Suradnik:Croxyz/Srđan

Izvor: Wikipedija
Ova stranica sadrži građu koja se čuva samo zato što se smatra smiješnom.
Sadržaj koji slijedi nije namijenjen ozbiljnijoj uporabi (osim ako se ne radi o istraživanju same Wikipedije).

Dr. Srđan (crnogorski: Др Срђан), stvarnog imena Dr. Sergej Mahniti (crnogorski: Др Сергеј Махнити), zaštićeno je kulturno dobro Herceg Novog i Beverly Hillsa u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.[1] Status dr. Srđana kao zaštićeno kulturno dobro osporen je od strane Mateja Kubure 01.

Opis[uredi | uredi kôd]

Dr. Srđan administrator je na Wikipedije na bošnjačkom jeziku. Prva je osoba koja je koristila izraz devinizam. Nosi naslov najzgodnijeg čovjeka u povijesti čovječanstva.

Status kulturnog dobra[uredi | uredi kôd]

Premda je u registru kulturnih dobara Republike Hrvatske naveden kao kulturno dobro, određeni kritičari usprotivili su se njegovu statusu, tvrdeći da apstrakcija ne smije prelaziti granice dobrog ukusa. Mingečaurski knez Kroksi od Nacionalne Bašćine privremeno je napustio aktualno ratište u Gorskom Karabahu kako bi na sudu obranio pravni status Dr. Srđana. Parnica je u tijeku.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4000 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna nacionalna bašćina". U tijeku je postupak uvrštanja u UNESCO-vu zaštitu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Wikicitati »Ja sam kulturno dobro«
    (Srđan na Discordovu poslužitelju za Wikipediju na hrvatskom jeziku, objavljeno 27. lipnja 2020., pristupljeno 11. kolovoza 2020.)
  2. Pretraživanje Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija RH. Pristupljeno 11. listopada 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.