Koordinate: 21°56′N 88°51′E / 21.933°N 88.850°E / 21.933; 88.850

Sundarbans

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
The Sundarbans
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
The Sundarbans
Flag of Bangladesh.svg Bangladeš
Godina uvrštenja: 1997. (11. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ix, x
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/798 UNESCO

Sundarbans (bengalski: সুন্দরবন, Shundorbôn; što znači "lijepa šuma") je najveća šuma mangrova na zemlji[1]. Nacionalni park se nalazi u zapadnom Bangladešu. Ovo područje od oko 139,500 ha nalazi se na vrlo razgranatom i teško pristupačnom području delte Gangesa, Bramaputre i Meghne. Ovaj ekosustav vrlo je bogat različitim životinjskim i biljnim vrstama, neke od njih su endemske. Tu žive i vrlo ugrožene životinje kao što su bengalski tigar, (Panthera tigris tigris) i čital (Axis axis).

UNESCO je Sundarbans uvrstio na svoj Popis mjesta Svjetske baštine.

Ekološki značaj[uredi | uredi kôd]

Ribarsko selo u Sundarbansu

Sundarbans predstavlja nenadomjestivu prirodnu zaštitu za kopneno zaleđe od tropskih oluja koje redovno dolaze s juga iz Bengalskog zaljeva.

Šume mangrova Sundarbansa smatraju se zadnjim područjem na kojem još žive bengalski tigrovi. Pored toga, ovdje žive brojne vrste ptica, riba i pitona, ali i krokodili i divlje svinje. Pored toga, ovdje rastu i mnoge rijetke biljke.

Klimatske promjene, porast razine mora, povećano zasoljavanje slatkovodnih područja, zagađivanje naftom i uljima iz obližnje luke Mongla kao i krivolov i ilegalna sječa šuma ozbiljno ugrožavaju opstanak Sundarbansa.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Sundarbans
  1. Mostafa Kamal Pasha i Neaz Ahmad Siddiqui, Sundarbans, 2003., Banglapedia, urednik Islam Sirajul, Dhaka: Asiatic Society of Bangladesh. ISBN 9843205766

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]