Stanko Popović

Izvor: Wikipedija
Stanko Popović
Rođenje 26. rujna 1938., Čitluk, općina Hrvace
Smrt 18. prosinca 2020., Zagreb
Portal o životopisima

Stanko Popović (Čitluk, općina Hrvace, 26. rujna 1938.Zagreb, 18. prosinca 2020.[1] ), hrvatski akademik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Akademik Popović, rodio se u selu Čitluk, a u Zadru je završio gimnaziju dok je na zagrebačkom PMF-u diplomirao eksperimentalnu fiziku. Na istom fakultetu doktorira 1986. godine s temom Studij mikrostrukturnih parametara polikristalnoga grafita. Na Institutu Ruđer Bošković radio je od 1961. do 1987. gdje je, između ostalog, bio voditelj Rengenskog labaratorija, član Znanstvenog vijeća i dr. Predavao je na Odjseku za fiziku PMF-a od 1987. do 2001. godine kada je umirovljen, a 2011. godine dodijenjena mu je titula profesora emeritusa. Kao znanstvenik, bio je zainteresiran za fiziku i kemiju čvrstih stanja kristalografijom i općom fizikom, a dao je i doprinos u razvoju rengentske difrakcije. Bio je urednik nekoliko znanstvenih zbornika i knjiga te je organizirao mnoge znanstvene skupove.[1] Od 2004. godine bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Umro cijenjeni hrvatski akademik Stanko Popović. vecernji.hr. Večernji list. 18. prosinca 2020. Pristupljeno 19. prosinca 2020.
  2. Redoviti članovi, www.hazu.hr

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (http://info.hazu.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.


Nedovršeni članak Stanko Popović koji govori o hrvatskom znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.