom natjecanju Nowka Bais[57] u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovaj sport je postao godišnji kulturni događaj u Oxfordshiru, privlačeći tisuće ljudi među kojima i visokog povjerenika Bangladeša.

Poljoprivreda[uredi | uredi kôd]

Poljoprivreda je i dalje važna u Oxfordshireu. Visoravni Sjevernog Oxfordshira važni su za uzgoj ovaca i ratarskih kultura, uglavnom na velikim farmama. Od srednjovjekovnih vremena do sasvim nedavno, vuna je bila glavni oslonac gospodarstva. U dolinama koje su mahom imale glineno tlo, uglavnom se sijala trava u svrhu uzgoja krava i proizvoda od mlijeka, dok je na White Horse Vale i sjevernim padinama Downs-a značajna proizvodnja voća. Željezna ruda vadi se u blizini Banburyja, a glina, pijesak i šljunak također se vade i obrađuju u raznim dijelovima grofovije. Cowley,[58] predgrađe Oxforda, glavno je industrijsko središte za proizvodnju motornih vozila.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Oxfordshire ima potpuno sveobuhvatan obrazovni sustav s 23 neovisne škole, uključujući istaknuti Radley College[59] i 35 državnih srednjih škola. Grofovija ima dva sveučilišta: drevno Sveučilište u Oxfordu i moderno Sveučilište Oxford Brookes,[60] koje se nalaze u Oxfordu. Uz to, Wroxton College,[61] smješten u Banburyju, povezan je sa Sveučilištem Fairleigh Dickinson[61] u saveznoj državi New Jersey u SAD-u.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Oxfordshire povijest [Oxfordshire povijest]. britannica.com/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 25. siječnja 2021. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  2. Motosport industrija u Oxfordshiru [Motosport industrija u Oxfordshiru)]. the-mia.com/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 30. siječnja 2021. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  3. Autoindustrija u Oxfordshiru [Autoindustrija u Oxfordshiru]. autocar.co.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  4. Tehnološka industrija u Oxfordshiru [Tehnološka industrija u Oxfordshiru]. growthbusiness.co.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  5. a b Banbury [Banbury]. historic-uk.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  6. Povijest Bicestera [Povijest Bicestera]. blhs.org.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  7. Povijest Kidlingtona [Povijest Kidlingtona]. kidlingtonhistory.org.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  8. Chipping Norton [Chipping Norton]. britainexpress.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  9. Carterton [Carterton]. british-history.ac.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  10. Witney [Witney]. british-history.ac.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  11. Thame [Thame]. thametowncouncil.gov.uk (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  12. Chinnor [Chinnor]. british-history.ac.uk (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  13. Abingdon na Temzi [Abingdon na Temzi]. abingdon.gov.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  14. Wantage, Oxfordshire [Wantage, Oxfordshire]. britainexpress.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  15. Didcot [Didcot]. berkshirehistory.com/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 13. rujna 2019. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  16. Wallingford [Wallingford]. berkshirehistory.com/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 10. kolovoza 2019. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  17. Henley na Temzi [Henley na Temzi]. sashwindow.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  18. Vale of White Horse [Vale of White Horse]. visionofbritain.org.uk/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 24. prosinca 2020. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  19. White Horse Hill [White Horse Hill]. nationaltrust.org.uk (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  20. Fritillaria meleagris [Fritillaria meleagris]. missouribotanicalgarden.org (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  21. Okrug Oxford [Okrug Oxford]. british-history.ac.uk (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  22. Okrug Cherwell [Okrug Cherwell]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  23. Zapadni Oxfordshire [Zapadni Oxfordshire]. britannica.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  24. Južni Oxfordshire [Južni Oxfordshire]. britannica.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  25. Eynsham [Eynsham]. eynsham-pc.gov.uk/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 9. srpnja 2021. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  26. Benson [Benson]. bensingtonhistory.org/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  27. Bitka kod Burforda [Bitka kod Burforda]. murreyandblue.wordpress.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  28. Kralj Cuthred [Kralj Cuthred]. britannica.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  29. Kralj Aethelbald [Kralj Aethelbald]. britannica.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  30. Bitka kod Bensingtona [Bitka kod Bensingtona]. thefreelancehistorywriter.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  31. Kralj Offa [Kralj Offa]. historic-uk.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  32. Kralj Cynewulf [Kralj Cynewulf]. thehistoryofengland.co.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  33. Biskupija Lincoln [Biskupija Lincoln]. familysearch.org (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 17. lipnja 2016. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  34. Dorchester na Temzi/ [Dorchester na Temzi]. british-history.ac.uk (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  35. Sv. Birinus [Sv. Birinus]. dorchester-abbey.org.uk (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  36. Biskupija Winchester [Biskupija Winchester]. wilcuma.org.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  37. Biskupija Sherborne [Biskupija Sherborne]. british-history.ac.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  38. Cotswolds [Cotswolds]. historic-uk.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  39. Chiltern Hills [Chiltern Hills]. britannica.com/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 11. srpnja 2021. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  40. Midlands [Midlands]. britannica.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  41. Henley na Temzi [Henley na Temzi]. british-history.ac.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  42. Bampton, Oxfordshire [Bampton, Oxfordshire]. oxfordshirecotswolds.org/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 27. siječnja 2021. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  43. Abingdonska opatija [Abingdonska opatija]. british-history.ac.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  44. Oseneyska opatija [Oseneyska opatija]. british-history.ac.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  45. Godstowska opatija [Godstowska opatija]. britainexpress.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  46. Robert D'Oili [Robert D'Oili]. geni.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  47. Wigod of Walhngford [Wigod of Walhngford]. wikitree.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  48. Shire moot [Shire moot]. britainexpress.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  49. Canuteovi oxfordski zakoni (1018.) [Canuteovi oxfordski zakoni (1018.)]. earlyenglishlaws.ac.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  50. Crkva sv. Djevice Marije u Iffleyu [Crkva sv. Djevice Marije u Iffleyu]. greatenglishchurches.co.u/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 3. veljače 2020. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  51. Crkva sv. Djevice Marije u Adderburyu [Crkva sv. Djevice Marije u Adderburyu]. greatenglishchurches.co.uk/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 4. srpnja 2020. Pristupljeno 23. veljače 2021.
  52. Dvorac Broughton [Dvorac Broughton]. broughtoncastle.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  53. Reading [Reading]. reading.co.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  54. Caversham [Caversham]. berkshirehistory.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  55. Stokenchurch [Stokenchurch]. tramp-v2.herokuapp.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  56. Sylhet distrikt [Sylhet distrikt]. mindat.org/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  57. Nouka Baich [Nouka Baich]. steemit.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  58. Plant Oxford [Plant Oxford]. press.bmwgroup.com/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  59. Radley College [Radley College]. radley.org.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  60. Sveučilište Oxford Brookes [Sveučilište Oxford Brookes]. brookes.ac.uk/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.
  61. a b Wroxton College [Wroxton College]. cdm16322.contentdm.oclc.org/ (engleski). Pristupljeno 23. veljače 2021.