Sterling K. Brown

Izvor: Wikipedija
Sterling K. Brown
Sterling K. Brown
Brown 2017. godine
Rođenje 5. travnja 1976.
Zanimanje Glumac
Godine rada 2001. -
Supruga Ryan Michelle Bathe
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Sterling K. Brown (5. travnja 1976.)[1] je američki glumac. Najpoznatiji je po ulozi Christophera Dardena u televizijskoj seriji Američka kriminalistička priča (podnaslova Narod protiv O. J. Simpsona) za koju je osvojio prestižnu televizijsku nagradu Emmy u kategoriji najboljeg sporednog glumca u mini-seriji ili TV-filmu. Brown je također poznat po ulozi Rolanda Burtona u dramskoj seriji Žene američkih vojnika. Trenutno nastupa u ulozi Randalla Pearsona u kritički hvaljenoj NBC-jevoj dramskoj seriji This is Us. Za ulogu u toj seriji, Brown je osvojio drugu nagradu Emmy (ovaj puta u kategoriji najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji)[2] te prvu nagradu Zlatni globus (također u kategoriji najboljeg dramskog glumca).

Rani život[uredi | uredi kôd]

Brown je rođen 1976. godine u St. Louisu (država Missouri) kao sin Sterlinga Browna[1] i Aralean Banks Brown. Jedno je od petero djece; ima još dvije sestre i dva brata.[3] Njegov otac umro je kada mu je bilo 10 godina.[4] Kao dijete odazivao se na ime Kelby, a kada je napunio šesnaest godina prihvatio je ime Sterling. Navedeno je objasnio 2016. godine u intervjuu: "Odazivao sam se na ime Kelby. Majka mi je ispričala priču da sam se jednog dana vratio iz vrtića i rekao joj: 'Mama, Sterling je riječ od osam slova, a Kelby od pet. Zvat ću se Kelby dok ne navršim šesnaest godina nakon čega ću biti Sterling'. Ja se toga uopće ne sjećam, ali se dobro sjećam da sam sa šestnaest godina smatrao da je Kelby dječje ime i bio sam spreman postati Sterling".[4]

Brown je odrastao u Olivetteu (država Missouri) te pohađao institut Mary te školu St. Louis Country.[5] Diplomirao je glumu na sveučilištu Stanford 1998. godine. U početku je želio raditi kao biznismen, ali tijekom studentskih dana se zaljubio u glumu. Nakon toga pohađao je sveučilište Tisch u New Yorku gdje je također diplomirao.[6]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka koldeža, Brown je nastupao u nizu uloga u regionalnom kazalištu. Također je nastupio u pojedinačnim epizodama brojnih televizijskih serija uključujući Hitnu službu, Newyorške plavce, JAG, Bostonsko pravo, Alias, Bez traga, Lovci na natprirodno i Heroji iz strasti. U humorističnoj seriji Starved odigrao je jednu od glavnih uloga, a također se pojavljivao i u filmskim produkcijama uključujući filmove Ostati mrtav s Ewanom McGregorom, Brown Sugar s Tayeom Diggsom i Vjeruj muškarcu s Davidom Duchovnyjem i Julianne Moore.

U televizijskoj seriji Lovci na natprirodno tumačio je sporednog lika, lovca na vampire Gordona Walkera. Brown je također nastupio i u dramskoj televizijskoj seriji Žene američkih vojnika kao dr. Roland Burton. Godine 2016. odglumio je Christophera Dardena u FX-ovoj mini-seriji Američka kriminalistička priča (podnaslova Narod protiv O. J. Simpsona), a za porter državnog tužitelja osvojio je prestižnu nagradu Emmy u kategoriji najboljeg sporednog glumca u mini-seriji i/ili TV-filmu.[7]

Od 2016. godine Brown tumači jednu od glavnih uloga u NBC-jevoj dramskoj seriji This is Us. Godine 2018. postao je prvim Afroamerikancem koji je osvojio nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg dramskog glumca upravo za nastup u toj seriji.[8]

Privatni život[uredi | uredi kôd]

U lipnju 2007. godine Brown se oženio glumicom Ryan Michelle Bathe, svojom djevojkom iz studentskih dana. Njih dvoje zajedno imaju dva sina.[9][10]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Sterling K. Brown: Television Actor, Film Actor (1976–). Biography.com (FYI / A&E Networks. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. siječnja 2018. Pristupljeno 4. siječnja 2017.
  2. OUTSTANDING LEAD ACTOR IN A DRAMA SERIES - 2017. Emmys. emmys.com. Pristupljeno 24. listopada 2017.
  3. Sterling K. Brown Biography. TVGuide.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. kolovoza 2017. Pristupljeno 8. listopada 2016.
  4. a b Stone, Natalie. 21. rujna 2016. Sterling K. Brown Reveals Why He Changed His Name As a Teenager. People. Time Inc. Pristupljeno 8. listopada 2016.
  5. Pennington, Gail. 2. veljače 2016. St. Louisan relives Simpson trial in 'People v. O.J.'. St. Louis Post-Dispatch. Lee Enterprises. Pristupljeno 25. listopada 2016.
  6. Shin, Laura. Rujan 2011. Now Playing. Screen Scene. Stanford Magazine. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. siječnja 2018. Pristupljeno 8. listopada 2016.
  7. People v. O.J. Simpson Star Sterling K. Brown Chokes Up While Dedicating Emmy to His Late Father. Pristupljeno 19. rujna 2016.
  8. Respers, Lisa. 2018. Golden Globes 2018: A night of firsts. CNN. Pristupljeno 8. siječnja 2018.
  9. Porter, Lauren. 19. rujna 2016. 6 Things To Know About Sterling K. Brown And His Wife Ryan Michelle Bathe Love Story. Essence. Pristupljeno 27. veljače 2017.
  10. Barney, Chuck. 9. ožujka 2017. 'This Is Us': Former Bay Area resident Sterling K. Brown feels 'blessed beyond words'. The Mercury News. Digital First Media. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. rujna 2017. Pristupljeno 16. rujna 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]