Taylor Swift

Izvor: Wikipedija
Taylor Swift
Swift na MTV Video Music Awards 2023.
Ime u rodnom listuTaylor Alison Swift
Poznat/a i kaoNils Sjöberg
Rođen/a13. prosinca 1989., West Reading. Pennsylvania
Žanr/ovicountry,[1] pop[2]
Zanimanjepjevačica, tekstopisac, glumica, glazbenica (kantautorica), video redateljica, poduzetnica
Instrumentvokal, gitara, glasovir,[3] ukulele[4]
Djelatno razdoblje2004. – danas
Producentska kućaBig Machine (2006. - 2018.
Republic (2018. - danas)[5]
Internetska stranicaSlužbena stranica
Nagrade
Preko 350 nagrada i 600 nominacija

Taylor Alison Swift (West Reading, Pennsylvania, 13. prosinca 1989.) američka je kantautorica. Njezina diskografija obuhvaća više žanrova, a njezino narativno pisanje pjesama, često nadahnuto njezinim osobnim životom, dobilo je brojne pohvale kritičara i široku medijsku pokrivenost.

Rodna kuća Swift u Pennsylvaniji

Rođena u Pennsylvaniji, Swift se s četrnaest godina preselila u Nashville, Tennessee kako bi započela karijeru u country glazbi. Na glazbenu scenu country-a probila se svojim debitantskim studijskim albumom Taylor Swift (2006.). Swift se istaknula u country-popu svojim drugim studijskim albumom Fearless (2008.), koji je postao najprodavaniji album 2009. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, dobio je četiri Grammya, a Swift je postala najmlađim dobitnikom nagrade za album godine. Swiftin treći studijski album, Speak Now (2010.), spojio je country pop s elementima rocka, uključujući singlove s Top 10 liste "Mine" i "Back to December".

Njezin četvrti album Red (2012.), s kojim Taylor počinje eksperimentirati s drugim žanrovima, donio je uspješne singlove "We Are Never Ever Getting Back Togeather", "I Knew You Were Trouble" i "22". Prešla je na synth-pop sa svojim petim studijskim albumom, 1989. (2014.), a elektro-pop zvuk proširila je na svoja sljedeća dva studijska albuma, Reputation (2017.) i Lover (2019.), koji su prihvatili urbani i retro stil. Tri albuma izredala su niz međunarodnih pet najboljih singlova, uključujući "Shake It Off", "Blank Space", "Bad Blood", "Look What You Made Me Do" i „ Me!".

Swift je 2020. eksperimentirala s folkom i alternativnim rockom na svome osmom i devetom studijskom albumu Folklore i Evermore, čiji su glavni singlovi "Cardigan" i "Willow" dospjeli na vrhove ljestvica. Swift je također iste godine objavila dokumentarne filmove Miss Americana i Folklore: The Long Pond Studio Sessions. Swift je oborila rekorde streaminga svojim desetim albumom Midnights (2022.) i njegovim singlom "Anti-Hero".

S prodajom od preko 50 milijuna albuma i 200 milijuna primjeraka diljem svijeta, Swift je jedna od najprodavanijih glazbenih umjetnika zabavne glazbe. Njezina nagrade uključuju 11 nagrada Grammy (uključujući tri pobjede na albumu godine, a time dijeli mjesto za najviše pobjeda umjetnika), nagradu Emmy, 35 Guinnessovih rekorda, 32 AMA-ine nagrade (najviše pobjeda umjetnika) i 25 nagrada Billboard Music Awards (najviše osvojenih u kategoriji žena ). Zauzela je osmo mjesto na Billboardovoj ljestvici najboljih umjetnika svih vremena, a kao autorica pjesama prepoznata je u 100 najvećih tekstopisaca svih vremena prema izboru Rolling Stonea 2015. Također su je imenovali Billboardovom ženom desetljeća (2010.-e), a American Music Awards umjetnicom desetljeća (2010.-e).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Swift je rođena u Readingu, Pennsylvania. Kćer je Scotta Swifta i njegove žene Andree, koja je domaćica. Ima mlađeg brata, Austina.[6] Dobila je ime po američkome kantautoru Jamesu Tayloru. Prve je godine svog života provela na farmi božićnih drvca koju je njezin otac kupio od jednog od svojih klijenata. Pohađala je predškolsku i vrtićku školu Alvernia Montessori, koju vode franjevačke redovnice, prije nego što je prešla u školu Wyndcroft. Obitelj se potom preselila u iznajmljenu kuću u predgrađu Wyomissing, u Pennsylvaniji, gdje je pohađala srednju školu Wyomissing Junior.

Kad je bila u četvrtom razredu, Swift je dobila nacionalnu nagradu za poeziju, napisala je "Monster In My Closet" ["Čudovište u mom ormaru"].[7][8] S deset godina počela je pisati pjesme i pjevati na karaoke natjecanjima, festivalima i sajmovima oko njenog rodnog grada. Jednog ljeta, posvetila se pisanju romana s 350 stranica, koji ostaje neobjavljen[9] Njen prvi pravi nastup bio je na Bloomsburg Fair sajmu.[10]

Swift 2007. godine

Album prvijenac Taylor Swift (2006. – 2008.)[uredi | uredi kôd]

Sredinom 2006. godine Swift je objavila svoj prvi singl "Tim McGraw", koji se plasirao na 6. mjestu Billboardove Hot Country Songs ljestvice. Svoj prvi studijski album pod imenom Taylor Swift objavila je 24. listopada 2006. godine. Swift je napisala sve pjesme na albumu, koji je debitirao na ljestvici Billboard 200 na 19. mjestu, s prodajom od 39.000 primjeraka u prvom tjednu. Kasnije se album plasirao na prvom mjestu ljestvice Billboard Top Country Albums i petom mjestu ljestvice Billboard 200. Album se držao osam tjedana na vrhu ljestvice, a jedini izvođači koji su to još uspjeli su The Dixie Chicks i Carrie Underwood. Taylor Swift je proveo najviše vremena na ljestvici Billboard 200 od svih albuma iz 2000-ih. Ostali singlovi s albuma su "Teardrops On My Guitar", "Picture To Burn", "Should've Said No" i "Our Song".

