Stephen Hawking

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Stephen William Hawking

Stephen William Hawking (Oxford, 8. siječnja 1942. - Cambridge, 14. ožujka 2018.) bio je britanski teoretski fizičar. [1][2]

Završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge. Već 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Do svoje smrti predavao je kao profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, istoj onoj katedri na kojoj su nekoć predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima, u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito. Tu se ubraja i znanstveni bestseler Kratka povijest vremena (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. Srećom, bolest nije zahvaćala njegov mozak tako da se dugi niz godina mogao posvećivati svom radu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Stephen Hawking rođen je 8. siječnja 1942. i dijete je dr. Franka Hawkinga i istraživačke biologinje Isobel Hawking. Imao je dvije mlađe sestre, Philippe i Marije, i usvojenog brata, Edwarda. Iako su Hawkingovi roditelji živjeli u sjevernom Londonu, preselili su se u Oxford, a njegova majka je bila trudna sa Stephenom, želeći sigurnije mjesto za rođenje prvog djeteta. (London je bio napadnut u vrijeme Luftwaffe.)Prema Hawkingu, njemačka V-2 raketa eksplodirala je samo nekoliko ulica dalje. Nakon što je Hawking je rođen, obitelj se preselila natrag u London, gdje je njegov otac radio na čelu odjela za parazitologiju u Nacionalnom institutu za medicinska istraživanja. Godine 1950, Hawking i njegova obitelj se preselila u St. Albans, Hertfordshire, gdje je pohađao St. Albans Srednju školu za djevojke 1950 - 1953. (U to vrijeme, dječaci su mogli prisustvovati u školi za djevojke do desete godine.) Od jedanaeste godine, pohađa St. Albans školu, gdje je bio dobar, ali ne i izuzetan student. Kada ga kasnije pitaju za ime učitelja koji ga je nadahnuo, Hawking navodi svojeg učitelja matematike, Dikrana Tahtu. Održao je kasnije povezanost sa školom dajući svoje ime jednoj od četiri kuće i izvannastavnoj znanosti predavanjima u serijama. On ih je posjetio držati predavanja i ima također odobrena prava za poduži intervju s učenicima koji rade za školski magazin,The Albanian. Hawking je uvijek bio zainteresiran za znanost. Inspiriran svojim učiteljem matematike, on je prvotno želio studirati taj predmet na fakultetu. Međutim, Hawkingov je otac htio da se upiše na University College, Oxford, gdje je njegov otac predavao. Kako University College nije imao matematiku u to vrijeme, te ne bi prihvatili upis studenta koji je želio učiti taj predmet, Hawking upisuje prirodne znanosti u kojima je stekao stipendiju. Na University Collegeu, Hawking se specijalizirao u fizici. Njegov interes za to vrijeme je bio za termodinamiku, relativnost i kvantnu mehaniku. Njegov učitelj fizike, Robert Berman, kasnije, rekao je za The New York Times Magazine: Njemu je samo bilo bitno da se nešto može učiniti,i onda bi to učinio bez pomoći drugih[...]Nije imao puno knjiga, niti je zapisivao bilješke. Naravno, njegov je um bio potpuno drugačiji od drugih... Preminuo je 14. ožujka 2018. u 76. godini života u svom domu u Cambridgeu u Engleskoj.

Polja istraživanja[uredi VE | uredi]

Publikacije[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Stephen Hawking
  • Filkin, David (preveo: Mikuličić, Damir) [predgovor: Hawking, Stephen], Svemir Stephena Hawkinga: objašnjeni kozmos, Izvori, Zagreb 1997 (ISBN 953-6157-86-1).

Izvori[uredi VE | uredi]


Science-symbol-2.svgP vip.svg Nedovršeni članak Stephen Hawking koji govori o znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.