Oxfordshire (grofovija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oxfordshire
ceremonijalna grofovija
Položaj Oxfordshira u Engleskoj
Položaj Oxfordshira u Engleskoj
Zastava Oxfordshira
Zastava
Geslo: Sapere aude, Dare to be Wise
(Usudi se biti Mudar)
Koordinate: 51°75′N 1°28′W / 52.25°N 1.467°W / 52.25; -1.467Koordinate: 51°75′N 1°28′W / 52.25°N 1.467°W / 52.25; -1.467
Država Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Nemetropolitanska grofovija Oxfordshire
Administrativni centar Oxford
Četvrti Okruzi
Anglosaksonski Oxenaford rani period 10. stoljeća
Vlast
 - Vrsta Grofovijsko vijeće Oxfordshira
konzervativna stranka
 - Lord-namjesnik Tim Stevenson OBE
od 1. rujna 2008.
Površina
 - Ukupna 2605 km2
Stanovništvo (polovicom 2019.)
 - Gustoća 264 stanovnika / km²
 - Područje utjecaja 687 524
Vremenska zona GMT (UTC+0)
 - Ljeto (DST) BST (UTC+1)
Službena stranica www.oxfordshire.gov.uk
Zemljovid
Okruzi: (1) Oxford, (2) Cherwell, (3) Južni Oxfordshire, (4) Vale of White Horse, (5) West Oxfordshire

Okruzi:
(1) Oxford, (2) Cherwell, (3) Južni Oxfordshire, (4) Vale of White Horse, (5) West Oxfordshire

Oxfordshire[1] je grofovija koja nema izlaz na more, i smjestena je u regiji Jugoistočna Engleska.
Po ustroju je nemetropolitanska, ceremonijalna a ponekad smatrana, mada ne graniči s Širim Londonom, i matičnom grofovijom. Grofovija graniči s Warwickshirom na sjeverozapadu, Northamptonshirom na sjeveroistoku, Buckinghamshirom na istoku, Berkshirom na jugu, Wiltshirom na jugozapadu i Gloucestershirom na zapadu.
Grofovija je bogata značajnim obrazovnim i turističkim ustanovama, a zapažena je po izuzetnim kapacitetima vezanim za motosport,[2] proizvodnju automobila[3] i tehnološke tvrtke.[4] Oxford University Press najveća je tvrtka među koncentracijama tiskarskih i izdavačkih tvrtki, dok je Sveučilište u Oxfordu povezano s koncentracijom lokalnih biotehnoloških tvrtki.
Kao i grad Oxford, ostali veći gradovi su Banbury[5], Bicester,[6] Kidlington[7] i Chipping Norton[8] sjeverno od Oxforda; Carterton[9] i Witney[10] na zapadu; Thame[11] i Chinnor[12] na istoku; te Abingdon na Temzi,[13] Wantage[14], Didcot,[15] Wallingford[16] i Henley na Temzi[17] na jugu. Područja južno od Temze, Vale of White Horse[18] i dijelovi Južnog Oxfordshira nalaze se u povijesnoj grofoviji Berkshire, kao i najviša točka, brdo Whitehorse Hill[19] visine 261 metar.
Cvijet koji simbolizira grofoviju Oxfordshire je cvijet zmijska glava fritillary (lat.: Fritillaria meleagris).[20]

Geografija[uredi | uredi kôd]

Pogled iz zraka na White Horse

Na području grofovije koja zauzima 2610 km² živi oko 660 000 ljudi. Još uvijek je podijeljen na pet okruga: Oxford,[21] Cherwell,[22] Vale of White Horse (nazvano po Uffingtonskom Bijelom konju), Zapadni Oxfordshire[23] i Južni Oxfordshire.[24]
The Vale of the White Horse i dijelovi Južnog Oxfordshirea južno od Temze nekada su bili dio grofovije Berkshire, ali su nakon teritorijalne reforme 1974., postali današnji okrug Oxfordshira. Suprotno tome, područje Caversham u blizini Readinga uvijek je bilo dio Oxfordshirea.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Anglosaksonski period[uredi | uredi kôd]

Rani podatci vezani za okrug Oxforda prilično su neizvjesni, te se oblasne granice mogu svrstati sa svim drugim podjelama kraljevstva Mercije; starije granice su u potpunosti nestle, a okrug je preimenovan u glavni grad. Sve granice današnje grofovije, osim južne koja je prirodna i čini je rijeka Temza, su umjetne.

