Suradnik:Miadobranovic/Kulturološki utjecaj Taylor Swift

Izvor: Wikipedija

 

Taylor Swift in a gold dress
Brojne publikacije i akademici smatraju Taylor Swift kulturno najznačajnijom glazbenom umjetnicom 21. stoljeća.

Američka kantautorica Taylor Swift utjecala je na popularnu kulturu svojom glazbom, umijećem, izvedbama, imidžom, pogledima i djelovanjem, što se u publikacijama naziva efektom Taylor Swift. Debitirajući kao 16-godišnja nezavisna pjevačica i tekstopisac 2006., Swift je u svojoj karijeri neprestano skupljala slavu, uspjeh i znatiželju javnosti, postavši monokulturna figura .

Prozvana pionirkom 21. stoljeća, Swift je prepoznata po svojoj svestranoj muzikalnosti, vještini pisanja pjesama i poslovnoj oštroumnosti koji su nadahnuli umjetnike i poduzetnike diljem svijeta. Počela je u country glazbi, odvažila se na pop i istraživala alternativni rock, indie folk i elektronske stilove, brišući granice glazbenih žanrova. Kritičari je opisuju kao kulturnu srž koja posjeduje rijetku kombinaciju uspjeha na ljestvici, pohvala kritičara i intenzivne podrške obožavatelja, što je rezultiralo njezinim širokim utjecajem na i izvan glazbene industrije. S jakim političkim i ekonomskim utjecajem, Swift je koristila svoje društvene medije kako bi ukazala na probleme unutar industrije i društva općenito, potičući reforme struktura snimanja, streaminga i distribucije te skrećući pozornost na prava umjetnika (kao što su autori i intelektualno vlasništvo), korporativnu pohlepu, seksizam i rasizam, dok je i sama bila podvrgnuta ispitivanju i kontroverzama.

Od kraja ere albuma do uspona interneta, Swift je bila pokretačka snaga evolucije distribucije, percepcije i potrošnje glazbe tijekom 2000-ih, 2010-ih i 2020-ih. Novinari smatraju njezin stalni komercijalni uspjeh bez presedana, s istodobnim postignućima u prodaji albuma, digitalnoj prodaji, streamingu, emitiranju, prodaji vinila, ljestvicama ploča i turnejama. Bloomberg Businessweek izjavio je da je Swift "glazbena industrija", jedan od njezinih mnogih počasnih naziva. Billboardovim riječima, Swift je "zagovornica, ikona stila, marketinški čarobnjak, plodan tekstopisac, pomicač vizualnih granica i cestovni ratnik koji obara rekorde."

Swift je predmet akademskog istraživanja, medijskih studija i kulturne analize, općenito usmjerenih na koncepte poptimizma, feminizma, kapitalizma, internetske kulture, kulture slavnih, konzumerizma, amerikanizma, post-postmodernizma i drugih sociomuzikoloških fenomena; nekoliko akademskih institucija nudi tečajeve o njoj. Znanstvenici pripisuju Swiftinu dominantnu kulturnu prisutnost faktorima kao što su njezin glazbeni senzibilitet, umjetnički integritet, globalni angažman, međugeneracijska privlačnost, javni imidž i marketinška oštroumnost. Različiti su autori koristili pridjev "swiftovski" za opisivanje djela koja podsjećaju na Swiftina.

Slava[uredi | uredi kôd]

Taylor Swift jedna je od najprodavanijih glazbenih umjetnica svih vremena. [1] Ona je najbogatija glazbenica i prva milijarderka u povijesti čiji je glavni izvor prihoda glazba (1 100 000 000 US$, od 2023.). [2] Izdala je 10 studijskih albuma — Taylor Swift (2006), Fearless (2008), Speak Now (2010), Red (2012), 1989 (2014), Reputation (2017), Lover (2019), Folklore (2020), Evermore (2020.) i Midnights (2022.); i četiri ponovno snimljena albuma— Fearless (Taylor's Version) i Red (Taylor's Version) (2021.), te Speak Now (Taylor's Version) i 1989 (Taylor's Version) (2023.). Svi su bili podržani različitim brojem singlova, osim njezinih pjesama i suradnji koje nisu s albuma, [3] i bili su komercijalno unosni i pozitivno primljeni od glazbenih kritičara. Billboard je primijetio da je samo nekoliko izvođača imalo Swiftin trostruki uspjeh na top listama, pohvale kritičara i podršku obožavatelja, što je rezultiralo njezinim širokim utjecajem.

Nekoliko publikacija bilježi Swiftinu popularnost i dugovječnost kao vrstu "neprestane" slave i "globalnog utjecaja" neviđenog od 20. stoljeća[4][5]. Za CNN, Swift je započela desetljeće 2010-ih kao country zvijezda i završila ga kao "glazbeni titan svih vremena". Jody Rosen iz New Yorka i Steve Chapman iz Chicago Tribunea nazvali su Swift najvećom svjetskom pop zvijezdom i glazbenom zvijezdom, ostavljajući svoje vršnjake da se "natječu za drugo mjesto" prema Rosenu. Ostali opisi Swift uključuju "pop megazvijezdu u nebeskim ešalonima" (Elle), i "najveći ženski vođa na svijetu" (Fortune).

Taylor Swift je najveća stvar koja se događa u industriji zabave. Uključite TV ili radio, skrolajte društveni mediji, slušajte razgovor na ulici i evo je.

Reference[uredi | uredi kôd]

Citirana literatura[uredi | uredi kôd]

 

[[Kategorija:CS1 upotrebe (japanski)]]

  1. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor Billboard-2022
  2. Pendleton, Devon; Ballentine, Claire; Patino, Marie; Whiteaker, Chloe; Li, Diana. 26. listopada 2023. Taylor Swift Vaults Into Billionaire Ranks With Blockbuster Eras Tour. Bloomberg News. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. listopada 2023. Pristupljeno 26. listopada 2023.
  3. Taylor Swift Albums and Discography. AllMusic. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. svibnja 2023. Pristupljeno 8. svibnja 2023.
  4. Cragg, Michael. Is Taylor Swift our last remaining real popstar?. i-D. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. svibnja 2023. Pristupljeno 3. prosinca 2022.
  5. Seisdedos, Iker. 27. prosinca 2022. Pop music in the era of Taylor Swift: Behind the success of today's biggest star. El País. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. prosinca 2022. Pristupljeno 28. prosinca 2022.
  6. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor :6