Alte Pinakothek

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Stara pinakoteka)
Alte Pinakothek
Osnovan 1836.
Smještaj Kunstareal, München, Njemačka
Vrsta Umjetnički muzej
Ravnatelj Bernhard Maaz
Kustos Bernd Ebert, Elisabeth Hipp, Mirjam Neumeister, Martin Schawe, Andreas Schumacher
Pristup javnim prijevozom No. 27 tramvaj za Pinakotheken, metro U2 za Königsplatz
Službena stranica www.pinakothek.de

Alte Pinakothek ili Stara pinakoteka u Münchenu je muzej europskog slikarstva u Münchenu. U njemu se čuva jedna od najznačajnijih svjetskih zbirki slikarstva od srednjeg vijeka do sredine 18. stoljeća. Danas se nalazi u sklopu bavarskih državnih slikarskih zbirki.

Preko puta Stare pinakoteke nalazi se i Neue Pinakothek, u kojoj su izložena djela iz 19. i početka 20. stoljeća. Pored njih izgrađena je i Pinakothek der Moderne u kojoj se nalaze moderne i suvremene slike.

Alte Pinakothek 1900. godine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Alte Pinakothek je utemeljio Ludovik I. 1800. godine, a izgradio ga je Leo Klenze 1826. godine. Nastala građevina je bila izrazito moderna za svoje doba i postala je modelom za mnoge druge muzejske zgrade (Rim, Sankt Peterburg, Bruxelles, Kassel, i dr.).

Izvornu kolekciju muzeja činila su djela iz privatnih kolekcija bavarskih vojvoda i izbornih kneževa, a nakon opće sekularizacije iz 1802. godine, obogaćena je mnogim oduzetim djelima iz bavarskih crkava i bivših samostana. Ludovik I. je nastavio obogaćivati kolekciju kupnjom mnogih djela starih majstora, a nakon njegove smrti širenje kolekcije je gotovo stalo sve do 1875.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata zgrada je potpuno porušena, da bi se obnovila 1950-ih, a potpuno (unutarnje dekoracije) tek 2008. god. Od 2014. do 2017. god., krila muzeja su naizmjence zatvarana zbog renoviranja, prilikom čega su djela u zatvorenim krilima bila nedostupna posjetiteljima.[1]

Zbirka[uredi | uredi kôd]

U Staroj pinakoteki je izloženo oko 800 slika, a najznačajnije su zbirke staronjemačkog, staronizozemskog i talijanskog slikarstva trecentta, renesansno slikarstvo Italije i Njemačke, te barokno slikarstvo Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i Španjolske. Od pojedinačnih slikara najviše su zastupljeni: Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Tizian, Peter Paul Rubens i Anthonis van Dyck.

Kronološka galerija odabranih djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2014. Pristupljeno 13. kolovoza 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Alte Pinakothek