Staklen dom (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Staklen dom (TV serija))
Staklen dom
Naslov izvornika
Staklen dom
Formatdrama
GlumciKalin Vračanski
Elena Petrova
Julian Vergov
Država podrijetla Bugarska
JezikBugarski
Broj epizoda1. sezona - 11 epizoda
2. sezona - 17 epizoda
3. sezona - 9 epizoda
Broj sezona3
Produkcija
LokacijaSofija, Bugarska
Prikazivanje
TV kućabTV
U HrvatskojRTL Televizija
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Staklen dom (bug. Стъклен дом, čit. Stəklen dom), bugarska je dramska televizijska serija. Glavne uloge imali su glumci Kalin Vračanski, Elena Petrova i Julian Vergov. Radnja serije smještena je u bugarskom gradu Sofiji.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Nakon osamnaest godina života u Americi, Kamen Kasabov, rasipni, odmetni sin suvlasnika najvećeg trgovačkog centra u Sofiji, Dimitra Kasabova, vraća se kući na očev šezdeseti rođendan. S obzirom na to da se godinama nije čuo ni vidio s ocem i ne zna kako bi mu prišao, Kamen odluči iznenaditi ga na zabavi koju je organizirala Borjana, očeva druga supruga i majka tek punoljetnog Danija, ujedno Kamenova maćeha. Dok Kamen traži način kako ući na zabavu, u tajnosti se priprema atentat na Dimitra. Naime, urotnici sumnjaju da Dimitar zna više nego bi smio o pojedinim političarima i njihovim malverzacijama koje lako mogu dospjeti u javnost, pa zbog toga unajme snajperista s ciljem da ubije Dimitra na proslavi rođendana. Spletom okolnosti, Kamen se uspije vidjeti s ocem netom prije njegova ubojstva.

Zbog ovog tragičnog trenutka, ožalošćena obitelj Kasabov teško će prihvatiti tek pristiglog Kamena. Razmaženi i sebični polubrat Dani odbija razgovarati s Kamenom, a usplahirena maćeha Borjana okrivljuje ga za Dimitrovu smrt. Situacija se uvelike zakomplicira kada odvjetnik obznani Kasabovima da se sva Dimitrijeva imovina zakonski dijeli na tri jednaka dijela, a ostale suvlasnike trgovačkog centra Hristu Angelova i Nikolaja Žekova šokira vijest da odsad imaju još jednog člana uprave i vlasnika s kojima moraju podijeliti teškom mukom stečene dionice. Glamurozan i savršeno organiziran svijet bogatih i slavnih itekako je drugačiji nego što ga običan puk vidi...

Likovi[uredi | uredi kôd]

  • Kamen Kasabov je vječni buntovnik. Djetinjstvo uz oca tiranina i majku koja mu ne smije proturječiti dovelo ga je do depresije. Kamen nikada nije mogao oprostiti ocu što je uništio njihovu obitelj, pa je nakon još jedne svađe napustio Bugarsku i otišao u SAD. Nakon osamnaest godina provedenih u inozemstvu ipak se vratio kući kako bi se pomirio s ocem, no bilo je prekasno.
  • Dimitar Kasabov je vrlo strog, ali pravedan čovjek s kojim je lako sklopiti poslovni dogovor, posve je posvećen svom poslovnom carstvu i svakodnevno se trudi biti dobar i uzoran otac. Poštuje svoju ženu, iako između njih dvoje postoji nepisano pravilo - on će se brinuti za nju i sina, samo ako ona njega neće ugnjetavati i gnjaviti s pitanjima zašto je kasno došao kući.
  • Borjana Kasabova je lijepa mlada žena koja se zaljubila u svog supruga, starijeg muškarca, kojeg je upoznala tijekom najtežeg razdoblja u životu. Zarađuje novac u vlastitoj galeriji, održava socijalni život i iako je romantična i senzualna žena, davno je prestala sanjariti.
  • Dani Kasabov je tipični, razmaženi dječak iz bogate obitelji. Njemu nikada ništa nije nedostajalo ili manjkalo. Uvijek je pohađao elitne škole i imao 'bogate' prijatelje.
  • Hristo Atanasov je jedan od trojice suvlasnika trgovačkog centra, uspješan poduzetnik s kristalno čistom prošlosti. Živi patrijarhalnim načinom života i pod strogim pravilima.
  • Elena Atanasova je miljenica bugarskih medija i najglamuroznija žena kojoj svaka kućanica zavidi. Ona je lijepa i opasna žena koja jedino ne može kontrolirati svoje emocije. Ne smeta joj što zbog megalomanskih želja može izgubiti sve do čega joj je stalo.
  • Aleksandra Atanasova je prelijepa tatina princeza i mezimica te, ujedno i divlja, nemirna djevojka koja uživa u svojem životu. Spremna je sve probati i u svemu uživati. No, uskoro će shvatiti da novcem ne može kupiti baš sve, kao i da se čovjek mora doslovno boriti za stvarne vrijednosti.
  • Nikolaj Žekov je nemilosrdan i manipulativan poduzetnik, veliki igrač koji želi uspjeti pod svaku cijenu, a iz svake se poslovne ili životne situacije izvlači kao pobjednik. Ima kćer Sianu koja mu je potpuna suprotnost.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Glumac Lik
Kalin Vračanski Kamen Kasabov
Elena Petrova Borjana Kasabova
Stefan Danailov Dimitar Kasabov
Jana Marinova Elena Atanasova
Javor Baharov Hari
Luiza Grigorova Alex
Georgi Kadurin Hristo Atanasov
Radina Krdžilova Siana
Bojko Krstanov Dani
Krasimir Rankov Anton Stavrev
Stefka Janorova Vanja Stavreva
Desislava Bakardžieva Neli
Julian Vergov Nikolaj Žekov

Izvori[uredi | uredi kôd]