Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Kafić

Dobro došli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Trgovački centri[uredi]

Dopunio sam članak sadržajem koji je na prvi pogled ponešto upitne enciklopedijske vrijednosti. Ne pišem ovo jer mislim da treba propitivati moju dopunu, ne bih potrošio sat vremena na nju da mislim da to ne treba, nego mislim da bi bilo korisno da suradnici koji žive u drugim gradovima Hrvatske, a može i BiH dopune članak na odgovarajući način.

Drugi razlog spominjanja je, naravno, kako se u dopuni radi o objektima komercijalne namjene, postoji mogućnost da bi djelatnici ili česti posjetitelji nekog od trgovačkih centara mogli malo pretjerati u dopunjavanju pojedinog odlomka, pa je poželjno da odlomci ne budu dulji od nekoliko redaka. Alternativa o kojoj još razmišljam je da svaki trgovački centar ima zasepni članak. Naš kriterij je da zasebne članke imaju poduzeća odnosno tvrtke s više od 1.000 zaposlenih, što ovdje za određene centre je i nije slučaj, jer dok vlasnici trgovačkih centara obično nemaju velik broj zaposlenih, u centrima s više od 200 trgovina za očekivati je da u svakoj trgovini ima najmanje jedan trgovac, a u većim trgovinama je u jednoj smjeni najvjerojatnije najmanje 5, pa do 10 ili više zaposlenika. Ako uzmemo u obzir radno vrijeme trgovačkih centara (tipično 12-14 sati dnevno, od 7-9 ujutro pa većinom do 21 sat), za očekivati je da je u svakoj prodavaonici od 3 do 20-ak zaposlenih, što za 200 prodavaonica tipično znači najmanje 600 djelatnika dnevno naviše. Time bi veći prodavački centri, iako ne zadovoljavaju kriterij po jednoj tvrtki, zadovoljili kriterij po broju zaposlenih u jednom građevinskom objektu namijenjenom istoj ili sličnoj namjeni.

Veliki trgovački centri nemaju sami po sebi veći kulturni značaj, ali prirodom namjene su mjesta velike frekvencije ljudi, te osim arhitektonskoga značaja, neki od njih sadrže i multimedijske sadržaje (kino dvorane), tako da čak ima smisla da određeni broj centara ima zasebne članke. O zasebnim člancima se može izjasniti. Možda npr. složiti popis centara u Zagrebu koji zadovoljavaju kriterije za zasebni članak?

  • svi u kojima se nalaze kino dvorane?
  • svi s više od 200 prodavaonica?

Alternativa je staviti detaljnije popise po gradovima u imenski prostor Dodatak, a u članku zadržati samo osnovne podatke u tabličnom obliku.

Nisam naveo sve trgovačke centre u Zagrebu, Mandi - nema ga na popisu, jer je zatvoren, od otvorenih moguće treba dodati Green gold, Point u Vrbanima, King Cross, Supernovu Buzin i Cvjetni. Jedan od razloga zašto nisam odmah išao preduboko je to što bi možda bilo korisno napraviti popis u obliku tablice. SpeedyGonsales 00:06, 31. prosinca 2018. (CET)

Nitko nije odgovorio, ali tema nije nebitna, pa ju prenosim. SpeedyGonsales 00:46, 4. siječnja 2019. (CET)

Sretna nova[uredi]

Silvester Frankfurt.jpg

Svim suradnicima i čitateljima želim sve najbolje u dolazećoj godini! --Mateo K 01 (razgovor) 19:16, 31. prosinca 2018. (CET)

Sretna i berićetna Nova godina svim suradnicima ali i svim hr. građanima i svima onima koji se osjećaju pripadnici hr.wiki s nadom da će im 2019. biti bolja nego AD 2018. Nadajmo se da će i političari napokon poslije 27 g. početi raditi ono za što su plaćeni i da se neće prodati za karamelu. Naravno i puno novih i dobrih članaka na prostorima hr.wiki. Za našu stvar.--El hombre (razgovor) 22:16, 31. prosinca 2018. (CET)
Svim suradnicima i čitateljima hrvatske Wikipedije, sretan Božić i sretnu Novu godinu, želi vam suradnik Uspjeh je ključ života!--Uspjeh je ključ života (razgovor) 01:07, 1. siječnja 2019. (CET)
Sretnu novu godinu 2019. svima želim! --Croq (razgovor) 11:55, 1. siječnja 2019. (CET)

Svim suradnicima i suradnicama, a i čitateljima i čitateljicama dobre volje želim sve najbolje u 2019. godini! Wikibizut.svg SpeedyGonsales 14:33, 1. siječnja 2019. (CET)

Sretna nova 2019. godina! Neka nam bude uspješna i uzbudljiva! --Fraxinus (razgovor) 22:15, 1. siječnja 2019. (CET)

Na dobro svima došlo mlodo lito! Kubura (razgovor) 23:22, 1. siječnja 2019. (CET)

Sritna Nova 2019. godina. --Domjanovic (razgovor) 14:03, 2. siječnja 2019. (CET)

Puno zdravlja svima! --Mrkmn (razgovor) 01:24, 4. siječnja 2019. (CET)

Svim Wikisuradnicima i ostalim ljudima dobre volje želim mnogo zdravlja, sreće, Wikiinspiracije te svakog dobra obilje u novoj 2019. godini. Od srca, Maestro Ivanković 13:38, 7. siječnja 2019. (CET)

Još jedan lijepi jubilarac[uredi]

Naš kolega Croq za dva će dana napuniti deset godina plodonosnoga rada na hrvatskoj Wikipediji! Hura za kolegu! Kubura (razgovor) 04:42, 2. siječnja 2019. (CET)

Svaka čast :) --Mateo K 01 (razgovor) 04:53, 2. siječnja 2019. (CET)
Čestitke!--Mudroslov (razgovor) 13:49, 2. siječnja 2019. (CET)

Hvala lijepa Kuburi da je primjetio! Vox audita perit, littera scripta manet! ...a kud to vrijeme leti. 10 godina...sad skoro svi imamo pametne telefone, slusamo glazbu na youtube, gledamo netflix umjesto TV, whatsapp umjesto sms... Lijep pozdrav i hvala Vam --Croq (razgovor) 15:37, 3. siječnja 2019. (CET)

Wikipedija:Wikiprojekt žene u crvenom[uredi]

Logo wikiprojekta žene u crvenom

Započinjem novi Wikiprojekt žene u crvenom. Cilj je pisati članke o poznatim ženama, čije životopise još nemamo. Ovaj wikiprojekt započeo je na wikipediji na engleskom jeziku 2014. godine i proširio se na mnogim drugim jezicima. Želja je povećati broj članaka o poznatim ženama, jer ih imamo premalo i potaknuti da se poveća zastupljenost suradnica na wikipediji.

Jednostavno kada napišite neki novi članak o poznatoj ženi u svom uobičajenom pisanju članaka, stavite ga na popis na ovom wikiprojektu. Naziv projekta, naravno je povezan s crvenim poveznicama na članke, koje još nemamo.--Fraxinus (razgovor) 22:49, 2. siječnja 2019. (CET)

Sinkovići[uredi]

Trebalo bi članke Valent Sinković i Martin Sinković spojiti u zajednički članak braća Sinković, jer su sve uspjehe ostvarili ZAJEDNO. A za razlike u osobnom životu i sl. može se zasebno napisati poglavlje za obojicu unutar zajedničkog članka. Isti primjer su tenisači Bob i Mike Bryan. Uostalom, imamo: braća Coen, braća Grimm, braća Wright, braća Lumiere itd. itd. Hvala na razumijevanju! Nadam se (brzom) odgovoru - ako je negativan, molim razloge! Hvala--Mudroslov (razgovor) 19:11, 3. siječnja 2019. (CET)

Zanima me ima li primjera takve obrade životopisa u enciklopedijama LZMK-a? SpeedyGonsales 00:52, 4. siječnja 2019. (CET)

pitanje/molba o brisanju natuknice na Wikipediji[uredi]

Poštovani, jedan naš suradnik htio bi da se ukloni natuknica koja o njemu postoji na Wikipediji (hr.Wikipedia.org) pa nas zanima procedura - kome i kako da se obrati. Unaprijed zahvaljujemo na odgovoru Lijep pozdrav Goran Prodan, urednik Istrapedije (www.istrapedia.hr) e-mail: goran.parenzo@gmail.com 78.3.110.158 14:25, 4. siječnja 2019. (CET)

