Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Kafić

Dobro došli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Funkcija za rušiti, a ne za raditi[uredi]

000000000000000 Kolege, htio bih se posavjetovati s vama. Vjerojatno vam je upalo u oči. Imamo slučaj suradnika koji je po nekima bio na rubu da ga se blokira, neki su razmatrali mu udriti mu zabranu. Kolega je pod drugim identitetima blokiran na više projekata, što nama nije bilo mjerilo. Mislim da je bilo prestrogo. Ukazali smo mu razumijevanje ovdje na hr.wiki, unatoč svim njegovim mušicama i gledali onu njegovu sposobniju stranu.
000000000000000 Dobio je čak i ophoditeljski status, premda je bilo dvojba i neslaganja oko toga i nije bio prve pute prošao. Računali smo, dobro će doći još jedna ruka za pomoći očistiti. Nažalost, to sve više nije slučaj. Dobili smo cjepidlaku kojem smo dali oružje u ruke. Što se njemu moglo prigovoriti, ovaj to čini drugima, premda je sam veći primjer toga. Nerijetko ruši glasovanja, bilo da se radi o izabranom članku, gdje se šteta još dade popraviti ako se dovoljno suradnika odazove odnosno ne povede za njime, no kad se radi o dodjeli oruđa drugim suradnicima za status automatski ophođenoga ili ophoditeljski status, onda je redovito tu. Pojavi li se još jedan povodljivi, prkosni, površniji, prestrožiji ili ne daj Bože zlobniji, pada prijedlog. Ishod je da veliki posao ophođenja pada na istu skupinu suradnika koja se povremeno smanji (nisu u mogućnosti).
000000000000000 Frustrirajuće je i ponižavajuće kad temeljito pregledaš jedno uređivanje, pa onda sljedeće u nizu uređivanje na istom članku od istog (ili drugog suradnika), pa treće, označio ih pregledanim, već razmišljaš što i kako (ne)ispraviti. Dođeš na četvrto i onda da je na tom sljedećem uređivanju na istom članku djelo suradnika koji je uklonio vandalizam iz prethodna tri ili dopunio prethodna tri, a taj suradnik koji je taj korisni posao napravio je suradnik koji je srušen na prijedlogu za ophoditelja srušen. I tako mi ophoditelji trošimo vrijeme pregledavajući već pregledano i klikamo na ispravno, umjesto da trošimo vrijeme za pregledavanje na drugom mjestu gdje je zbilja potrebno. I imali bi ophoditelji više vremena i za pisati članke, jer ljudi su ovdje prije svega došli pisati, a ne čistiti smeće.
000000000000000 Stvar dobiva dodatno na težini kad cjepidlaka s oružjem ne ophodi članke. Niti ga ima kad se treba suočiti s otrovnim novakom ili već postojećim suradnikom, a ako igdje dođe nešto reći novaku ili postojećem suradniku, onda udavi one najkorisnije toliko da izgube volju uređivati.
000000000000000 Pretpostavljam da znate o kome govorim. Šta biste vi napravili s ovakvim likom? Kubura (razgovor) 21:48, 24. veljače 2019. (CET)

