Stari savski most u Beogradu

Izvor: Wikipedija
Stari savski most
Tramvajski most
Stari savski most noću.
Osnovni podatci
Premošćuje Sava
Mjesto Beograd
Otvorenje 1942.
Konstrukcija čelik i armirani beton
Namjena promet za pješake, osobna i tramvajska vozila
Mostarina ne
Tehnički podatci
Ukupna dužina 430 m
Najveći raspon 157 m

Stari savski most (također zvan i Tramvajski most) jedan je od mostova u glavnom gradu Republike Srbije Beogradu. Proteže se preko rijeke Save, a povezuje gradske općine Novi Beograd i Savski venac.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Gradnja mosta započeta je za vrijeme nacističke okupacije, a u promet je pušten 1942. godine. Razlog gradnje bio je taj što je tada jedini beogradski most preko rijeke Save – Most kralja Aleksandra (danas Brankov most) – bio srušen u ratnim razaranjima. Kasnije, tijekom 1944. godine nacističke snage planirale su minirati i ovaj most, ali ga je od rušenja spasio beogradski učitelj Miladin Zarić.[1]

Godine 1984. mostom počinju prometovati tramvajska vozila koja povezuju stari i novi dio Beograda.

Porijeklo imena[uredi | uredi kôd]

Za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata nacistički vojnici ovaj su objekt nazivali Most Princa Eugena, a nakon rata lokalno stanovništvo nazivalo ga je Nemački most.[2] S vremenom su se oba naziva prestala koristiti. Most se službeno zove Savski most, iako se u govoru koristi i naziv Stari savski most i Tramvajski most.

Tehničke karakteristike[uredi | uredi kôd]

Ukupna duljina mosta iznosi 430 m dok je najveći raspon između dva glavna stupa 157 m. Most ima po jednu prometnu traku za svaki smjer, a njome zajednički prometuju i osobna vozila i tramvaji. Dnevno mostom prođe oko 30.000 vozila. Razlog smanjenog prometa je nedostatan kapacitet.

Rekonstrukcije[uredi | uredi kôd]

Tijekom povijesti most je obnavljan u nekoliko navrata. Prva značajnija obnova bila je u razdoblju od 1964. do 1969.,[3] a posljednja rekonstrukcija bila je u razdoblju od 2007. do 2008. godine.[4] Proširene su prometne trake kako bi se povećala protočnost vozila te je postavljeno dekorativno osvjetljenje.

Galerija slika[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]