Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dobro došli u Wikipedijin kafić!
Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji. Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!
Prije objave potpišite i datirajte svoje komentare dodavanjem četiriju tildi (~~~~).
Uža područja

Za prijavu incidenata ili problema koristite Na pažnju administratorima (NPA).

Coffee-2346113.svg


↱Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Prijedlog: Flood flag na hr.wiki[uredi kôd]

Pozdrav, wikizajednice!

Prošli je tjedan definitivno bio nabijen emocijama i određenim oblikom negativne energije, pa bih želio predložiti nešto što vidim kao moguću pozitivnu promjenu. Naime, kao što neki od vas i znaju, neki suradnici uz glavni račun imaju i bota (račun preko kojeg se uz pomoć programa poput AutoWikiBrowsera brzo i precizno izvodi velik broj izmjena, npr. za ispravljanje zatipaka i popravljanje predložaka u više članaka, i koji postoji baš zato da se ne bi zatrpavale nedavne promjene), a nisam ni ja iznimka. Međutim, botovi imaju i svoje nedostatke. Bot kao takav ne može intervenirati na stranicama koje su zaštićene samo za administratore, a vjerujem da je većini samorazumljivo da im nije posve korektno davati administratorska prava (khm)... Stoga moj prijedlog glasi ovako:

Na susjednim nam projektima (bs.wiki, sr.wiki) već postoji jedna uloga koja bi riješila taj problem, a riječ je o ulozi pseudobota iliti flood flagu. Radi se o statusu koji administrator može privremeno staviti na svoj glavni račun i pomoću njega činiti botovske izmjene na stranicama zaštićenim za administratore bez zatrpavanja nedavnih promjena, a može je koristiti i pri masovnom brisanju stranica za koje je prethodno postignut konsenzus za brisanje. Tu ulogu administrator može dodijeliti i nekom drugom suradniku po potrebi. Nakon obavljena posla suradnik si samostalno skida taj status, a ako se kojim ne toliko vjerojatnim slučajem dogodi da to zaboravi učiniti, status mu može skinuti i drugi administrator. Svako stavljanje i skidanje statusa bit će zabilježeno i u evidenciji suradničkih grupa, tako da bi mogućnost zloupotrebe trebala biti minimalna (a ona se ionako uglavnom kažnjava blokadom).

Da bismo omogućili tu ulogu na hr.wiki, potrebno je postići konsenzus zajednice, pa vas stoga molim da se izjasnite o prijedlogu. Bude li rezultat povoljan, postavit ćemo zahtjev za uvrštavanje uloge na Phabricator i, nadam se, ubrzo i dobiti tu ulogu na korištenje. Počevši od ovog trenutka, za izjašnjavanje imate tjedan dana (dakle do 8. ožujka u 11:18). Svima hvala unaprijed! Face-smile.svg --Neptune, the Mystic 11:18, 1. ožujka 2021. (CET)

