Sulguni

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "sir".
(Primjeri uporabe predloška)
Kriška sulgunija

Sulguni (gruz. სულგუნი) je gruzijski usalamureni sir iz regije Samegrelo. Kiselog je, umjereno slanog okusa i mirisa, te guste, slojevite i elastične konzistencije. Za njegovu pripremu koristi se masno kravlje, kozje, ovčje ili bivolje mlijeko, ili mješavina tih mlijeka. Ovisno o odabranom mlijeku, boja sira se kreće od bijele do svijetložute boje. Proizvodi se zgrušavanjem mlijeka sirilom čistih kultura mliječne bakterije.[1] To je "brzi sir", koji sazrijeva za jedan ili dva dana.[2] Vrlo je popularan na Kavkazu i u Rusiji.

Tipični sir sulguni oblikovan je poput ravnog diska, debljine 2,5 do 3,5 centimetara. Težak je 0,5 do 1,5 kg i sadrži 50% vode i između 1% i 5% soli. Sadržaj suhe masti u prosjeku iznosi 45%.[2] Prema izvorima iz 1970-ih, sulguni su činili oko 27% proizvodnje sira u Gruziji.[3] Godine 1987., bio je treći najpopularniji (nakon bryndze i osetijskog sira) ukiseljeni sir Sovjetskog Saveza, s udjelom od 16,5%[4]

U Gruziji se sir također prži ili koristi kao sastojak jela kao što su Hačapuri ili Lobio. Za pečenje se izreže na debele ploške, uvalja u brašno i ubaci u tavu s ugrijanom masnoćom. Gotov je kad poprimi ružičastu boju, i poslužuje se uz svježu rajčicu. U Rusiji se nakon prženja često podlijeva tučenim jajetom i peče u pećnici.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. veljače 2012. Pristupljeno 12. svibnja 2021.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link) "Rennet briny cheese "Sulguni"
  2. a b Gudkov, str. 296.
  3. Gudkov, str. 298, citira izvore 1974 i 1975
  4. Gudkov, str. 295.

Literatura[uredi | uredi kôd]