Stefan Prvovenčani

Izvor: Wikipedija
Stefan
Prikaz Stefana
Supruge Eudokija Angelina
Ana Dandolo
Djeca Stefan Radoslav
Stefan Vladislav
Sava II.
Komnena Nemanjić
Stefan Uroš I.
Otac Stefan Nemanja
Majka Ana Anastazija

Stefan Nemanjić (Стефан Немањић), poznat i kao Stefan Prvov(j)enčani (oko 1165. – 24. rujna 1228.), bio je raški veliki župan od 1196. i srpski kralj od 1217. do svoje smrti. Stefan je bio prvi srpski kralj te je stoga znan kao „prvookrunjeni”. Jedan od najvažnijih Nemanjića,[1] Stefan je slavljen kao svetac u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prikaz Stefana Nemanjića

Stefan Nemanjić bio je drugi sin velikog župana Stefana Nemanje i njegove supruge, Ane. Nasljednik je bio Stefanov brat Vukan, koji je vladao Zetom, dok je Stefanov mlađi brat bio Rastko (sveti Sava). Stefan se oženio Eudokijom Angelinom, nećakinjom Izaka II. Angela.

Stefan je naslijedio svoga oca 1196. godine. Nakon očeve smrti, Stefan se morao oružjem suprotstaviti svom bratu Vukanu. Vukan je smatrao da ima veća prava na prijestolje i titulu velikog župana Srbije. Tako je započeo građanski rat između dvojice braće od 1202. do 1205. godine.

Brakovi[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Stefan Prvovenčani

Eudokija Angelina bila je Stefanova prva supruga. Ovo su djeca Eudokije Angeline i Stefana Prvovenčanog:

Sin Stefana Nemanjića i njegove druge supruge, Ane Dandolo, bio je Stefan Uroš I., koji je bio kralj, poput svoje polubraće Radoslava i Vladislava.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Ćirković, Sima. 2004. The Serbs. Blackwell Publishing. Malden. ISBN 9781405142915