Poštovani, životopise živih osoba nužno je pisati i oblikovati sukladno našoj smjernici WP:ŽŽO, koja je tu kako bi osigurala da suradnici nevični enciklopedijskom radu ne odstupaju previše od enciklopedizma, odnosno objektivnog pristupa.
U skladu s tom smjernicom, na zahtjev uklanjamo osobne podatke kojima nije mjesto uopće na internetu, a tako ni na Wikipediji; odnosno dovodimo članke u red da budu sukladni svim našim pravilima i smjernicama.
Wikipedija je slobodna enciklopedija, ne sprječavamo suradnike pisati članke ako su zadovoljeni neki uvjeti:
  • predmet članka zadovoljava kriterije uvrštavanja na Wikipediju
  • uporaba valjanih izvora pri navođenju neelementarnih činjenica
  • uporaba stila primjerenog projektu
Slobodno se javite s Vašim konkretnim primjedbama, pa ćemo sukladno stanju reagirati, ukloniti ili dio članka ili cijeli članak, ako za to ima dovoljan razlog. SpeedyGonsales 10:54, 5. siječnja 2019. (CET)

Wiki stranica o web stranici[uredi]

Pozdrav,

Pod kojim uvjetima se može napisati članak o web stranici koja preko 10g piše o Hrvatskom turizmu?

CroatiaLink.com — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Croatialink (razgovordoprinosi) 21:52, 4. siječnja 2019.

Ovdje u članku Hrvatski internetski portali imamo o hrvatskima internetskim portalima. Kubura (razgovor) 02:59, 5. siječnja 2019. (CET)

Primjerice, ovo je Wiki o jednoj mojoj drugoj web stranici: https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Kritikaz Odnosno ja sam programer CMS sustava (Crododo CMS) koji besplatno prilagođujem za neprofitne organizacije kao što je kritikaz ili primjerice više portala koje sam radio u Africi. Sada bi napravio istu ovu Wiki za svoj portal Croatialink.com, ali i za sam Crododo CMS jer se isti ne bazira na raznim WordPress jombla i sličnim rješenjima već je napravljen od 0... — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Croatialink (razgovordoprinosi) 20:39, 5. siječnja 2019.

Malo vijećanja[uredi]

000000000000000 Pokrenuo sam stranicu gdje će zajednica vijećati o oduzimanju prava zbog neaktivnosti administratorima. Prenio sam kolegin prijedlog od prošlog mjeseca. Svi koji aktivno surađuju pišući članke, kôdove, crtajući/fotografirajući/snimajući i postavljajući datoteke i održavajući projekt dobro su došli i poželjni. Padobrancima, neradnicima soliteljima pameti ondje nije mjesto, jer ondje se odlučuje o stvarima koje se tiču neaktivnosti. Kubura (razgovor) 03:22, 5. siječnja 2019. (CET)

Edvard?[uredi]

Prvo bih čestitao sretnu Novu 2019. godinu, svim suradnicima Wikipedije na hrvatskom jeziku. Nakon toga, zamolio bih suradnike da se, tko želi, izjasne o imenovanju engleskih monarha. Nekako je pravilo, da se imena monarha prevode na hrvatski jezik, ali kod primjera koji ću navesti, radi se o svemu, samo ne o jezičnom pravilu hrvatskog jezika. Smatram da bi sva imena engleskih monarha koja glase Edvard, trebalo promijeniti u Eduard. Molim vaše mišljenje. Lijep pozdrav. Walter9 (razgovor) 23:31, 7. siječnja 2019. (CET)

[1] Ovdje imamo Eduarda, ne Edvarda. Kubura (razgovor) 01:57, 8. siječnja 2019. (CET)
Hrvatski jezik preuzima strana imena etimološki, osim u slučaju papa i kraljeva. Engleski kralj nije manje kralj od drugih. Ni više. :) SpeedyGonsales 18:52, 13. siječnja 2019. (CET)

Zbrka na stranici Edmunda II. Željeznobokog[uredi]

