Suradnik:Zmaj/Podjela2

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Dobro došli na Wikipediju - slobodnu enciklopediju!

Wikipedija je projekt izrade višejezične enciklopedije sa slobodnim pristupom. U izradi hrvatskog izdanja mogu sudjelovati svi koji pišu i govore hrvatski jezik.

Trenutno uređujemo 204.817 članaka.

Pozivamo Vas na sudjelovanje u izradi Wikipedije!


Društvene znanosti Hrvatske teme Kultura Ljudi Primijenjene znanosti Prirodne znanosti

Izabrani članak

Via Dolorosa

Via Dolorosa, Put suza, (lat. "Staza boli"; hebr. ויה דולורוזה; arap. طريق الآلام) ulica je u jeruzalemskom Starom gradu, kojom je po vjerovanju prošao Isus prije razapinjanja. Krivudajuća ruta od Antoniove tvrđave pa do bazilike Svetoga groba duga je oko 600 metara i mjesto je kršćanskih hodočašća. Današnja ruta uspostavljena je u 18. stoljeću, zamjenjujući neke ranije inačice. Obilježava devet postaja Križnog puta, iako je od kasnog 15. stoljeća u praksi 14 postaja, s preostalih pet postaja unutar bazilike Svetog groba.

Via Dolorosa predstavlja moderne ostatke jedne od dvije glavne istočno-zapadne rute (Decumanus Maximus) kroz Aeliu Capitolinu, koju je dao sagraditi Hadrijan. Rimski gradovi uglavnom su bili napravljeni tako da je istočno–zapadna cesta prolazila središtem grada, no u slučaju Jeruzalema, Brdo hrama bilo je već u središtu tako da su Hadrijanovi arhitekti dodali još jednu cestu koja je imala pravac istok-zapad, samo sjevernije. Pored toga, cesta koja je obično išla u smjeru sjever-jug (cardo), u Jeruzalemu je išla direktno na zapadno brdo, tako da je sagrađen drugi pravac, koji je išao prema Damaščanskim vratima, nedaleko Via Dolorose.

Tradicionalna ruta počinje unutar Lavljih vrata (Vrata Sv. Stjepana) u Muslimanskoj četvrti, kod osnovne škole Umariya, blizu nekadašnje Antoniove tvrđave, i ide u pravcu istok–zapad prema Starom gradu i bazilici Svetog groba u Kršćanskoj četvrti. Sadašnje postaje križnog puta se temelje na kružnoj putanji koju su organizirali franjevci u 14. stoljeću; njihova ruta, koja je kretala prema istoku uz Via Dolorosu (suprotno od uobičajenog hodočašća na zapad), započinjala je i završavala u Crkvi Svetog groba, prolazeći i kroz Getsemaniju i brdo Cion tijekom Križnog puta.


Novosti

Pelješki most


Abecedni indeks
A B C Č Ć D
Đ E F G H I J
K L Lj M N Nj O
P Q R S Š T U
V W X Y Z Ž
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskom jeziku je započeta 16. veljače 2003. i tek ima 204.817 članaka, što nije velika količina - zato trebamo vašu suradnju! Wikipedija je započeta 15. siječnja 2001. i ima više od 2,1 milijuna članaka na više od 150 jezika!


Ostali projekti Wikimedije:

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata