Stevan Karamata

Izvor: Wikipedija
Stevan Karamata
ProfStevanKaramata06.jpg
Rođenje 26. rujna 1926.
Zemun, Srbija
Smrt 25. srpnja 2015.
Zemun, Srbija
Prebivalište Beograd, Srbija
Državljanstvo srpsko
Polje geolog
Institucija Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu
Poznat po geokemija, petrologija
Istaknute nagrade Orden rada
Portal o životopisima

Stevan Karamata (26. rujna 1926., Zemun, Srbija25. srpnja 2015., Zemun, Srbija) bio je srpski geolog, redoviti član Srpske akademije znanosti i umjetnosti i redoviti profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1926. godine u Beogradu, od oca Ozrena i majke Zore Karamata. Geologiju je studirao u Zagrebu i Beogradu, a diplomirao je 1950. godine na Geološkom odsjeku Rudarsko-geološkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu. Od 1956. do 1967. godine prošao je sva nastavna zvanja, a 1990. godine je otišao u mirovinu. Njegov nastavni i znanstveni rad vezan je za petrologiju, mineralogiju i geokemiju, a bavio se i geokemijom rudnih ležišta. Kao gostujući predavač, držao je predavanja na više inozemnih fakulteta (Leoben, Freiburg, Zürich). Istraživačkim radom bavio se na velikom dijelu teritorije bivše Jugoslavije, kao i znatno šire (Turska, Pakistan, itd).

Dopisni član SANU postao je 1970. godine, a redoviti 1985. godine.[1] Osim toga, član je i drugih akademija znanosti: Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Austrijske akademije znanosti, Akademije prirodnih znanosti Ruske federacije. Stekao je počasni doktorat na Sveučilištu u Cluju.[2] Član je Srpskog geološkog društva, Švicarskog mineraloško-petrografskog društva, Društva fizičkih i prirodnih znanosti u Ženevi, Bugarskog geološkog društva.

Znanstveni rad[uredi | uredi kôd]

Karamatin znanstveni rad vezan je za petrologiju i geokemiju ofiolita i ofiolitskih zona Balkana. U geologiji Balkanskog poluotoka ostaće upamćen po geodinamičkoj teoriji formiranja ofiolitskih zona Dinarida i Vardarske zone.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stranica o akademiku Stevanu Karamati na web-stranici SANU. Pristupljeno 4. studenoga 2012. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  2. Biografija Stevana Karamate (PDF). Pristupljeno 4. studenoga 2012. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  3. Robertson&Karamata - The role of subduction-accretion processes in the tectonic evolution of the Mesozoic Tethys in Serbia. Pristupljeno 4. studenoga 2012.