Taylor na Fearless Tour u 2009.

Fearless (2008. – 2009.)[uredi | uredi kôd]

Swiftin drugi studijski album, Fearless, objavljen je 11. studenog 2008.[11] Tijekom 2008. i 2009. objavljeno je pet singlova: "Love Story", "White Horse", "You Belong with Me" i "Fifteen". "Love Story", vodeći singl, zauzeo je četvrto mjesto na Billboard Hot 100[12] i prvo mjesto u Australiji.[13] "You Belong with Me" bio je singl na albumu s najboljim pozicijama na ljestvicama. Fearless je debitirao na prvom mjestu Billboarda 200 i bio je najprodavaniji album 2009. u SAD-u.[14] Fearless Turneja, Swiftina prva glavna koncertna turneja,[15] zaradila je preko 63 milijuna dolara.[16] 2009. glazbeni video za "You Belong with Me" proglašen je za najbolji ženski video na MTV Video Music Awards.[17] Njezin govor tijekom prihvaćanja nagrade prekinuo je reper Kanye West,[18] incident koji je postao široke medijske pozornosti i mnogih internetskih memova.[19] Billboard ju je proglasio umjetnicom godine 2009.[20]

Na 52. godišnjoj dodjeli Grammyja, Fearless je proglašen albumom godine i najboljim country albumom, a "White Horse" najboljom country pjesmom i najboljom ženskom vokalnom izvedbom. Swift je postala najmlađom umjetnicom koji je osvojio album godine. Na dodjeli nagrada Country Music Association 2009. Swift je osvojio album godine za Fearless i proglašena je zabavljačem godine, najmlađom osobom koja je osvojila tu čast.[21] Dok je snimala svoj filmski prvijenac, Valentine's Day u listopadu 2009., Swift je započela romantičnu vezu s glumcem Taylor Lautner; razišli su se kasnije te godine.[22] Swift je objavila pjesmu "Today Was a Fairytale", koja je poslužila kao promotivni singl za film Valentine's Day. Pjesma je debitirala na drugoj poziciji američke ljestvice singlova, time je postala njen šesti singl koji se popeo na jedno od prvih 10 mjesta te ljestvice.[23] Prema Nielsen SoundScanu pjesma je prodana u 325 000 primjeraka u prvom tjednu.[24] Kasnije te godine, Swift je vodila jednu emisiju i nastupila kao glazbeni gost u epizodi Saturday Night Live; bila je prva voditeljica koja je napisala vlastiti uvodni monolog.[25][26]

Speak Now (2010. – 2011.)[uredi | uredi kôd]

U srpnju 2010 godine, časopis Billboard objavio je da će se Taylorin novi album zvati Speak Now. Album je objavljen 25. listopada 2010. godine[27] i debitirao je na prvom mjestu američke ljestvice s prodanih više od milijun primjeraka u prvom tjednu od objavljivanja.[28] Taylor je cijeli album napisala potpuno sama, nakon kritika i sumnji da nije sudjelovala u pisanju pjesama na svom prethodnom albumu. Prvi singl s albuma "Mine" objavljen je u kolovozu 2010. godine i plasirao se na trećem mjestu na Billboard 100 ljestvici. Ostali singlovi s albuma su "Back To December", "Mean", "The Story Of Us", "Sparks Fly" i "Ours".

2011. započela je i popratna koncertna turneja Speak Now World Tour, Swift je posjetila Singapur gdje je održala prvi koncert azijskog dijela svoje prve svjetske turneje. Nakon zadnjeg koncerta u Hong Kongu.[29] Swift je održala koncerte u Europi i Americi. Swiftin prvi live album, Speak Now World Tour: Live, je objavljen 21. studenog 2011.[30] Tri koncerta na njenoj svjetskoj turneji su morali biti otkazani jer je Swift dobila bronhitis.[31] Swift je pozvala mnoštvo muzičara da pjevaju s njom tokom američkog dijela turneje, uključujući pjevače-tekstopisce James Taylor, Jason Mraz i Shawn Colvin, pop zvijezde Justin Bieber i Selena Gomez, reperi Nicki Minaj, Usher, Flo Rida i T.I., rock zvijezde Jim Adkins i Hayley Williams te country zvijezde Ronnie Dunn, Darius Rucker, Tim McGraw i Kenny Chesney.

U listopadu 2011. Swift je nazvana tekstopiscom/izvođačem godine asocijacije Nashvilških tekstopisaca. Tokom ceremonije, izvela je akustičnu verziju "Where Were You (When the World Stopped Turning)" u čast Alanu Jacksonu. U prosincu 2011. Swift je izdala pjesmu "Safe & Sound", koju je napisala i snimila zajedno s folk-country duom The Civil Wars. "Safe & Sound" i "Eyes Open" su se pojavili na soundtracku filmskog hita iz 2012. "The Hunger Games".[32]

Na 54. dodjeli Grammyja, 12. veljače 2012. Swiftina pjesma "Mean" je osvojila nagradu za Najbolju country pjesmu te za najbolju country solo izvedbu.[33] Izvela je tu pjesmu tokom dodjele nagrada, i taj nastup je dobio pozitivne kritike.

1. travnja 2012. Akademija country glazbe proglasila je "Zabavljačem godine" drugi put zaredom. Swift se pojavljuje na pjesmi "Both of Us" s drugog albuma repera B.o.B.-a "Strange Clouds", koji je izdan 1. svibnja 2012. godine.[34][35]

The Red Tour tijekom 2013-14.

Red (2012. – 2013.)[uredi | uredi kôd]

U kolovozu je objavila "We Are Never Ever Getting Back Together" - prvi singl s njezinog četvrtog studijskog albuma Red, koji je posao hit diljem svijeta i postao njezin prvi broj jedan na Billboard 100 ljestvici. Swift je objavila drugi singl "Begin Again" s albuma u listopadu. Pjesma je dosegnula broj sedam na Billboard Hot 100. Ostali singlovi izdani iz albuma uključuju: "I Knew You Were Trouble", "22", "Everything Has Changed", "The Last Time" i "Red". "I Knew You Were Trouble" pjesma je doživjela veliki komercijalni uspjeh. Pjesma "22" postala je kulturalni moment za slavljenike 22. rođendana.