 • ZA ZA - odlična prinova, podržavam! —Ivi104 14:12, 1. ožujka 2021. (CET)
 • PROTIV Protiv prijedloga. Mislim da takve prijedloge treba raspravljati u okviru podstranica projektne stranice za prijedloge. Administrator može dodjeljivati sebi tu ulogu i na botovski račun, kako bi i trebalo biti za sve (do te mjere) automatizirane procese. I ovako se tehnički pismeniji suradnici lakše snađu, a editcountitis je neiskorijenjena pojava, čak i kod onih kojima nije navodno važan. Stoga sam protiv da se prijedlog usvaja na ubrzani način, a još više sam protiv toga da se ta uloga dodjeljuje izravno na suradnički račun namijenjen za uobičajeno suradničko uređivanje. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 14,17; 1. ožujka 2021. (SEV)
 • ZA ZA, svakako. Kolega Neptun je svojim Wikidjelovanjem i doprinosima već odavno nedvojbeno dokazao svoje stručno znanje i tehničke sposobnosti, a vjerujem da bi mu gore spomenuti status/alat sigurno bio od velike pomoći u lekturi mnogih stranica i održavanju Wikipedije (osobito s obzirom i na njegovu suradničko-administratorsku aktivnost). Maestro Ivanković 14:40, 1. ožujka 2021. (CET)
 • ZA ZA. Mislim da je ovo jako korisna stvar za izbjegavanje zatrpavanja nedavnih promjena i nepotrebnom birokracijom. – Srđan (razgovor) 15:03, 1. ožujka 2021. (CET)
 • ZA ZA: Iskreno, slažem se da ovako nešto treba predložiti preko stranice za prijedloge, ali mislim da je prijedlog dobar i praktičan. --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 15:39, 1. ožujka 2021. (CET)
 • ZA ZA - Nema potrebe da se o ovome raspravlja van Kafića. Kad uvodimo novo pravilo kojem treba definirati detalje ili mijenjamo postojeće, onda svakako za to treba posebna stranica. Kad uvodimo gotovu funkcionalnost po principu uzmi-ili-ostavi, onda je Kafić pravo mjesto za to. --Argo Navis (razgovor) 16:31, 1. ožujka 2021. (CET)
 • ZA ZA - podržavam, ovo je čisto tehnička inovacija. Za admina, opcije bi onda bile ili bot s admin pravima ili uređivanje pod vlastitim računom s flood flagom. (Ako dobro shvaćam, flood flag jedino i ima smisla na normalnim suradničkim računima, botovima on ne treba jer se njihove izmjene po defaultu ionako ne prikazuju u NP.) "Masovno brisanje stranica za koje je prethodno postignut konsenzus za brisanje" nije znanstvena fantastika već vrlo realna mogućnost. GregorB (razgovor) 17:13, 1. ožujka 2021. (CET)
 • ZA ZA Razuman i objektivan prijedlog. --FriedrickMILBarbarossa (razgovor) 23:58, 1. ožujka 2021. (CET)
 • ZA ZA Ako će time Wikipedija dobiti na boljem radu.--Kraljnnm (razgovor) 15:32, 2. ožujka 2021. (CET)
 • Komentar Suradnička skupina o kojoj je riječ ima obilježja privremenog bota, te se može privremeno dodjeljivati i na dodatni račun, koji nema status trajnoga bota. Netko može obavljati teže administratorske poslove, a netko brisati suvišna preusmjeravanja. Bez pravila o pravilnoj upotrebi ovog statusa, a u uvjetima kad još postoje statističari koji revno bilježe statistike doprinošenja (i upotrebe administratorskih ovlasti), uvoditi pravo automatskih administratorskih radnji na suradnički glavni račun može dovoditi do neželjenih posljedica u vidu adminlogcountitisa. Puno je bolje rješenje dosadašnje postojanje botovskih računa s administratorskim privilegijima, koje se uspješno koristilo sve do danas. I to je dosadašnje korištenje sasvim dobro funkcioniralo. Strah me pomisli da će se automatiziranim procesima nabijati statistike i u GIP-u, a na glavnom suradničkom računu, što dodatno može raslojavati zajednicu i stvarati nedodirljive plafone. Sjećam se kako sam se osjećao kao početnik, vidjevši da su mnogi zaslužniji za projekt od moje malenkosti. To kod suradnika može proizvoditi i nepoželjno stanje želje za dokazivanjem, ali i paralizirajuće stanje. Jedna povijesna statistika iz 2012. Molim da se razmisli o ovome, da se ograniči upotreba pseudorobota samo u svrhe administrativnih radnji koje je apsolutno nužno izvršiti u neko kratko vrijeme. Za sve ostalo potrebni su botovi. Isto tako, moglo bi se govoriti o nepoželjnosti da se administratorske radnje na bilo koji način kriju od zajednice, ako to nije apsolutno nužno. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 16,37; 2. ožujka 2021. (SEV)
Manipulacija edit countom bi bio argument zašto flood flag ne treba postojati, ne zašto ga ne treba uvesti. Međutim, flood flag postoji kao takav, pa se može pretpostaviti da predstavlja legitimnu opciju. Ne mogu se sve repetitivne ručne akcije automatizirati, tako da bot nije rješenje za sve. K tome, ništa neće spriječiti administratore (niti treba spriječiti) da rade to što već rade i bez bot flaga - naravno, na štetu suradnika koji prate NP. GregorB (razgovor) 17:47, 2. ožujka 2021. (CET)
Ne vjerujem u model uzmi ili ostavi, tim više što je poznato da ne mora biti sve kao na nekim drugim projektima. Može se precizno definirati da se ta suradnička skupina ne može dodjeljivati na suradnički račun namijenjen redovnom uređivanju. U jako rijetkim slučajevima mogla bi biti omogućena i opcija b:MediaWiki:Gadget-botRollback.js, kao što bi se u iznimnim slučajevima mogla rabiti i funkcija privremenog statusa bota na administratorskom računu, kad nešto treba izbrisati i da nije vidljivo na nedavnim promjenama. Ono što svakako ne treba, to je omogućavanje administratorima da vrše pronađi i zamijeni s glavnim suradničkim računom, a vršeći botovske radnje koje se uobičajeno vrše računom sa statusom bota. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 17,57; 2. ožujka 2021. (SEV)
Komentar Uglavnom nisam odveć često zbunjen, ali sad zbilja jesam: izgleda da je suradnik Nesmir zabrinut zbog moguće još veće kreativne aktivnosti ionako vrlo aktivnog i evidentno neproblematičnog kolege Neptuna Face-surprise.svg. Budući da ovdje – koliko znam – do dana današnjega nitko uslijed bilo kakve veće aktivnosti u bilo kojem imenskom prostoru nije stekao nikakvu osobitu "slavu", Nesmirove komentare mogu shvatiti samo kao logičku pogrešku ili pretpostavljanje loše namjere znatno kreativnijem kolegi Neptunu. Vjerujem da je posrijedi ipak logička pogreška, jer bi bilo kakvu zloporabu alata stjuardi zasigurno vrlo brzo sankcionirali oduzimanjem istih. Maestro Ivanković 15:02, 3. ožujka 2021. (CET)

