Suradnik:Zmaj/Podjela2

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Dobro došli na Wikipediju - slobodnu enciklopediju!

Wikipedija je projekt izrade višejezične enciklopedije sa slobodnim pristupom. U izradi hrvatskog izdanja mogu sudjelovati svi koji pišu i govore hrvatski jezik.

Trenutno uređujemo 207.736 članaka.

Pozivamo Vas na sudjelovanje u izradi Wikipedije!


Društvene znanosti Hrvatske teme Kultura Ljudi Primijenjene znanosti Prirodne znanosti

Izabrani članak

Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb je hrvatski nogometni klub iz Zagreba. Od osnutka Republike Hrvatske najtrofejniji je klub u državi. Jedini je hrvatski klub s europskim klupskim naslovom, osvojenim Kupom velesajamskih gradova. Nadimci kluba su modri, zagrebački plavi, plavi lavovi, purgeri. Maskota kluba je lav Maksi. Domaće utakmice igra na Stadionu Maksimir. Dinamo je poznat po svojim vjernim i fanatičnim navijačima Bad Blue Boysima. Klub je cijenjen u svijetu po svojoj nogometnoj školi koja se zadnjih godina smatra za jednu od najboljih u Europi.

Klub nastavlja tradiciju Prvog hrvatskog građanskog športskog kluba (Građanski) utemeljenog u travnju 1911. godine. Tijekom 34 godine djelovanja šest puta je osvojio naslov prvaka Kraljevine Jugoslavije i NDH (1923., 1926., 1928., 1937., 1940. i 1943.). Pod tim nazivom nastupao je do svibnja 1945. godine, a potom je rasformiran odlukom nove komunističke vlasti, a sva bogata pismohrana je vandalski uništena. Umjesto Građanskog utemeljeno je tada Fiskulturno društvo Dinamo, a pet godina kasnije osamostaljuje se njegov nogometni klub. Dinamo je od Građanskog baštinio veći dio svoje tradicije (grb i boja). U prostorijama Elektre u Gundulićevoj ulici, osnovan je 9. lipnja 1945. godine Dinamo. Klub je dobio ime po uzoru na moskovski Dinamo. Ondašnji zagrebački športski komesar Ivica Medarić, koji je najprije igrao u HAŠK-u, potom i u Građanskom, predložio je ime Dinamo koje je prihvaćeno zbog bliskih odnosa sa SSSR-om.


Novosti

Sveti Donat


Abecedni indeks
A B C Č Ć D
Đ E F G H I J
K L Lj M N Nj O
P Q R S Š T U
V W X Y Z Ž
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskom jeziku je započeta 16. veljače 2003. i tek ima 207.736 članaka, što nije velika količina - zato trebamo vašu suradnju! Wikipedija je započeta 15. siječnja 2001. i ima više od 2,1 milijuna članaka na više od 150 jezika!


Ostali projekti Wikimedije:

Commons-logo.svg Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svg Wikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svg Wikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svg Wikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svg Wijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svg Wječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinacija svih projekata