Album je izašao 22. listopada 2012. te uključuje nove žanrove, kao što su rock, dubstep i dance-pop. Album je postigao kritički, ali i komercijalan uspjeh i debitirao na prvom mjestu na Billboard 200. Red je bio nominiran za album godine na dodjelama Grammy-a, ali su nagradu dobili Daft Punk za svoj album Random Access Memories. Ovaj gubitak jedan je od motiva za Swiftin sljedeći album - 1989.

Godine 2013. Swift je napisala pjesmu "Sweeter Than Fiction" s Jackom Antonoffom za soundtrack One Chance i dobio nominaciju za najbolju originalnu pjesmu na 71. nagradi Golden Globe.[36] Također je pružila gostujuće vokale za pjesmu Tima McGrawa "Highway Don't Care".[37] Izvan glazbe, Swift je dala svoj glas animiranom liku po nazivu Audrey, ljubavnicu stabla, u animiranom filmu The Lorax (2012).

Taylor Swift pjeva "Blank Space" tijekom 1989 World Turneje u Los Angelesu

1989 (2014. – 2016.)[uredi | uredi kôd]

U ožujku 2014. Swift se preselila u New York. Oko tog vremena radila je na svom petom studijskom albumu 1989., s piscima Antonoff, Martin, Shellback, Imogen Heap, Ryan Tedder i Ali Payami. Promovirala je album kroz različite kampanje, uključujući pozivanje fanova na tajna druženja u svoje kuće kako bi im unaprijed pokazala album. Poznat kao njezin "prvi službeni pop-album", 1989 označava odmak od njezinih prethodnih country albuma i danas se smatra njenim najuspješnijim albumom. Album je objavljen 27. listopada 2014. te je primio pozitivne kritike. 1989. Svjetska turneja je zaradila 250 milijuna dolara i postala je jedna od najvećih turneja desetljeća.

1989. prodao je 1.28 milijuna primjeraka u SAD-u tijekom prvog tjedna izdanja i debitirao na vrhu Billboarda 200. Od lipnja 2017. godine 1989. prodao je više od 10 milijuna primjeraka diljem svijeta. Prvi singl albuma "Shake It Off" objavljen je u kolovozu 2014. i debitirao na prvom mjestu na Billboard Hot 100. Drugi singlovi su "Blank Space" i "Bad Blood" (s Kendrickom Lamarom), "Style" i "Wildest Dreams", "Out of the Woods" i "New Romantics". Glazbeni spot za "Blank Space" ubrzo je postao najbrži video koji je došao do milijarde pregleda na YouTubeu. "Blank Space" i "Bad Blood" osvojili su četiri priznanja na dodjeli nagrada MTV Video Music Awards 2015.

Swiftina turneja, 1989 World Tour, koja se održavala od svibnja do prosinca 2015., zaradila je više od 250 milijuna dolara, a postala je jedna od najuspješnijih turneja svih vremena. Nakon uspjeha albuma, Swift je napravila kratku stanku jer je njena reputacija imala snažan preokret tijekom 2016. godine. Swift se vratila krajem te godine s novom pjesmom zajedno s pjevačem Zayn Malikom s pjesmom "I Don't Wanna Live Forever" koju su snimili kao soundtrack za film "Pedeset nijansi mračniji" koji je izašao sljedeće godine. Pjesma je postala hit diljem svijeta i dosegla je 2. mjesto na Billboard 100 ljestvici.

Na Grammy nagradama u veljači 2016. osvojila je tri nagrade među kojima i onu najprestižniju, nagradu album godine za "1989". Time je postala prva žena kojoj je to uspjelo dvaput (Adele je taj uspjeh izjednačila sljedeće godine). Također osvojila je i nagradu za najbolji pop vokalni album te najbolji glazbeni spot za "Bad Blood".[38]

Reputation (2017. – 2018.)[uredi | uredi kôd]

Swift nastupa tijekom Reputation Stadium Turneje u New Jerseyju u 2018. godini.

U kolovozu 2017. Swift je osvojila slučaj u suđenju Davidu Muelleru, bivšem voditelju jutarnje emisije za Denverovo KYGO-FM. Prije četiri godine Swift je obavijestila Muellerove šefove da ju je napao tako što ju je zgrabio za lijevi dio stražnjice tijekom slikanja nakon koncerta tijekom Red turneje. Nakon što je dobio otkaz, Mueller je optužio Swift da laže i tuži je zbog toga što ga je izgubio posao. Ubrzo nakon toga, Swift je tužila njega zbog seksualnog zlostavljanja za simboličih $1. Žiri je odbacilo Muellerove tvrdnje i presudio u korist Swift.

Swift je ubrzo nakon toga izbrisala sve slike i postove sa svojih računa na društvenim mrežama i par dana nakon toga najavila da će 10. studenog 2017. objaviti svoj šesti studijski album "Reputation". Ovaj "social media blackout" prije novog albuma je, zahvaljujući Swift, sljedećih nekoliko godina postao trend u glazbenoj industriji. Prvi singl albuma "Look What You Made Me Do" objavljen je 24. kolovoza 2017., a smatra se jednom od najznačajnijih povratničkih pjesama u povijesti. Nakon toga su izašli "...Ready For It?" i "Gorgeous". Prije samog izlaska albuma izašao je četvrti singl pod nazivom "Call It What You Want" koji je imao dosta sporiji tempo za razliku od ostalih singlova s albuma.

Album je izašao 10. studenog 2017. godine i osvojio dobre recenzije. Početkom 2018. godine, Taylor je snimila spot za svoj novi singl "End Game", a u ožujku za pjesmu "Delicate" koja je cijelo ljeto rušila rekorde.[39]

U travnju 2018., Swiftina pjesma s bendom Sugarland po nazivu "Babe" izašla je na njihovom novom albumu. Swift je tu pjesmu prvo napisala za svoj album Red.

Reputation Stadium Tour je počela 8. svibnja 2018. u Glendalu, a završila je 21. studenog 2018.[40] Turneja je obuhvaćala koncerte u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Japanu, Novom Zelandu i Australiji.[41] Reputation Stadium turneja je srušila rekorde prilikom samog početka, proglašena je najuspješnijom turnejom ženske izvođačice i srušila rekorde u više stadiona.[42] Na American Music Awards 2018, Swift je osvojila nagradu za turneju godine, umjetnika godine, omiljenog pop / rock ženskog izvođača i omiljenog pop / rock albuma za reputation.[43] S ukupno 23 nagrade, postala je najnagrađivanija ženska izvođačica u povijesti AMA-a, rekord koji je prethodno držala Whitney Houston. Reputation je također bio nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg pop albuma kojeg na kraju nije osvojio.[44]

Reputation je bio Swiftin posljednji album pod njezinim 12-godišnjim ugovorom s Big Machine Records. 19. studenoga 2018. Swift je potpisala novi ugovor na više albuma s distributerom tvrtke Universal Music Group, te će njezini budući albumi biti promovirani u izdanju Republic Records. Swift je navela da ugovor sadrži odredbe koje joj omogućuju da zadrži vlasništvo nad svojim pjesmama.[45] Također, Swift se kroz svoj ugovor izborila za prava svih ostalih izvođača pri zaradi na streaming platformama poput Spotify.

Krajem 2018. godine objavljeno je kako će Swift glumiti kao Bombalurina u filmskoj adaptaciji glazbenih Mačaka (Cats), koji je izašao 2019. godine.[46]

Lover (2019.)[uredi | uredi kôd]

Swift početkom Lover ere u prvoj polovici 2019. godine.

Taylor je javno izjavila prilikom u 2018. godini kako je jako uzbuđena za sljedeće poglavlje u svome životu te kako jedva čeka da izađe novi album koji trenutno skriva od javnosti. Krajem veljače 2019. godine fanovi su počeli teoretizirati, temeljeći se na Swiftinom Instagramu 24. veljače, o sedmom albumu pjevačice. Swifties, naziv za fanove Taylor Swift, su primijetili da je u Swiftinom natpisu bilo točno sedam palminih emojija, što znači da je TS7 (kratica za sedmi studijski album Taylor Swift) neizbježan. Također su istaknuli da na fotografiji ima 61 zvijezda - a kako se ispostavilo, između 24. veljače, kada je postavljena originalna Instagram fotografija, i 26. travnja je točno 61 dan.

Nakon što je u ožujku iste godine osvojila nagradu za turneju godine tijekom iHeartRadio Music Awardsa, Swift se obratila teorijama kako će uskoro objaviti novu glazbu i zahvalila svojim fanovima što su bili tako pažljivi. Rekla je: "Kada bude nova glazba, vi ćete prvi saznati." Teorija o 61 zvijezde kao odbrojavanje do 26. travnja ima veze s novom glazbom je potvrđena 13. travnja 2019. na Swiftinom Instagram profilu.[47] 17. travnja Swift je postala jedna od 100 najutjecajnijih ljudi u TIME-ovom časopisu.[48]

U ponoć (6 sati CET) 26. travnja 2019. objavila je novu pjesmu pod nazivom "ME!" s Brendanom Uriejem iz benda Panic! At The Disco. To je Swiftina prva pjesma pod oznakom Republic Records nakon što je preovela dvanaest godina s Big Machine Records.[49]

13. lipnja preko Instagram Livestream-a, Swift je potvrdila naziv albuma (Lover) te je najavila kako će par sati kasnije izaći njen novi singl pod imenom "You Need To Calm Down", a istoimeni video spot je izašao 17. lipnja. 23. srpnja Swift je objavila promotivni singl s albuma, pod nazivom "The Archer" koju je stavila na album pod brojem 5 koji inače uvijek zauzima najemotivnija pjesma na albumu kada je u pitanu Swift.[50] 16. kolovoza objavila je naslovnu pjesmu albuma, Lover, kao svoj treći singl s albuma te je 22. kolovoza objavila video spot za pjesmu.[51]

Na MTV Video Music Awards 2019. videi za pjesmu "Me!" i "You Need To Calm Down" dobili su dvanaest nominacija. "Me!" osvojio je najbolje vizualne efekte, a "You Need To Calm Down" osvojio je video godine i video za učinjeno dobro.[52]

U lipnju 2019. godine glazbeni menadžer Scooter Braun kupio Big Machine, bivšu diskografsku kuću Swift, uključujući puno vlasništvo za njena prva šesta albuma.[53] Swift je svoje nezadovoljstvo izrazila u Tumblr postu, rekavši da je godinama pokušavala kupiti vlasništvo nad svojom glazbom te je opisala Brauna kao "manipulativnog nasilnika" koji je sudjelovao u rušenju njezinog ugleda 2016. godine.[53] Swift je u kolovozu najavila planove za ponovno snimanje starih albuma koje će tek biti moguće od studenog 2020.[54]

U studenom 2019. godine Swift i Andrew Lloyd Webber napisali su originalnu pjesmu "Beautiful Ghosts" za film Mačke (2019),[55] koja je na 77. dodjeli nagrada Zlatni globus dobila nominaciju za najbolju originalnu pjesmu.[56] Također je u prosincu iste godine snimila i objavila božićni singl "Christmas Tree Farm".[57]

Naslovnice albuma Folklore (gornja slika) i Evermore (donja slika).

Lover Fest, Folklore i Evermore (2020.)[uredi | uredi kôd]

U siječnju 2020. godine Taylor je na Netflixu objavila dokumentarac Miss Americana, koji prati njen kreativni i društveni razvoj od početka karijere. Uz dokumentarac, Swift je objavila i politički nastrojenu pjesmu "Only The Young". U veljači 2020. Swift je objavila pjesmu "The Man" kao četvrti singl s albuma Lover.

U ožujku 2020. godine zbog velike epidemije korona virusa svi datumi za koncertnu turneju Lover Fest su otkazani do danjeg.