Kao prvo molim da se suradnike bez obzira na stanje stvari, osobna mišljenja o nekome, ne naziva likovima, cjepidlakama i sl. jer se prema tome insinuira i omalovažava.
Mislim da nije bilo potrebe za ovom objavom u Kafiću, to je samo moje mišljenje. Smatram da ste nesuglasice i prijepore pa i dogovore trebali raspraviti na drugom mjestu ukoliko je to moguće. Ukoliko nije tako, žao mi je.
Ne znam zašto je došlo do opstrukcija pri izglasavanju nekih suradnika za određene funkcije, jedino što mogu napisati je da je sve bilo po pravilima wikipedije (pravilo: dva glasa protiv) i smatram da se dio problema krije upravo u tome što se u nekim situacijama slijepo drži do pravila, dok u nekim drugim situacijama se daje više manevarskog prostora u pravilima da bi se išlo u nečiju korist i na taj način isposlovalo neke stvari (što nije u redu!).
Smatram da se u ovom slučaju ne treba ništa poduzimati jer ništa nije narušeno. Suradnici koji su bili predloženi za nekakve statuse svojim daljnjim urednim doprinosima doći će do svog statusa, premda malo odgođeno. Suradnik koji ne ophodi a ima status ophoditelja ima tu slobodu da ophodi ili da ne ophodi, smatram da taj status ophoditelja nije podložan regulativi koja je poslijedica (ne)djelovanja kao pri administratorskom statusu u (ne)aktivnosti.
Potrebno je izreći da se zbog nekih fiksiranih stavova pojedinih suradnika izgubilo, demoraliriziralo, uvrijedilo, druge, jako produktivne, marljive suradnike. Nadam se da ovo ne vodi tome u nijednom smislu. Lipi pozdrav! --Domjanovic (razgovor) 12:25, 25. veljače 2019. (CET)
Nije lipo osititi animozitet u nečijem izlaganju, iako razumin odakle dolazi. Najdeblji kraj u ciloj priči izvlačimo mi aktivni ophoditelji jer se svaki odbijeni prijedlog direktno odrazi na našem povećanju posla. Zanimljivo je primijetiti da su kod zadnjeg glasovanja glasovi protiv bili od neaktivnih suradnika, pa se njima posa ne povećava. Lako je reći ne triba kad ne radiš. Prema pravilima nisu napravili ništa loše, al ovom problemu se može doskočiti jedino dopunom pravila di bi se stavilo da je potribno recimo minimalno 100 pregledanih promjena u zadnjih misec dana kako bi mogli glasovati. Tako bi mogli iz prve ruke viditi triba li dodatna ruka u ophodnji ili ne. BlackArrow (razgovor) 15:48, 25. veljače 2019. (CET)

Ono što je meni smiješno (a zapravo je žalosno) je to da bi dotični suradnik (koji se inače sam predlaže za ophoditelja) sada mijenjao pravila za izbor, između ostaloga, ukidao bi glasove protiv. Nije li mu vrijeme da se zapita: Do koga je, do mene ili do sela?--MaGaporuči mi 20:45, 25. veljače 2019. (CET)

MaGa, prijedlozi za promjene pravila su došli iz frustracije. Mislim da je razumljivo kada vidiš da su oba glasača protiv sudili prestrogo i navodili djelomično nerelevantne razloge (vidi razgovor s Kuburom). Podržavam prijedlog BlackArrowa. Kritizirani suradnik zadnji put je ophodio u prosincu prošle godine. --Mateo K 01 (razgovor) 05:16, 26. veljače 2019. (CET)
Frustracije? Frustrirani su radnici u "3. maju" jer sutra možda neće imati za kupiti kruh. Daleko je on od suradnika koji bi trebao pregledavati promjene. Svjetlosnim godinama daleko. O ovim koji su negativno glasovali, i njihovim razlozima ne bih razglabao. Umara me i imam pametnijih posala.--MaGaporuči mi 17:37, 26. veljače 2019. (CET)

Hoću reć, evo niki dan smo sve očistili, a danas smo već na 100 neprigledanih. Kubura (razgovor) 20:02, 26. veljače 2019. (CET)

Evo još jedna. Nisam za to da se mijenja pravilo izbora ophoditelja. Izgleda strogo, ali ima svoju svrhu. Mnogo se i prošlo, mnogo smo truda uložili dok se došlo do njega. Ipak smo funkcionalni s njime. Ali, ostaje nam problem lijenih mudraca (mudrijaša). Dvoje suradnika mogu "srušiti" svaki prijedlog za automatsko ophođenje, što svaki prijedlog čini krhkim na udružene zafrkante ili cjepidlake, ili pak na dobre ljude koji su površni i povodljivi. Da oni koji glasuju "protiv" rade marljivo, onda bi imali moralno pravo prigovoriti i srušiti: neka čine ono što propovijedaju. Nije moralno kandidatima postavljati visoki prag i tražiti savršenstva od kandidata, ako sami nedostatno rade. Stoga, molim kolege koji su glasovali "protiv", neka ubuduće označe pregledanim ono što je Mateo K 01 (i svaki budući kandidat) već pregledao, ili neka promijene ako je potrebno. Kubura (razgovor) 21:00, 1. ožujka 2019. (CET)