Wikipedija:Jubilarni članci/225 225 članaka[uredi kôd]

Danas smo prešli lijepu brojku od 225.225 članaka! Sve što napišete do ponoći ulazi u izbor. Stoga, vadite pera! Face-badtooth.svg --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 13:47, 1. ožujka 2021. (CET)

PS: Znam da inače biramo samo okrugle brojke (to se neće mijenjati), ali mislim da je ovo dobar povod. Na kraju svih krajeva, tu smo radi članaka - a ne zbog svakakvih rasprava. Ovo je moj način da motiviram zajednicu! Face-wink.svg --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 13:55, 1. ožujka 2021. (CET)

Ja sam tek sada vidio da brojka nije okrugla. Ne znam šta bih rekao... Možda Kruha i igara, ili Sve je isto kao prije...? Za Hoću internet! generaciju: ovo zadnje nema nikakve veze s Jinxima. Google je promašio ceo fudbal.-- MaGaporuči mi 19:41, 3. ožujka 2021. (CET)

Juri Grmu se zagovara 6 mjeseci?![uredi kôd]

Po čemu ste se novopečeni administratori promijenili u odnosu na "prije"? Po neviđenoj hajki i želji za osvetom? Şjaši Kurta da uzjaši Murta, to je jedini epitet za novopečenu garnituru.--78.1.17.163 09:44, 2. ožujka 2021. (CET)

Prvo, "novi admini", bez obzira na koga točno mislio, nisu kolektivna svijest, nego skup osoba od kojih svatko misli svojom glavom. Ponekad mislimo slično, ponekad i ne.
Drugo, prijavi se, ne sakrivaj se iza IP adrese. --Argo Navis (razgovor) 11:25, 2. ožujka 2021. (CET)
IP suradnici su manje pametni i ne zaslužuju odgovor kao prijavljeni suradnici?--78.1.17.163 12:18, 2. ožujka 2021. (CET)
Zapravo nije pitanje nego retoričko pitanje i komentar. Ako imaš konkretno pitanje, možeš dobiti odgovor. Ja ga još ne vidim. --Argo Navis (razgovor) 13:06, 2. ožujka 2021. (CET)
Ti ne vidiš dva pitanja u prvoj rečenici?--78.1.17.163 13:52, 2. ožujka 2021. (CET)
Pitanja nisu konkretna. Ako imaš konkretnu primjedbu na konkretnog admina, za to postoji procedura. Ovo inzistiranje na podjeli na "stare i nove" i postavljanje pitanja za "sve nove" nemaju smisla. Neprijavljeni suradnik je blokiran na 3 dana. Ako netko ima konkretnu primjedbu na nekog admina, nije problem (donji dio), imamo proceduru za to. --Argo Navis (razgovor) 15:21, 2. ožujka 2021. (CET)

Najave u novostima?[uredi kôd]

Vidim da u Wikipedija:Novosti imamo vijest koja počinje sa "Sutra će..."? Otkad u novosti stavljemo najave? Ja sam bio uvjeren da idu samo vijesti, dakle prošlo vrijeme, ne buduće. --Argo Navis (razgovor) 11:33, 2. ožujka 2021. (CET)