Zbog epidemije korona virusa, Swift je bila prisiljena otkazati svoju svjetsku turneju Lover Fest te je zbog toga imala dosta slobodnog vremena koje je, kako je izjavila, provela pisanjem novih pjesama.[58] 23. srpnja najavila počela je objavljivati nove fotografije na svome Instagram profilu koje zajedno predstavljaju jednu fotografiju koju je posebno objavila. Ispod nje je napisala "Većinu stvari koju sam ovo ljeto planirala nisu se ostvarile, također nisam planirala nešto što se na kraju ostvarilo, a to je moj osmi studijski album, folklore".[58] Album je izašao 24. srpnja 2020. godine te sadrži 16 originalnih pjesama te jednu pjesmu na deluxe verziji albuma. Također, iste večeri Swift je najavila kako izlazi njen novi singl pod imenom "Cardigan". Video spot za pjesmu je izašao u ponoć iste večeri.[59]

Iste godine, samo pet mjeseci kasnije, Swift je izbacila deveti studijski album pod nazivom "evermore" koji je "sestrinski" album Swiftinog prijašnjeg albuma, "foklore". Glavni singl pod nazivom "willow" izašao je, 11. prosinca 2020. godine, istog dana kada i album. Album sadrži 15 pjesama i 2 dodatne pjesme na deluxe verziji albuma.[60][61][62]

U ožujku 2021. Taylor Swift je za album folklore osvojila svoju jedanaestu Grammy nagradu, a ujedno i treću za album godine. Time je sa svoje tri pobjede u toj kategoriji (2010., 2016., 2021.) izjednačila rekord za najviše osvojenih albuma godine, a također ga drže Frank Sinatra i Stevie Wonder. Ujedno je postala i žena s najviše pobjeda u toj kategoriji koja se često drži najprestižnijom Grammy nagradom.[63]

2021–danas: Ponovno snimanje albuma i Midnights[uredi | uredi kôd]

Swift nastupa kao gost na One More Haim Tour (2022)

Nakon rasprave o vlasništvima na prijašnjim albumima, Swift je 2021. izdala dva presnimljena albuma, dodajući "Taylor's Version" njihovim naslovima. Prvi, Fearless (Taylor's Version), zauzeo je vrh Billboardove ljestvice 200, postavši prvi presnimljeni album kojemu je to uspjelo.[64] Tri pjesme su objavljene kao promocija albuma: "Love Story (Taylor's Version)", "You All Over Me" s Maren Morris i "Mr. Perfectly Fine".[65] Druga presnimka Red (Taylor's Version) objavljena je 12. studenog.[66] Posljednja pjesma albuma, "[[All Too Well (pjesma Taylor Swift)|All Too Well (10 Minute Version)]]" — popraćena istoimenim kratkim filmom koji je režirala Swift - debitirala je na prvom mjestu Hot 100, postavši najduža pjesma u povijesti na vrhu ljestvice. Swift je proglašena najplaćenijom glazbenicom 2021.,[67] a njezini albumi iz 2020. i presnimke rangirani su među 10 najprodavanijih albuma godine.[68] U svibnju 2021. Swift je dobila nagradu Global Icon Award Brit Awards[69] i nagradu Songwriter Icon Award Nacionalne udruge glazbenih izdavača.[70]

Swift je dodatno objavila "Wildest Dreams (Taylor's Version)" 17. rujna 2021. i "This Love (Taylor's Version)" 6. svibnja 2022.[71][72] Izvan svojih albuma, sudjelovala je na četiri pjesme od 2021. do 2022.: "Renegade" i "Birch" od Big Red Machine[73], remiks Haimove "Gasoline"[74] i "The Joker and the Queen" Eda Sheerana.[75] U 2022., Swift je objavila "Carolina" kao dio soundtracka misteriozne drame Where the Crawdads Sing,[76] i pojavila se u komediji Amsterdam.[77]

Osvojila je tri nagrade na dodjeli MTV Video Music Awards 2022. 28. kolovoza 2022., uključujući i Video godine (za All Too Well: The Short Film) po rekordan treći put.[78] U svom zahvalnom govoru, najavila je da će objaviti svoj nadolazeći deseti studijski album 21. listopada 2022., a nekoliko sati kasnije otkrila je naslov Midnights.[79][80]

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Iako je poznata po pisanju pjesama o svojim bivšim vezama, Taylor nikada nije potvrdila ili negirala o kome su njeni stihovi. Swift često ostavlja obožavateljima tragove u pjesmama da bi otkrili o kome je napisana.

Godine 2008., Swift je bila u vezi s pop pjevačem Joem Jonasom, koja je završila u listopadu te godine.[81] Godine 2009., pokrenula je glasine da izlazi s glumcem Taylorom Lautnerom tijekom monologa dok je vodila Saturday Night Live.[82] O pjesmi "Back To December" s njenog albuma Speak Now, koju je Swift opisala kao pjesmu isprike,[83] špekuliralo se da je posvećena Lautneru.[84][85]

Krajem 2010. godine, počela je vezu s glumcem Jakeom Gylleanhaalom.[86][87][88] Prekinuli su početkom 2011. godine.[89] Glavni singl sa Swiftinog studijskog albuma Red, "We Are Never Ever Getting Back Together", bila je o prekidu s Gylleanhaalom.[90] Swift je namjerno nastojala napisati zaraznu pop pjesmu, jer Gylleanhall ne voli pop.

Početkom 2012 godine pjevačica je bila u vezi s Harryem Stylesom pjevačem One Directiona. Svoju romansu su završili početkom 2013 godine. Na petom studijskom albumu, 1989, Taylor je napisala pjesmu "Out Of The Woods" koja je posvećena Stylesu. Također se misli kako je pjesma "Style" isto o Stylesu.

U 2015. godini Swift je bila u vezi s poznatim DJ-om, Calvin Harrisom s kojim je bila u vezi malo više od godinu dana. Nakon njihovog prekida, Harris je obajvljivao na društvenim mrežama ružne stvari od Swift te se iz toga vidjelo kako je Swift prekinula s Calvinom.[91] Zajedno su napisali hit pjesmu This Is What You Came For koju pjeva Rihanna. Par dana nakon toga prekida, Swift je prohodala s Tom Hiddlestonom s kojim je u vezi bila cijelo ljeto 2016. dok nije prekinula s njim .[92] Swift je na studijskom albumu Reputation imala pjesmu pod imenom "Getaway Car" u kojoj je "priznala" kako je htjela prekinuti s Harrisom, ali nije znala kako, rekla je "I needed a reason".[93] Iako u pjesmi nije imenovala Harrisa i Hiddlestona, iz same perspektive pjesme se moglo zaključiti da se radi o tome prekidu.[94]

U rujnu 2016. godine Swift je prohodala s glumcem Joe Alwynom s kojim je u dugogodišnjoj vezi. Brojne ljubavne pjesme s albuma reputation i Lover su upravo o Alwynu.

