Survivor 3 (2022.)

Izvor: Wikipedija
Survivor 3
Naslov izvornika
Survivor: Dominikanska Republika
Formatavanturističko-natjecateljska emisija
RazvojACUN MEDYA KFT
(Mađarska)
Država podrijetlaHrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora
Jezikhrvatski, srpski
Broj epizoda50 (prema
web izdanju)
Produkcija
Trajanje epizode90 minuta
Prikazivanje
TV kućaNova TV
Emitiranje14. ožujka 2022.5. lipnja 2022.
Kronologija sezona
← Prijašnja
2: Kostarika
Sljedeća →
4 (2023.)
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Survivor 3 (2022.) (hrv. Opstanak: Dominikanska Republika), također poznat i kao Survivor: Dominikanska Republika, treća je sezona Survivor Hrvatska, a peta sezona Survivor Srbija. To je prva višenarodna sezona nakon 10 godina stanke. Sezona serijala krenula je s prikazivanjem 14. ožujka 2022. na hrvatskom televizijskom kanalu Nova TV. U Srbiji je emisija krenula s prikazivanjem isti dan na kanalu Nova S. Prikazivanje je završilo 5. lipnja 2022. Pobjednici su Stefan Nivistić i Nevena Blanuša.

Format[uredi | uredi kôd]

Plemena podijeljena po narodnosti: U postavi je 9 Hrvata, 8 Srba, 2 Crnogoraca i jedan državljanin Bosne i Hercegovine. Hrvati te Bosanci i Hercegovci su u jednom plemenu dok su Srbi i Crnogorci u drugom.

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

United Group otvorila je prijave 14. listopada 2021. Show se počeo prikazivati 14. ožujka 2022. na Novoj TV u Hrvatskoj, Novoj S u Srbiji, Novoj BH u Bosni i Hercegovini i Novoj M u Crnoj Gori. Srbijanske kuće izvještavale su o srpskim i crnogorskim natjecateljima, dok su hrvatske i bosanskohercegovačke natjecateljice izvještavale o hrvatskim i bosanskohercegovačkim natjecateljima. Kada se prikazuje u Srbiji i Crnoj Gori, Bojan Perić je primarni voditelj. Kada se prikazuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Mario Mlinarić je primarni voditelj. Međutim, oboje se pojavljuju u emisiji bez obzira na zemlju.

Pravila natjecanja[uredi | uredi kôd]

Natjecatelji su podijeljeni u dva plemena. Svako pleme ima svoje ime, zastavu i određenu boju, a početni zadatak je izgraditi sklonište od materijala koje nađu u okruženju u kojem se nalaze, ali i od sredstava koja dobivaju kao nagradu tijekom natjecanja. Ovisno o godišnjem dobu u kojem se nalaze, dobivaju i minimalan broj predmeta za preživljavanje – najčešće su to noževi, kante za vodu i voda za piće. Vatru također moraju paliti na različite načine, obično onako kako su to činili naši preci, ali postoji mogućnost da kroz uspješno izvršenje zadatka osvoje sredstva za paljenje. Pred plemenima se nalaze različiti izazovi koji iziskuju i fizički i psihički napor. A svi imaju isti cilj – osvojiti imunitet i spasiti se od izbacivanja iz showa. Natjecatelji često moraju prolaziti kroz testove izdržljivosti, timskog rada, ali prije svega snage volje. No bit će i onih kojima je draže pokazati koliko su snalažljivi u prikupljanju namirnica i kuhanju lokalne hrane.

Postoje dvije vrste izazova: Nagrada i Imunitet. U nagradnom izazovu natjecatelji se bore osvojiti 'luksuzne' stvari koje im nisu neophodne za osnovni život, ali olakšavaju boravak i čine ga ugodnijim, poput šibica, kremena, kraćih putovanja dalje od kampa…

U izazovu Imunitet natjecatelji se bore za zaštitu od izbacivanja, koje se događa na posebnoj ceremoniji, a koju izvodi 'Plemensko vijeće'. Kada u natjecanju ostane manji broj kandidata, dolazi do spajanja plemena i od tog trenutka borba za rješavanje zadataka postaje individualna! Ipak, sama igra puna je iznenađenja i preokreta pa tako postoji mogućnost da prije ujedinjenja plemena razmijene svoje članove, nekad slučajnim izborom, a nekad pregovorima dvaju kapetana plemena. Kako bi se igra dodatno zakomplicirala, postoji i skriveni idol koji daje imunitet, a natjecatelj ga treba pronaći. To je maleni predmet koji se uklapa u ambijent zemlje u kojoj se nalaze, a obično je skriven blizu kampa. U pojedinom ciklusu samo jedan natjecatelj smije tražiti imunitet.

Kada igrač pronađe predmet, može ga iskoristiti u različite svrhe poput cjenkanja s drugim igračima za savez ili, pak, oko glasovanja za izbacivanje. Predmet ga štiti od izbacivanja, ali samo do određenog nivoa igre. Natjecatelj može birati hoće li pokazati skrivenog idola drugima. U svakom slučaju, ostali natjecatelji ne mogu ukrasti ili na bilo koji drugi način prisvojiti predmet tog određenog natjecatelja.

Natjecatelji[uredi | uredi kôd]

Natjecatelj Starost Mjesto Plemena Kraj Glasovi
Protiv
Izvorna plemena Treći otok Zamjena
Sanja Močibob
Menađer trgovine
37
Umag
Plavi 1. eliminirana
Dan 5
9
Igor Lazić Niggor
Hip hop pjevač
52
Kotor
Crveni 2. eliminiran
Dan 12
12
Ivana Banfić
Pjevačica
52
Velika Gorica
Plavi Napustila
Dan 13
0
Ivona Koković
Trenerica
31
/
Crveni 3. eliminirana
Dan 18
20
Kristian Rauch
IT expert
27
Zagreb
Plavi 4. eliminiran
Dan 23
5
Hrvoje Habdija
Skipper
30
Zagreb
Ušao
14. dan
Plavi 5. eliminiran
Dan 28
13
Ramiz Gusinac
Frizer
52
Novi Pazar
Ušao
14. dan
Crveni 6. eliminiran
Dan 33
6
Viktor Bobić
Fitness osoba
35
Jablanovec
Plavi Napustio
Dan 34
0
Jovana Tomić
Biolog
24
Beograd
Ušla
14. dan
Crveni 7. eliminirana
Dan 38
14
Ivana Peček
Fitness trener
24
Zagreb
Ušla
26. dan
Plavi 8. eliminirana
Dan 43
14
Mina Nikolić
Glumica
29
Beograd
Crveni 9. eliminirana
Dan 50
25
Branko Milošev
Učitelj tjelesnog odgoja
30
Novi Sad
Crveni 10. eliminiran
Dan 52
7
Roko Simić
Barmen
27
Split
Plavi 11. eliminiran
Dan 56
26
Sumejja Šejto
Sportašica
27
Sarajevo
Plavi 12. eliminirana
Dan 60
9
Vladimir Govedarica
Konobar
30
Beograd
Crveni 13. eliminiran
Dan 64
6
Maša Kuprešanin
Osobni trener
25
Novi Sad
Crveni 14. eliminirana
Dan 67
3
Tomislav Rubinjoni
Fitness trener
32
Zagreb
Plavi 15. eliminirana
Dan 68
9
Nika Rakić
Atletičarka
25
Kerestinec
Plavi 16. eliminirana
Dan 70
6
Stevan Stevanović
Igrač ragbija
30
Beograd
Crveni 17. eliminiran
Dan 70
0
Nađa Erić
Dadilja
21
Beograd
Crveni 18. eliminirana
Dan 72
27
Tena Tomljanović
Studentica arhitekture
23
Zagreb
Plavi 19. eliminirana
Dan 72
7
Milica Dabović
Košarkašica
40
Cetinje
Crveni Drugo
mjesto
1
Goran Špaleta
Businessman
36
Zagreb
Plavi Drugo
mjesto
5
Stefan Nevistić
Radnik u Crvenom križu
28
Kraljevo
Crveni Jedini preživjeli 0
Nevena Blanuša
Hokejašica
27
Zagreb
Ušla
14. dan
Plavi Jedini preživjeli 6

Sažetak sezone[uredi | uredi kôd]

20 natjecatelja; 9 iz Hrvatske, 1 iz Bosne i Hercegovine, 8 iz Srbije i 2 iz Crne Gore, podijeljeno je u dva plemena, Hrvati i Bosanci i Hercegovci u jednomu, a Srbi i Crnogorci u drugomu. Njihova imena su izvorno bila "Plavo pleme" i "Crveno pleme". Na prvom plemenskom vijeću nazvani su Azua i Mao (koje je kasnije ukinuto). Pleme Mao pokazalo je veću dominaciju od Azua u izazovima i bilo je dobrog raspoloženja. Pleme Azua bilo je manje dominantno i shvatilo je igru ​​mnogo ozbiljnije, čak je došlo i do svađa u kampu. Također su zauzeli različite pristupe u Plemenskom vijeću. Dok je Mao bio usredotočen na imenovanje slabijih članova, Azua je bio u redu s imenovanjem nekih od svojih najjačih igrača ako je to značilo da mogu pobijediti u dvoboju i vratiti se u pleme.

Dvanaestog dana, plemena su obaviještena da je, uz njihova 2 otoka, u igri i treći otok. Sadržaj trećeg otoka otkriven je 14. dana kada su se igri pridružila četiri nova natjecatelja. Hrvoje Habdija i Nevena Blanuša pridružili su se Azui dok su se Mao pridružili Jovana Tomić i Ramiz Gusinac. 24. dana Ivana Peček zamijenila je Ivanu Banfić koja je medicinski evakuirana.

S 15 igrača koji su još uvijek bili u igri, plemena su pozvana na zabavu spajanja. Međutim, to ne bi bilo uobičajeno spajanje; oba bi plemena živjela zajedno na novoj plaži, ali bi i dalje ostala podijeljena, natječući se jedni protiv drugih u izazovima i boreći se za sebe, na sličan način kao što je One World twist iz američke verzije. Tada je započela i faza žirija, u kojoj je svaki sljedeći eliminirani natjecatelj postao članom žirija. Nakon što je Mina Nikolić prva ušla u žiri, igra se još jednom promijenila. Nakon što je Nagradni izazov održan 50. dana, plemena su prirodno očekivala još jednu Nagradu 51. dana, ali umjesto toga, to je bio Izazov za imunitet, a pleme koje je izgubilo nominiralo bi dva igrača; jednog bi nominiralo pleme, a drugog bi nominirao pobjednik Individualnog imuniteta. Prva žrtva ove promjene bio je Branko Milošev, koji je postao drugi član žirija. Ovaj obrazac se nastavio, s još jednom nagradom u sljedećem krugu, nakon čega je uslijedio još jedan zadatak za imunitet gdje su primijenjena ista pravila, što je rezultiralo time da je Roko Simić postao treći član žirija.

Kada ih je ostalo 9, natjecatelji su obaviješteni da se približavaju četvrtfinalu, ali da bi se odlučilo tko će do njih doći, održat će se niz plemenskih dvoboja. Mao se natjecao za "stratešku prednost", iako im nije rečeno koja bi prednost bila. Prednost je osvojio Stefan Nevistić. Azua se natjecao za Individualni imunitet kako bi osigurao da će plemena čak ući u četvrtfinale. Imunitet je osvojio Goran Špaleta koji je predložio Nevena Blanušu, dok je Pleme kandidiralo Tomislava Rubinjonija. Tomislav je ispao u dvoboju.