Protiv sam najava, dakle postavljanja vijesti o budućim događajima, osim ako se radi o najavama koje same za sebe imaju karakter značajne vijesti i izravne posljedice u stvarnom svijetu ("Zagreb je dobio organizaciju ljetnih OI 2032."). Također "vijesti" kao što su (navodim stvarni primjer):
Bjelovarsko Gradsko vijeće odlučilo je graditi novi nogometni stadion.
...također u suštini govore o budućem vremenu, jer glavni dio (tj. stadion) još ne postoji, dakle ni to nije za Wikipedija:Novosti. Vrlo lako je odlučiti nešto graditi, takve "odluke" su tri za groš, no stvarna vijest to postaje tek kada (i ako) se izgradi. GregorB (razgovor) 11:55, 2. ožujka 2021. (CET)
Hitno su potrebna pravila i smjernice za Wikipedija:Novosti. --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 12:42, 2. ožujka 2021. (CET)
Znam da već postoje smjernice. Međutim, te su smjernice još iz onog razdoblja, kad je održavanje Novosti bio administratorski posao. Osobno ne bi svašta trpao u predložak. --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 12:59, 2. ožujka 2021. (CET)
I ja sam protiv najava, no smatram kako su trenutne smjernice za Novosti dosta jasne te ih ja ne bi mijenjao, a ao bi se mijenjalo onda se to treba dogovoriti normalnim razgovorima i argumentima.--Kraljnnm (razgovor) 15:30, 2. ožujka 2021. (CET)

Ideje o promjeni i nadopuni pravila za biranje admina[uredi kôd]

Imam neke ideje u vezi pravila za biranje novih admina: Suradnik:Argo Navis/Administratori/Prijedlozi za administratore. Ako netko ima vremena, rado bi čuo komentare na moje prijedloge i možda neki novi prijedlog. Ovo je još u fazi razrade, tek kad čujem komentare, tek onda ću "službeno" postaviti prijedlog i pokrenuti "službenu" raspravu. Slobodno komentirajte i predlažite. Hvala unaprijed svima koji se uključe. --Argo Navis (razgovor) 15:31, 2. ožujka 2021. (CET)

Dva članka za 12. tjedan[uredi kôd]

Nastavljeno na raspravu iz veljače volio bih da ovdje konkretiziramo razdoblje za članak Billie Eilish. Ja predlažem da on bude u 15. tjednu.--Kraljnnm (razgovor) 16:04, 2. ožujka 2021. (CET)

 1. ZA ZA Iskreno, u početku sam mislio taj članak ostaviti po strani za neku drugu prigodu, kad ponovno dođe do situacije u kojoj predloženi članak nije izabran, ali zapravo nemam ništa protiv. Ako ostali suradnici žele da taj članak bude u 15. tjednu, može i tako, podržat ću, imamo u pričuvi sigurno još dva članka na ledu za moguće nepovoljne prilike koje sam spomemuo. --Neptune, the Mystic 19:38, 2. ožujka 2021. (CET)
 2. ZA ZA, podržavam. --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 19:43, 2. ožujka 2021. (CET)
 3. ZA ZA. Maestro Ivanković 18:27, 3. ožujka 2021. (CET)

Obavijesti s META servera se jako slabo vide i komentiraju[uredi kôd]

Vidim da se obavijesti s META servera jako slabo vide i komentiraju jer idu direktno na Wikipedija:Kafić/Foreign_languages!

Vidim na SH, BS i MK imaju praksu da dolaze baš na Village pump ekvivalent...Možda nebi bilo loše da se bar ručno po slobodnoj procjeni suradnika neke od njih prebace tu? Probam sa dvije za test ;-p Zblace (razgovor) 18:50, 2. ožujka 2021. (CET)

Ja uopce nisam znao da ovo postoji. Tamo bas ima dobrih objava. Trebalo bi to staviti na neko vidljivo mjesto. Hvala! Ionic22 (razgovor) 20:04, 2. ožujka 2021. (CET)
Da. Inače su sve pod-rubrike Kafića slabo praćene, vidljive i aktivne. -- Zblace (razgovor) 08:18, 3. ožujka 2021. (CET)
Napominjem kako postoji mogućnost dodavanja stranice Wikipedija:Kafić/Foreign languages na popis praćenja (klik na zvjezdicu pored gumba "Vidi povijest"). Sve izmjene na stranicama koje su na popisu praćenja evidentirane su klikom na link "Popis praćenja" pored gumba "Doprinosi". —Ivi104 15:18, 3. ožujka 2021. (CET)
OK. Sve 5. To vrijedi za sve stranice, ali ljudi neznaju da ta stranica postoji. Interface koji je samo tekst nije baš sreća... Druge Wikipedije ili prosljeđuju automatski ovdje ili kao SR imaju vizualniji interface za sve (pod)kategorije. --Zblace (razgovor) 16:21, 3. ožujka 2021. (CET)

Sa METE ručno: Feminism & Folklore 1 February - 31 March[uredi kôd]

Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik

Greetings!