Swift ima jako dobar odnos sa svojim obožavateljima, koje često pamti po imenu. Od albuma 1989 do albuma Lover, Taylor je mjesec dana prije izlaska albuma održala "tajna okupljanja" na koja bi pozvala fanove koje je same odabrala na društvenim mrežama i pokazala im album unaprijed. Taylor ima 3 mačke - Meredith (nazvanu po Meredith Gray iz serije Uvod u anatomiju), Oliviu (nazvanu po Oliviji Benson iz serije Zakon i red: Odjel za žrtve) i Benjamina (nazvanog po Benjaminu Buttonu iz istoimenog filma).

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi

Reizdani studijski albumi

Koncert turneje[uredi | uredi kôd]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Godina Film Uloga Bilješke
2009. Jonas Brothers: The 3D Concert Experience sama sebe cameo uloga
CSI: Crime Scene Investigation Haley Jones Epizoda "Turn, Turn, Turn"
Hannah Montana: The Movie Pjevačica koja pjeva u lokalu cameo uloga
Saturday Night Live sama sebe glazbena gošća
Speak Now World Tour – Live sama sebe Koncertni film
2010. Dan zaljubljenih Felicia debitantska filmska uloga
2012. Lorax Audrey glas
2013. Red Tour sama sebe Koncerti film (film je otkazan zbog izjava da je redatelj filma bio je seksualni napadač)
2014. Davatelj Rosemary glumi duha jedne žene u njenim mladim danima
2015. The 1989 World Tour Live sama sebe Koncertni film snimljen u Sydneyju, Australija, 20 prosinca 2015. godine.
2018. Road to Reputation sama sebe TV specijal (film)
Reputation Stadium Tour Live sama sebe Koncertni film snimljen u Dallasu, SAD, 5. i 6. rujna 2018. godine
2019. Cats Bombalurina (mačka) Glazbeni film
2020. Miss Americana sama sebe dokumentarac
2020. Taylor Swift City of Lover Concert sama sebe Koncertni film snimljen u Parizu, Francuska, rujan 2019. godine
2020. Folklore: The Long Pond Studio Sessions sama sebe Dokumentarni film o pjesmama sa Swiftinog osmog studijskog albuma "folklore".
2021. All Too Well: The Short Film Ona, poslije Kratki film napisan i snimljen od strane Swifta
2022. Amsterdam (film) Liz Meekins Film

