Stevan Karamata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stevan Karamata
ProfStevanKaramata06.jpg
Rođenje 26. rujna 1926.
Zemun, Srbija
Smrt 25. srpnja 2015.
Zemun, Srbija
Prebivalište Beograd, Srbija
Državljanstvo srpsko
Polje geolog
Institucija Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu
Poznat po geokemija, petrologija
Istaknute nagrade Orden rada
Portal o životopisima

Stevan Karamata (26. rujna 1926., Zemun, Srbija25. srpnja 2015., Zemun, Srbija) bio je srpski geolog, redoviti član Srpske akademije znanosti i umjetnosti i redoviti profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1926. godine u Beogradu, od oca Ozrena i majke Zore Karamata. Geologiju je studirao u Zagrebu i Beogradu, a diplomirao je 1950. godine na Geološkom odsjeku Rudarsko-geološkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu. Od 1956. do 1967. godine prošao je sva nastavna zvanja, a 1990. godine je otišao u mirovinu. Njegov nastavni i znanstveni rad vezan je za petrologiju, mineralogiju i geokemiju, a bavio se i geokemijom rudnih ležišta. Kao gostujući predavač, držao je predavanja na više inozemnih fakulteta (Leoben, Freiburg, Zürich). Istraživačkim radom bavio se na velikom dijelu teritorije bivše Jugoslavije, kao i znatno šire (Turska, Pakistan, itd).

Dopisni član SANU postao je 1970. godine, a redoviti 1985. godine.[1] Osim toga, član je i drugih akademija znanosti: Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Austrijske akademije znanosti, Akademije prirodnih znanosti Ruske federacije. Stekao je počasni doktorat na Sveučilištu u Cluju.[2] Član je Srpskog geološkog društva, Švicarskog mineraloško-petrografskog društva, Društva fizičkih i prirodnih znanosti u Ženevi, Bugarskog geološkog društva.

Znanstveni rad[uredi | uredi kôd]

Karamatin znanstveni rad vezan je za petrologiju i geokemiju ofiolita i ofiolitskih zona Balkana. U geologiji Balkanskog poluotoka ostaće upamćen po geodinamičkoj teoriji formiranja ofiolitskih zona Dinarida i Vardarske zone.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stranica o akademiku Stevanu Karamati na web-stranici SANU. Pristupljeno 4. studenoga 2012. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  2. Biografija Stevana Karamate (PDF). Pristupljeno 4. studenoga 2012. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  3. Robertson&Karamata - The role of subduction-accretion processes in the tectonic evolution of the Mesozoic Tethys in Serbia. Pristupljeno 4. studenoga 2012.