You are invited to participate in Feminism and Folklore writing contest. This year Feminism and Folklore will focus on feminism, women's biographies and gender-focused topics for the project in league with Wiki Loves Folklore gender gap focus with folk culture theme on Wikipedia. folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, fairy tales, folk plays, folk arts, folk religion, mythology, etc.

You can help us in enriching the folklore documentation on Wikipedia from your region by creating or improving articles centered on folklore around the world, including, but not limited to folk festivals, folk dances, folk music, women and queer personalities in folklore, folk culture (folk artists, folk dancers, folk singers, folk musicians, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch-hunting, fairy tales and more. You can contribute to new articles or translate from the list of suggested articles here.

You can also support us in translating the project page and help us spread the word in your native language.

Learn more about the contest and prizes from our project page. Thank you.

Feminism and Folklore team,

Joy Agyepong (talk) 03:40, 16 februar 2021 (CET)

Načelno me zanima. Dobar koncept čini mi se. Zblace (razgovor) 18:50, 2. ožujka 2021. (CET)

Sa METE ručno: Wikifunctions logo contest[uredi kôd]

02:47, 2 mart 2021 (CET)

Nekoliko super verzija. Glas(ov)ao sam ;-) Zblace (razgovor) 18:50, 2. ožujka 2021. (CET)

[upcoming deployment] Growth team features[uredi kôd]

Hello! Sorry to use English. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik.

I'm Trizek (WMF). I work as a community relations specialist for the Wikimedia Foundation. I'm here to share a message from the Growth team.

As you may already know, the Growth team's goal is to create features that would help newcomers. Our goal is to help newcomers when they edit for the first time and also to increase the retention of new editors. Several wikis already have these features since a long time now. Working with these wikis, the Growth team found evidence of the efficiency of these new features.

These features will be available for all new accounts on your Wikipedia starting on March 17. This way your Wikipedia will offer more options for newcomers to make good first edits and become community members.

Which features?[uredi kôd]

The newcomer homepage (displayed using Czech language)

We have created several features to help them, and also to help community members who help them :

 • Newcomer homepage: a new special page, the best place for a newcomer to get started. It includes:
  • Newcomer tasks: a feed of task suggestions that help newcomers learn to edit. Newcomers have been making productive edits through this feed! Know more about this tool.
  • [optional] Mentorship module: each newcomers has a direct link to an experienced user (see below). This way, they can ask questions about editing Wikipedia, less the need to find where to ask for assistance.
  • Impact module: the user sees how many pages views articles they edit received. Have a look at Special:Impact for yours!
 • Help panel: a platform to provide resources to newcomers while they are editing. If they do some suggested tasks, they are guided step-by-step on the process of editing.
 • Welcome Survey: communities can know why newcomers create an account on Wikipedia.

The features available right now in your preferences (here and there) so that you can try them. They are not yet visible to newcomers.

How to help?[uredi kôd]

First, we need help to translate the features. At the moment, most of the messages newcomers will see on your Wikipedia are in English, some of them have been translated using machine translation. Please help translate the interface (done on translatewiki.net. It needs a specific account).

Also, I need your help checking on the configuration the team setup by default. Please try the features and let us know if something questions you.

Newcomers tasks are based on templates to suggest edits to newcomers. You can check the templates used on MediaWiki:NewcomerTasks.json. You can also change the templates and the help links defined there. Several templates can be added for the same task.

It you are familiar with Phabricator, here is the ticket with all the information we used for the deployment. Please have a look at it. You can suggest changes by replying to this message.

If you wish to, you can create a list of mentors. This will activate the optional Mentorship module. Please format the list following the guidance. You need at least one mentor for each 500 new accounts created monthly on your wiki (3 mentors minimum). Are you hesitant to become a mentor? Please check the resources we have written based on other mentors' experiences.

Let me know if you have any question about this deployment. Of course, please move or share this message if needed. Hvala lijepa!

Trizek (WMF) (razgovor) 19:06, 3. ožujka 2021. (CET)