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Leahey, Andrew; Frye, Megan. ( Taylor Swift > Overview ). Allmusic. Rovi Corporation. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. ožujka 2021. Pristupljeno 14. veljače 2010.
  2. Wilson, Benji. Taylor Swift - the meteoric rise of pop's brightest new star. Daily Mail. Associated Newspapers Ltd. Pristupljeno 14. veljače 2010.
  3. Taylor Swift, Billboard's Best-Selling Artist of 2008, Announces 'Fearless 2009' Headlining Tour. Big Machine Records. 30. siječnja 2009. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. lipnja 2009. Pristupljeno 30. siječnja 2009.
  4. Taylor Swift... The Interview!. BBC Radio One. 17. veljače 2009. Pristupljeno 17. veljače 2009.
  5. (engl.) TAYLOR SWIFT SIGNS EXCLUSIVE GLOBAL RECORDING AGREEMENT WITH UNIVERSAL MUSIC GROUPArhivirana inačica izvorne stranice od 29. studenoga 2018. (Wayback Machine), taylorswift.com, pristupljeno 28. studenoga 2018.
  6. Taylor Swift Biography TVGuide.com. Tvguide.com. 13. prosinca 1989. Pristupljeno 20. rujna 2009.
  7. The Unabridged Taylor Swift. Rolling Stone. 2. prosinca 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. siječnja 2009. Pristupljeno 17. prosinca 2008.
  8. Taylor Swift: Growing into superstardom. Reading Eagle. 8. prosinca 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. kolovoza 2009. Pristupljeno 17. prosinca 2008.
  9. Taylor Swift is already queen of country pop. The Sunday Times. 22. veljače 2009. Pristupljeno 26. veljače 2009.
  10. 24-7pressrelease.com. 24-7pressrelease.com. Pristupljeno 20. rujna 2009.
  11. CD Taylor Swift - Fearless - Universal Music. www.umusicstore.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. siječnja 2021. Pristupljeno 17. veljače 2021.
  12. Billboard. Taylor Swift Chart History (engleski). Pristupljeno 26. srpnja 2016.
  13. australian-charts.com - Discography Taylor Swift. australian-charts.com. Pristupljeno 17. veljače 2021.
  14. Chart Watch Extra: Top Albums Of Last 10 Years. www.yahoo.com (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  15. Stone, Rolling. 8. listopada 2009. Taylor Swift's "Fearless" Tour Returns March 2010. Rolling Stone (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  16. Taylor Swift Announces 'Speak Now' World Tour. Billboard (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  17. You Belong to Me wins VMA. Pristupljeno 6. listopada 2013.
  18. Stone, Rolling. 14. rujna 2009. Taylor Swift Thanks "Gracious" Beyonce for Inviting Her Onstage After Kanye Stunt at VMAs. Rolling Stone (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  19. Archive-Kyle-Anderson. Kanye West's VMA Interruption Gives Birth To Internet Photo Meme. MTV News (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  20. 2009 Artists Of The Year. Billboard (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  21. Kaufman, Gil. Taylor Swift Dominates CMA Awards. MTV News (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  22. Taylor & Taylor Romance Was Overblown, Says Source. PEOPLE.com (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  23. Silvio Pietroluongo. 27. siječnja 2009. Taylor Swift Swipes Female Download Record; Haiti Tracks Chart. Billboard.com. Pristupljeno 29. siječnja 2009.
  24. Jocelyn Vena. 28. siječnja 2010. Taylor Swift's 'Fairytale' BreaksBritney Spears' Download Record. MTV. Pristupljeno 1. veljače 2010.
  25. Remember When Taylor Swift Shined as 'Saturday Night Live' Host?. Billboard (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.
  26. October 22, Billy DukesPublished:. 10 Things You Didn't Know About Taylor Swift. Taste of Country (engleski). Pristupljeno 17. veljače 2021.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link)
  27. PR (27. rujna 2010.). Taylor Swift Launches Speak Now Album Release With 3-Week iTunes Countdown. PR Newswire. Pristupljeno 1. studenoga 2010.
  28. Caulfield, Keith. 3. studenoga 2010. Taylor Swift Sells Over 1 Million in Record Billboard 200 Debut. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Pristupljeno 3. studenoga 2010.
  29. Taylor Swift whips herself into a frenzy on stage. Daily Mail. 22. veljače 2012. Pristupljeno 17. travnja 2012.
  30. Taylor Swift News and Blog. Taylorswift.com. 21. rujna 2011. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. listopada 2011. Pristupljeno 21. rujna 2011.
  31. Jocelyn Vena. 6. srpnja 2011. Taylor Swift Cancels Tour Dates Due To Illness. MTV.com. Pristupljeno 19. kolovoza 2011.
  32. Taylor Swift's Official Twitter Page. 23. prosinca 2011. twitter.com. Pristupljeno 23. prosinca 2011.
  33. Wyland, Sarah. 12. veljače 2012. Taylor Swift Takes Home Two GRAMMYs at Tribute-Filled Show. Great American Country. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. rujna 2015. Pristupljeno 13. veljače 2012.
  34. Geezy, Nicky. 17. ožujka 2012. T.I. confirms a B.o.B and Taylor Swift collabo. Sways Universe. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. ožujka 2012. Pristupljeno 10. travnja 2012.
  35. http://itunes.apple.com/us/album/strange-clouds/id518748242
  36. Golden Globe nominations: '12 Years' and 'American Hustle' lead the way. Pristupljeno 26. veljače 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  37. Alison Bonaguro 8/10/2011. OFFSTAGE: Taylor Swift Covers Fall Out Boy. Pristupljeno 26. veljače 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  38. Taylor Swift wins album of the year at the 2016 Grammys for 1989. the Guardian (engleski). 16. veljače 2016. Pristupljeno 22. travnja 2021.
  39. Delicate (Taylor Swift song). Wikipedia. 24. listopada 2018. Pristupljeno 26. listopada 2018.
  40. Taylor Swift Announces First Round of Reputation Stadium Tour Dates. Pristupljeno 26. veljače 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  41. Taylor Swift's Reputation Stadium Tour Breaks Record for Highest-Grossing U.S. Tour | Billboard. 1. prosinca 2018. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. prosinca 2018. Pristupljeno 26. veljače 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  42. Hugh McIntyre. These Are The 10 Highest-Grossing Tours Of 2018. Pristupljeno 26. veljače 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  43. Taylor Swift Breaks AMA Record, Urges People to Vote In Midterms | Billboard. 10. listopada 2018. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. listopada 2018. Pristupljeno 26. veljače 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  44. Spanos, Brittany. 7. prosinca 2018. Taylor Swift's 'Reputation' Is Grammys' Biggest Snub. Rolling Stone (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2019.
  45. Willman, Jem Aswad,Chris. 19. studenoga 2018. Taylor Swift Signs Landmark New Deal With Universal Music Group. Variety (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2019.
  46. Chu, Henry. 20. srpnja 2018. Jennifer Hudson, Taylor Swift, James Corden, Ian McKellen Cast in Movie Version of 'Cats'. Variety (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2019.
  47. Taylor Swift na Instagramu: "4.26". Pristupljeno 15. travnja 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  48. Taylor Swift: The 100 Most Influential People of 2019. Pristupljeno 17. travnja 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  49. TaylorSwiftVEVO. 25. travnja 2019. Taylor Swift - ME! (feat. Brendon Urie of Panic! At The Disco). Pristupljeno 26. travnja 2019.