Hvala Kuburi na jasnim riječima. Kolega MateoKatanaCRO očigledno je odustao od rada na hr wiki, a u ovom odlomku kritizirani suradnik nije ophodio od prosinca. --Mateo K 01 (razgovor) 21:12, 1. ožujka 2019. (CET)

VAŽNO: Pregled aktivnosti administratora[uredi]

Bok:

Pravila koja određuju uklanjanje »osobitih prava« (administrator, birokrat, itd.) donesena su konsenzusom globalne zajednice 2013.

U skladu s tim pravilima, stjuardi nadgledaju aktivnosti administratora na svim wikijima Zaklade Wikimedija koji nemaju pravila o neaktivnosti. Koliko nam je poznato, na vašem wikiju ne postoji formalni proces skidanja »naprednih prava« neaktivnim suradnicima. To znači da će se stjuardi pobrinuti za to u skladu s pregledom administratorskih aktivnosti.

Ustanovili smo da sljedeći suradnici zadovoljavaju kriterije neaktivnosti (bez uređivanja i bez radnji zapisanih u evidencijama tijekom 2 ili više godina):

  1. Dalibor Bosits
  2. Joy
  3. Saxum
  4. SpeedyBotA

Ovi će suradnici uskoro biti obaviješteni sa zamolbom da pokrenu raspravu zajednice, ako žele zadržati neka ili sva prava. Ako pojedini suradnici ne odgovore, stjuardi će ukloniti njihova prava.

Ako zajednica želi donijeti vlastita pravila o neaktivnosti koja bi bila iznad globalnih, ili želi donijeti odluku o ovim neaktivnim nositeljima prava, ili već postoje pravila koja su nam promakla, molimo obavijestite stjuarde na Meta-Wikiju tako da ne nastavljaju s nadgledanjem prava na vašem wikiju.

Hvala lijepa! --MarcoAurelio (razgovor) (molimo vas, pomozite prevođenju na vaš jezik) 13:26, 3. ožujka 2019. (CET)

Isto na wikirječniku. --Mateo K 01 (razgovor) 00:13, 7. ožujka 2019. (CET)

Međunarodni Dan žena[uredi]

Rosa Red Chateau01.jpg

Poštovane suradnice wikipedije, sve žene svijeta, Sretan Vam Dan žena! --Domjanovic (razgovor) 14:49, 8. ožujka 2019. (CET)

Pridružujem se čestitkama!--MaGaporuči mi 19:39, 8. ožujka 2019. (CET)

Svim marljivim Wikisuradnicama i – citiram: "onima koje će to tek postati" Face-wink.svg – želim sretan Međunarodni dan žena. Od srca, Maestro Ivanković 20:16, 8. ožujka 2019. (CET)

Pridružujem se čestitkama! I zaželio bih da ih bude više.--Fraxinus (razgovor) 23:44, 8. ožujka 2019. (CET)

Također čestitan uz iste želje! Face-wink.svg BlackArrow (razgovor) 23:56, 8. ožujka 2019. (CET)

Sretan Dan žena svim suradnicama! (S malim zakašnjenem Face-wink.svg) Ovim putem želio bih i pozvati suradnike da se pridruže Wikiprojektu Žene u crvenom.Face-grin.svg --Hmxhmx 11:42, 9. ožujka 2019. (CET)

Drugi krug izbora za sliku godine[uredi]

U tijeku je drugi krug godišnjeg natječaja za sliku godine. Za one kojima se ne pojavljuje obavijest na vrhu stranice, poveznica na izbor je ovdje.--MaGaporuči mi 19:39, 8. ožujka 2019. (CET)

Uvijek rado glasujem. :)--Fraxinus (razgovor) 23:45, 8. ožujka 2019. (CET)

Zanimljiva statistika[uredi]