U pokušaju da premjestim stranicu, napravio sam zbrku na njenoj stranici za Razgovor. Molim administratore da ponište to premještanje i premjeste stranicu na Edmund II. Hrabri. Onaj tko je napisao članak, očito se nije pozabavio značenjem riječi Ironside, koju je preveo doslovno Željeznoboki, što je nonsens. Ironside označava hrabrog čovjeka. Hvala na pomoći. Walter9 (razgovor) 23:28, 8. siječnja 2019. (CET)

Nisi trebao žuriti s premještanjem. Pitati netkoga za pomoć na koje treba odgovoriti nije škodljivo. Nadimak prevodimo doslovce, poput nadimka Rikardu Lavljem Srcu. Lavlje Srce oznaka je hrabre osobe, ali ga zovemo Rikard Lavlje Srce, ne Rikard Hrabri. Uvriježeno i kod drugih. Sve što si trebao je pročešljati druge wikipedijske jezike. Odgovor se sam nudio: bug. Едмънд II „Желязното ребро”, češ. Edmund II. Železoboký, nje. Edmund II., genannt „Eisenseite“, dan. Edmund Jernside, špa. sobrenombre de Ironside (Flanco de Hierro o Costilla de Hierro), fra. Edmond Côte-de-Fer, tal. Edmondo II d'Inghilterra, detto Fiancodiferro, rus. Эдмунд Железнобокий, ukr. Едмунд II Залізобокий, polj. Edmund II Żelaznoboki, lit. Edmundas II Geležinšonis, šve. Edmund Järnsida i tako dalje. Svugdje željezo i bokovi. --Æiynāl (razgovor) 04:27, 9. siječnja 2019. (CET)

Riješeno Riješeno. Kubura (razgovor) 00:02, 10. siječnja 2019. (CET)

Životopisi[uredi]

Prije 5-6 mjeseci sam ovdje, u Kafiću izložio neka svoja razmišljanja o problematici životopisa koju do sada nismo dovoljno dobro riješili, što je vidljivo po izvjesnom broju članaka zaključanih odnosno zaštićenih tako da ih samo administratori mogu uređivati.

Kako povremeno znam kritizirati Wikipediju na engleskome jeziku zbog njihovih manjkavih, besmislenih ili šovinističkih pravila poput 1RR za teme Balkana, ne mogu ne priznati da i mi imamo manjkavost - određeni broj članaka za koje nismo svojedobno znali osmisliti pravila uređivanja, zaključali smo ih trajno, i samo administratori ih mogu uređivati. To je bilo rješenje bolje od blokiranja tko zna kolikog broja suradnika, ali nije rješenje u duhu projekta.

Na stranici Razgovor Wikipedija:Životopisi izložio sam razmišljanje uobličeno u prijedlog, koji naravno nije konačan, jer ionako nisam u međuvremenu aktivno o tome razmišljao, niti sam previše pričao s drugim suradnicima o tome, pa još ne znam kako točno posložiti zadnje detalje.

Suradnici koji imaju nešto konstruktivno za reći na navedenu temu, dobro su došli. Molim uobziriti da cilj prijedloga nije rasprava o bilo kojem pojedinačnom životopisu, jer dobro znam da bi se to lako moglo pretvoriti u nešto drugo, ako bi počeli raspravu o svim životopisima na našem projektu. :) Duhovite primjedbe će se tolerirati, ali svako pokušavanje skretanja teme ne će biti dopušteno. Dakle, nije cilj:

  • Raspravljati o valjanosti ovih ili onih izvora. To se može na stranici za razgovor članka u kojem se navodi neki izvor. Ili se ne navodi, a želi ga se navesti.
  • Raspravljati o sadržaju ovog ili onog članka. To se može na stranici za razgovor članka.

Cilj je omogućiti da nam svi životopisi budu zaštićeni najviše na razinu za prijavljene suradnike, te eliminirati napade na naše suradnike, bilo od drugih suradnika, ili iz drugih medija. Ukratko, omogućiti slične uvjete za rad kakav imaju znanstvenici u LZMK-u (Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža), ako već ne možemo osigurati sličnu plaću, unatoč tome što postižemo nezanemarivu kakvoću i količinu članaka. :) SpeedyGonsales 18:48, 13. siječnja 2019. (CET)