  50. Taylor Swift Drops New Song The Archer—Listen Now!. Tue Jul 23 14:22:00 PDT 2019. Pristupljeno 2019-08-29 journal zahtijeva |journal= (pomoć); Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  51. Taylor Swift Releases Super Romantic New Track 'Lover': Stream it Now. Pristupljeno 29. kolovoza 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  52. MTV VMAs 2019: See The Full List of Winners Here. Pristupljeno 29. kolovoza 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  53. a b Constance Grady. 1. srpnja 2019. The Taylor Swift/Scooter Braun controversy, explained. Pristupljeno 17. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  54. BBC News. Wikipedia. 16. siječnja 2020. Pristupljeno 17. siječnja 2020.
  55. Taylor Swift Releases 'Beautiful Ghosts,' Co-Written With Andrew Lloyd Webber for 'Cats' Film. Pristupljeno 17. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  56. Guardian film. 9. prosinca 2019. Golden Globes 2020: full list of nominations. The Guardian (engleski). 0261-3077. Pristupljeno 17. siječnja 2020.
  57. Cancel All Your Holiday Plans, Taylor Swift Is About to Drop a New Christmas Song. Pristupljeno 17. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  58. a b Taylor Swift na Instagramu: "Most of the things I had planned this summer didn't end up happening, but there is something I hadn't planned on that DID happen. And that…". Pristupljeno 23. srpnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  59. Taylor Swift (@taylorswift) objavljuje na Instagramu: "The music video for "cardigan" will premiere tonight, which I wrote/directed. A million thank you's to my brilliant, bad ass video team -…" • Srp 23, 2020 u 12:08 UTC. Pristupljeno 23. srpnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  60. Taylor Swift to release surprise ninth album 'Evermore' tonight. NME | Music, Film, TV, Gaming & Pop Culture News (engleski). 10. prosinca 2020. Pristupljeno 10. prosinca 2020.
  61. Aswad, Jem. 10. prosinca 2020. Taylor Swift to Release New Album, 'Evermore,' Tonight. Variety (engleski). Pristupljeno 10. prosinca 2020.
  62. Spanos, Brittany. 10. prosinca 2020. Taylor Swift Announces Ninth Album 'Evermore'. Rolling Stone (engleski). Pristupljeno 10. prosinca 2020.
  63. Taylor Swift Wins Album of the Year For 'Folklore' at 2021 Grammy Awards. Billboard (engleski). Pristupljeno 22. travnja 2021.
  64. Caulfield, Keith; Caulfield, Keith. 18. travnja 2021. Taylor Swift's Re-Recorded 'Fearless' Album Debuts at No. 1 on Billboard 200 Chart With Year's Biggest Week. Billboard (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  65. Taylor Swift Releases 'Fearless' Vault Song 'Mr. Perfectly Fine' - Rolling Stone. web.archive.org. 10. travnja 2021. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. travnja 2021. Pristupljeno 15. rujna 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  66. Al-Heeti, Abrar. Red (Taylor's Version): Release date, tracklist, why Taylor Swift is rerecording her albums. CNET (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  67. Greenburg, Zack O'Malley; Greenburg, Zack O'Malley. 14. siječnja 2022. Nine of the 10 Highest-Paid Musicians of 2021 Were Men. Rolling Stone (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  68. Caulfield, Keith; Caulfield, Keith. 6. siječnja 2022. Dua Lipa's 'Levitating' Is Most-Streamed Song of 2021 In U.S., Morgan Wallen's 'Dangerous: The Double Album' Is MRC Data's Top Album. Billboard (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  69. Taylor Swift to receive BRITs Global Icon award. www.officialcharts.com (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  70. NMPA TO HONOR TAYLOR SWIFT WITH SONGWRITER ICON AWARD AMONG OTHER 2021 ANNUAL MEETING HONOREES. National Music Publishers’ Association (engleski). 24. svibnja 2021. Pristupljeno 15. rujna 2022.
  71. Kaufman, Gil; Kaufman, Gil. 17. rujna 2021. Swifties Are Freaking Out About 'Wildest Dreams (Taylor's Version),' But Wonder 'What Era Are We In?'. Billboard (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  72. Willman, Chris; Willman, Chris. 5. svibnja 2022. Taylor Swift Debuts 'This Love (Taylor's Version),' From '1989' Redo, in Amazon's 'The Summer I Turned Pretty' Trailer. Variety (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  73. Cohen, Jonathan; Cohen, Jonathan. 29. lipnja 2021. Aaron Dessner, Justin Vernon Rev Up Big Red Machine With Help From Taylor Swift. Variety (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  74. Nast, Condé. 19. veljače 2021. HAIM Enlist Taylor Swift for New "Gasoline" Remix. Pitchfork (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  75. Dailey, Hannah; Dailey, Hannah. 11. veljače 2022. Ed Sheeran & Taylor Swift Release 'The Joker and the Queen' Remix: Watch the Video. Billboard (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  76. Blistein, Jon; Blistein, Jon. 22. ožujka 2022. Taylor Swift Teases New Song 'Carolina' in 'Where the Crawdads Sing' Trailer. Rolling Stone (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  77. Taylor Swift brings the waterworks with Chris Rock in 'Amsterdam' film. web.archive.org. 28. travnja 2022. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. travnja 2022. Pristupljeno 15. rujna 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  78. Nast, Condé. 29. kolovoza 2022. Taylor Swift Announces New Album Midnights, Breaks Record for Most Video of the Year Wins at 2022 VMAs. Pitchfork (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  79. Martoccio, Angie; Martoccio, Angie. 29. kolovoza 2022. Taylor Swift Announces New Album 'Midnights': 'A Journey Through Terrors and Sweet Dreams'. Rolling Stone (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  80. Nast, Condé. 29. kolovoza 2022. Taylor Swift Announces New Album Midnights, Breaks Record for Most Video of the Year Wins at 2022 VMAs. Pitchfork (engleski). Pristupljeno 15. rujna 2022.
  81. Garcia, Jennifer. 12. studenoga 2008. Joe Jonas Has a New Girlfriend - Couples, Joe Jonas. People.com. Pristupljeno 23. siječnja 2011.
  82. Taylor Swift, Taylor Lautner Split! - Celebrity News. UsMagazine.com. Pristupljeno 23. siječnja 2011.
  83. Vena, Jocelyn. 12. listopada 2010. Taylor Swift Says 'Back To December' Lyrics Are An Apology - Music, Celebrity, Artist News. MTV. Pristupljeno 23. siječnja 2011.
  84. Vena, Jocelyn. 12. listopada 2010. Taylor Swift Will 'Always' Have A Crush On Taylor Lautner - Music, Celebrity, Artist News. MTV. Pristupljeno 15. siječnja 2011.
  85. Bierly, Mandi. 12. listopada 2010. Taylor Swift apologizes (to Taylor Lautner?) in 'Back to December' | The Music Mix | EW.com. Music-mix.ew.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. prosinca 2010. Pristupljeno 23. siječnja 2011.
  86. FIRST PHOTOS: Jake and Taylor's Romantic Thanksgiving Day Stroll. Us magazine. 1. prosinca 2010. Pristupljeno 23. siječnja 2011.
  87. FIRST LOOK! JAKE GYLLENHAAL AND TAYLOR SWIFT'S PUBLIC PDA. marieclaire.co.uk. 2. prosinca 2010. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. prosinca 2010. Pristupljeno 23. siječnja 2011.
  88. Taylor Swift and Jake Gyllenhaal go public with their romance on visit to her hometown. Daily Mail. 29. studenoga 2010. Pristupljeno 2. prosinca 2010.
  89. Jake Gyllenhaal jokes about Natalie Portman’s baby 11. siječnja 2011.
  90. Stephanie Marcus. 5. rujna 2012. Taylor Swift's Latest Song Is About Jake Gyllenhaal. Pristupljeno 17. travnja 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  91. Alyssa Bailey. 13. srpnja 2016. Sooo Calvin Harris Just Went Off on Taylor Swift. Pristupljeno 17. travnja 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  92. Andy Scott. The real reason Taylor Swift and Tom Hiddleston split. Pristupljeno 17. travnja 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  93. Taylor Swift – Getaway Car (engleski). Pristupljeno 17. travnja 2019.
  94. Yasaman Khorsandi. Calvin Harris Should Definitely Not Listen To Taylor Swift's "Getaway Car" Because OMG. Pristupljeno 17. travnja 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Taylor Swift