Na web stranici [1] nalazi se zanimljiva statistika. Mogu se mijenjati parametri, jezik, država, wikipedija i dobiti zanimljivi podaci top 500 članaka "u prve tri godine", "u posljednjoj godini", "muškarci", "žene" itd.--Fraxinus (razgovor) 22:50, 11. ožujka 2019. (CET)

Izabrani članak[uredi]

Članak Perast na Glavnoj stranici prikazuje se već drugi tjedan. BlackArrow (razgovor) 19:28, 12. ožujka 2019. (CET)

Članak za 11. tjedan nije izabran. Samim time, prijašnji članak prikazuje se dva tjedna. --Dvanaesti Igrač 22:03, 12. ožujka 2019. (CET)
U tom slučaju jednostavno je tribalo pomakniti i promovirati sljedeći, izabrani članak 12. tjedna, po dosadašnjoj praksi. BlackArrow (razgovor) 23:13, 12. ožujka 2019. (CET)

55,555.555 je sve bliže :)[uredi]

[2] Sad smo na 55,509.508 riječi u svim stranicama sa sadržajem. Kubura (razgovor) 02:30, 14. ožujka 2019. (CET)

Sad je 55,532.802. Kubura (razgovor) 00:01, 16. ožujka 2019. (CET)

Sad je 55,552.515 :) Sve je bližeeee :) Kubura (razgovor) 18:37, 17. ožujka 2019. (CET)

Novosti[uredi]

Može li netko dodati nešto od ovoga u novosti? Face-wink.svg

Prosvjed protiv klimatskih promjena (15. ožujka):

Prosvjed protiv nasilja (16. ožujka):

--Hmxhmx 14:12, 16. ožujka 2019. (CET)

Naš vrsni pijanist Lovro Pogorelić održava turneju po Kini, pa ako može u novosti: https://glashrvatske.hrt.hr/hr/dozivi/ljudi/lovro-pogorelic-na-drugoj-kineskoj-turneji/ --Mudroslov (razgovor) 15:05, 17. ožujka 2019. (CET)

Nekorištene datoteke[uredi]

Bilo bi dobro obrisati ove datoteke. Ne koriste se, a zaštićene su autorskim pravima. U člancima u kojima bi se ove datoteke koristile sada se koriste ili novije datoteke ili datoteke sa Zajedničkog poslužitelja.

--Hmxhmx 21:34, 18. ožujka 2019. (CET)

Dodatno pitanje: ima li naša Wikipedija pravilo brisanja starijih inačica datoteka koje su zaštićene autorskim pravima, tj. da se ostavlja samo najnovija inačica datoteke koja je zaštićena? --Hmxhmx 14:04, 19. ožujka 2019. (CET)

A pazi ovo [3], ovo im na Zajedničkome poslužitelju prolazi?! Kubura (razgovor) 02:09, 20. ožujka 2019. (CET)

Logotipove je bolje ne brisati. Pitanje je kad će to netko pobrisati na ZP-u.--MaGaporuči mi 15:13, 21. ožujka 2019. (CET)

Wikimedia CEE Spring 2019.[uredi]

Želim vas obavijestiti da počinje 5. projekt Wikipedija:CEE Proljeće 2019. (CEE proljeće 2019.): ovo je natjecanje u pisanju članaka o Srednjoj i Istočnoj Europi, organizira se od 21. ožujka (danas) do 31. svibnja. Ideja je jednostavna: svaka Wikipedija sudionica daje popis članaka o svojoj zemlji, i piše članke na svojoj Wikipediji o drugim sudionicima. Popis članaka o kojima se piše je ovdje:m:Wikimedia_CEE_Spring_2019/Article_Lists. U prvome tjednu, piše se pojačano baš o Hrvatskoj te o Rusiji.

Pozivam sve zainteresirane da sudjeluju. Prošlih godina bili smo uspješni.--Fraxinus (razgovor) 22:01, 21. ožujka 2019. (CET)

Primiče se jubilarac[uredi]

Svitu, primiče nan se jubilarac :) Kubura (razgovor) 19:48, 24. ožujka 2019. (CET)