Okrug su u 6. stoljeću preplavili pobjednički Zapadni Saksonci, koji su 571. godine zauzeli Eynsham[25] a 573. godine i Benson,[26] što se može vidjeti u Saksonskoj, te kasnijoj Anglosaksonskoj kronici. U 7. stoljeću Mercijani su držali cijelu oblast sjeverno od Temze, a tijekom 8. stoljeća ova je oblast dva puta promijenila vladara; prvi put pavši u ruke Wessexa nakon bitke kod Burforda[27] u kojoj je 752. godine kralj Zapadnih Saksonaca Cuthred[28](? - 756.) porazio kralja Æthelbalda od Mercije[29](? - 757.), da bi nekoliko decenija kasnije 779. godine, nakon velike bitke kod Bensingtona[30] koju je vodio mercijski kralj Offa[31](? - 29. srpnja 796.) protiv zapadnih Saksonaca koje je vodio Cynewulf od Wessexa[32] (? - 786.) završila pobjedom Mercijana, kojom su prilikom zapadni Saksonci bili primorani priznati mercijsku nadmoć.

Kao dio mercijskog kraljevstva oblast je bila uključena u biskupiju Lincoln.[33] Biskupija je osnovana u Dorchesteru na Temzi[34] već 634. godine, kada je sv. Birinus,[35] (600.649. ili 650.), apostol Wessexa, tamo dobio biskupsku katedru, ali uspostavom biskupije u Winchesteru,[36] ovoj dijecezi je došao kraj. Prije mercijskog osvajanja 777. godine, Oxfordshire je pripadao biskupiji Sherborne[37] (na sjeverozapadu današnje grofovije Dorset).

Normanski period[uredi | uredi kôd]

Oxfordshire se spominje kao okrug (u geografskom smislu te riječi) u ranim godinama 10. stoljeća kada se navodi da se nalazi između rijeke Temze na jugu, Cotswoldsa[38] na zapadu, Chilterna[39] na istoku i Midlandsa[40] na sjeveru, a ogrnci vode prema jugu do Henley na Temzi[41] i sjeverno do Banburyja.[5]
U Knjizi sudnjeg dana (1086.), na osnovu sveopćeg popisa imovine u Engleskoj koji je proveo Vilim I. Osvajač, zabilježeno je da je okrug bio prilično dobro naseljen, a da su mu glavni centri bili Oxford i Bampton.[42]

Uništavanje kuća u Oxfordu zabilježeno je u Knjizi sudnjeg dana i možda je moglo biti objašnjeno pustošenjem pobunjeničke vojske, ali Vilimova opsada se ne osporava. Veliki posjed u okrugu pripao je Vilimu Osvajaču, a također i njegovom hrabrom polubratu Odu, biskupu od Winchestera.

Nakon normanskog osvajanja, Oxfordshire je ostao u biskupiji Sherborne, ali je 1092. godine sjedište biskupije prebačeno u Lincoln. Tu je biskup Lincolna posjedovao veliko imanje, dok su opatije Abingdon,[43] Osney[44] i Godstow,[45] zajedno s drugim vjerskim kućama, držale u svom vlasništvu mnogo zemlje u cijelom okrugu. Među glavnim najmoprimcima bio je Robert D'Oili,[46] nasljednik Wigoda od Walhngforda,[47] i guverner Oxforda koji je posjedovao mnoga vlastelinstva i kuće.

Do vremena normanskih osvajanja važnost Oxforda već je bila dobro ustanovljena; tamošnji shire moot [48] (grofovijski sud) spominje se u Canuteovim oxfordskim zakonima 1018.[49] i nesumnjivo je da je od početka bio sjedište grofovijskog suda, a da je u dvoracu bio i grofovijski zatvor. Glavni povijesni događaji između ovog razdoblja i građanskog rata manje pripadaju povijesti grofovije nego samom gradu Oxfordu.

Srednjovjekovne građevine[uredi | uredi kôd]

Srednjovjekovno razdoblje obilježavaju brojne sakralne i domaćinske građevine. Crkva sv. Djevice Marije u Iffleyu,[50] južno od Oxforda, jedan je od najboljih primjera čistoga romaničkog stila u Engleskoj, potom Adderbury, južno od Banburyja, ima župnu crkvu sv. Djevice Marije[51] čiji je osnova u obliku križa. Među svjetovne građevine spadaju dvorac Broughton[52] (14. stoljeće), Stonor Park, Stanton Harcourt (1450.), Chastleton i palača Blenheim (početkom 18. stoljeća), sagrađene u blizini Woodstocka za jednog od najvećih engleskih generala Johna Churchilla, člana jedne od velikih političkih dinastija Engleske.

Moderno doba[uredi | uredi kôd]

Nowka Bais

Okrug Vale of the White Horse i dijelovi upravnog okruga Južnog Oxfordshire južno od rijeke Temze kroz povijest su bili dio Berkshirea, ali su administrativnoj grofoviji Oxfordshire dodani 1974. godine. Suprotno tome, područje Readinga[53] iz Cavershama[54] sada pripada Berkshireu, ali su povijesno bili dio Oxfordshirea kao i župa Stokenchurch,[55] sada u administrativnoj frofoviji Buckinghamshire. 2007. godine obilježio je 1000. rođendan grofovije. Dva kanua dužine od po 12 metara uvezena iz bangladeškog distrikta Sylheta[56] dovedena su u Oxfordshire koji je bio domaćin prvom natjecanju Nowka Bais[57] u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovaj sport je postao godišnji kulturni događaj u Oxfordshiru, privlačeći tisuće ljudi među kojima i visokog povjerenika Bangladeša.

