Stari željeznički most u Beogradu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stari željeznički most
Stari željeznički most.
Osnovni podaci
Premošćuje Sava
Mjesto Beograd
Otvorenje 1945.
Konstrukcija čelik i armirani beton
Namjena željeznički promet
Mostarina ne
Tehnički podaci
Ukupna dužina 462 m
Visina mosta 13 m
Najveći raspon 350 m

Stari željeznički most jedan je od mostova u glavnom gradu Republike Srbije Beogradu. Proteže se preko rijeke Save, a nalazi se na trasi glavne željezničke pruge koja prolazi kroz Beograd.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prvi beogradski željeznički most koji sa nalazio na ovom mjestu otvoren je 20. kolovoza 1884. godine, a preko njega su prometovali vlakovi koji su povezivali Beograd i Zemun. Objekat se nalazio na 6 kamenih stupova, ukupna duljina iznosila je 462 m, dok je težina bila 7.200 tona. Most je srušen u Prvom svjetskom ratu, da bi 1919. godine bio ponovno izgrađen. Ipak, ponovno je srušen 1941. godine. Današnji most izgrađen je nakon završetka Drugog svjetskog rata u okviru ratne reparacije.[1] Otvoren je 1945. godine.

Tehničke karakteristike[uredi VE | uredi]

Ukupna duljina mosta iznosi 462 m, najveći raspon je 350 m a visok je 13 m. Prometno ima veliku važnost, jer s nalazi na trasi glavne željezničke pruge koja prolazi Beogradom. Ipak, svojim trenutnim stanjem sve teže zadovoljava rastuće prometne potrebe. Mostom upravlja tvrtka Željeznice Srbije.

Rekonstrukcije[uredi VE | uredi]

Nakon otvorenje, u narednim godinama nekoliko puta izvršene su rekonstrukcije i popravci, a one značajnije dogodile su se 1986., 1995., 1996. i 2009. godine.[2]

Galerija slika[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]