Poljoprivreda[uredi | uredi kôd]

Poljoprivreda je i dalje važna u Oxfordshireu. Visoravni Sjevernog Oxfordshira važni su za uzgoj ovaca i ratarskih kultura, uglavnom na velikim farmama. Od srednjovjekovnih vremena do sasvim nedavno, vuna je bila glavni oslonac gospodarstva. U dolinama koje su mahom imale glineno tlo, uglavnom se sijala trava u svrhu uzgoja krava i proizvoda od mlijeka, dok je na White Horse Vale i sjevernim padinama Downs-a značajna proizvodnja voća. Željezna ruda vadi se u blizini Banburyja, a glina, pijesak i šljunak također se vade i obrađuju u raznim dijelovima grofovije. Cowley,[58] predgrađe Oxforda, glavno je industrijsko središte za proizvodnju motornih vozila.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Oxfordshire ima potpuno sveobuhvatan obrazovni sustav s 23 neovisne škole, uključujući istaknuti Radley College[59] i 35 državnih srednjih škola. Grofovija ima dva sveučilišta: drevno Sveučilište u Oxfordu i moderno Sveučilište Oxford Brookes,[60] koje se nalaze u Oxfordu. Uz to, Wroxton College[61], smješten u Banburyju, povezan je sa Sveučilištem Fairleigh Dickinson[61] u saveznoj državi New Jersey u SAD-u.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Oxfordshire povijest. britannica.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 2. Motosport industrija u Oxfordshiru. the-mia.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 3. Autoindustrija u Oxfordshiru. autocar.co.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 4. Tehnološka industrija u Oxfordshiru. growthbusiness.co.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 5. 5,0 5,1 Banbury. historic-uk.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 6. Povijest Bicestera. blhs.org.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 7. Povijest Kidlingtona. kidlingtonhistory.org.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 8. Chipping Norton. britainexpress.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 9. Carterton. british-history.ac.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 10. Witney. british-history.ac.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 11. Thame. thametowncouncil.gov.uk. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 12. Chinnor. british-history.ac.uk. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 13. Abingdon na Temzi. abingdon.gov.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 14. Wantage, Oxfordshire. britainexpress.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 15. Didcot. berkshirehistory.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 16. Wallingford. berkshirehistory.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 17. Henley na Temzi. sashwindow.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 18. Vale of White Horse. visionofbritain.org.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 19. White Horse Hill. nationaltrust.org.uk. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 20. Fritillaria meleagris. missouribotanicalgarden.org. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 21. Okrug Oxford. british-history.ac.uk. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 22. Okrug Cherwell. britannica.com. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 23. Zapadni Oxfordshire. britannica.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 24. Južni Oxfordshire. britannica.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 25. Eynsham. eynsham-pc.gov.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 26. Benson. bensingtonhistory.org/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 27. Bitka kod Burforda. murreyandblue.wordpress.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 28. Kralj Cuthred. britannica.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 29. Kralj Aethelbald. britannica.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 30. Bitka kod Bensingtona. thefreelancehistorywriter.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 31. Kralj Offa. historic-uk.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 32. Kralj Cynewulf. thehistoryofengland.co.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 33. Biskupija Lincoln. familysearch.org. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 34. Dorchester na Temzi/. british-history.ac.uk. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 35. Sv. Birinus. dorchester-abbey.org.uk. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 36. Biskupija Winchester. wilcuma.org.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 37. Biskupija Sherborne. british-history.ac.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 38. Cotswolds. historic-uk.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 39. Chiltern Hills. britannica.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 40. Midlands. britannica.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 41. Henley na Temzi. british-history.ac.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 42. Bampton, Oxfordshire. oxfordshirecotswolds.org/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 43. Abingdonska opatija. british-history.ac.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 44. Oseneyska opatija. british-history.ac.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 45. Godstowska opatija. britainexpress.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 46. Robert D'Oili. geni.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 47. Wigod of Walhngford. wikitree.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 48. Shire moot. britainexpress.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 49. Canuteovi oxfordski zakoni (1018.). earlyenglishlaws.ac.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 50. Crkva sv. Djevice Marije u Iffleyu. greatenglishchurches.co.u/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 51. Crkva sv. Djevice Marije u Adderburyu. greatenglishchurches.co.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 52. Dvorac Broughton. broughtoncastle.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 53. Reading. reading.co.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 54. Caversham. berkshirehistory.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 55. Stokenchurch. tramp-v2.herokuapp.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 56. Sylhet distrikt. mindat.org/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 57. Nouka Baich. steemit.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 58. Plant Oxford. press.bmwgroup.com/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 59. Radley College. radley.org.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 60. Sveučilište Oxford Brookes. brookes.ac.uk/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.
 61. 61,0 61,1 Wroxton College. cdm16322.contentdm.oclc.org/. (engl.) Pristupljeno 23. veljače 2021.