Tijekom cijele igre, Azua je uspjela preokrenuti svoju sreću pobjedivši Maoa u mnogim izazovima, ali nisu bili sigurni od disfunkcije. Osnovan je savez kako bi se zaštitile njihove članice, ali kako je etika dovedena u pitanje, nekoliko članova plemena okrenuto je jedno protiv drugog. Uz to su pretrpjeli još jednu medicinsku evakuaciju s Viktorom Bobićem. U međuvremenu u Maou, drama je prvenstveno dolazila od njihovog pokušaja nadmašiti Azuu, često tvrdeći da su njihove nominacije besmislene i nazivajući ih jadnim sportašima. Uz to, savez "velike petorke" Maše Kuprešanin, Milice Dabović, Stefana Nevistića, Stevana Stevanovića i Vladimira Govedarice mučio se da ukloni svoju slabu kariku Nađu Erić, koja je u svakom duelu u koji je upućivana pobjeđivala, unatoč slabosti u plemenski izazovi, smanjujući savez na tri. Njih troje i Nađa plasirali su se u finalni tjedan, uz Azuin "zlatni dečko" Goran Špaleta, newbie Nevena Blanuša, energična i snažna Nika Rakić te originalna voditeljica Tena Tomljanović.

U polufinalu su Goran i Stefan izborili imunitet i prošli u finale. Milica, Nađa, Nevena i Tena morale su se izjasniti pred žirijem, a osoba iz svakog plemena koja je dobila najviše glasova žirija prošla bi u finale zajedno s Goranom i Stefanom. Milica je prošla kroz Plemensko vijeće neozlijeđena, ali je prozvana zbog svoje percipirane manipulativnosti; Nađa je kritizirana zbog svoje društvene neosviještenosti i loših nastupa na izazovima; Nevena je prozvana zbog svojih spletkarenja; a Tena je dobila zamjerku zbog izbora da nominira svoju prijateljicu Sumejju Šejto, zbog čega je u dvoboju izgubila od Nike, umjesto da je glasala protiv Nike, čime bi sve tri bile u dvoboju. Kada je žiri trebao glasati za ulazak u finale članice grupe Mao, Milica je pobijedila Nađu rezultatom 7-2. Kada je došlo vrijeme glasanja za prolaz članice Azue u finale, Nevena je jednoglasno pobijedila Tenu s 9-0 glasova.

Goran i Nevena ostali su kao Croatian Final Two, što znači da će jedan od njih dobiti titulu Croatian Sole Survivor, dok su Milica i Stefan ostali kao Serbian Final Two, što znači da će jedan dobiti titulu Serbian Sole Survivor. Na kraju je Stefan pobijedio Milicu za titulu Serbian Sole Survivor, dok je Nevena pobijedila Gorana za titulu Croatian Sole Survivor.

Izazovite pobjednike i eliminacije po epizodama[uredi | uredi kôd]

Epizode se prikazuju pet dana u tjednu. Dvije epizode posvećene su dvama izazovima za nagradu, a ostale tri epizode posvećene su izazovima imuniteta, plemenskim vijećima, zajedno s izazovima imuniteta pojedinca za pleme koje gubi. Posljednja epizoda svakog tjedna posvećena je eliminacijskom dvoboju koji odlučuje tko će biti eliminiran. Ovaj je format promijenjen počevši od epizode 47, kada je obrazac promijenjen u Nagrada-Imunitet-Nagrada-Imunitet, a posljednja epizoda svakog tjedna bila je posvećena Individualnom imunitetu, Plemenskom vijeću i dvoboju. Posljednjih 5 epizoda emitirano je od 30. svibnja do 5. lipnja, a petak je preskočen.

Sažetak prema epizodama postavljenim na online stranici Nova TV:

Epizoda Datum prikazivanja Izazovi Nominirani Eliminacija
(Izgubio duel)
Kraj
Nagrada Imunitet
1 14. ožujka 2022. Crveni
2 15. ožujka 2022. Crveni
3 16. ožujka 2022. Plavi Stefan[1] Ivona i Niggor;
(4-4-1-1;
4-4)[2]
4
1. dio
17. ožujka 2022.
4
2. dio
18. ožujka 2022. Crveni Viktor[3] Sanja;
(9-1)
Sanja 1. eliminirana
Dan 5
5 21. ožujka 2022. Mao
6 22. ožujka 2022. Azua
7 23. ožujka 2022. Mao Kristian[4] Roko[5];
(7-1)
8 25. ožujka 2022. Azua Branko[6] Niggor;
(4-2-2-1-1)
Niggor 2. eliminiran
Dan 12
9 28. ožujka 2022. Ivana B. Napustila
Dan 13
Plavi
10 29. ožujka 2022. Crveni
11 30. ožujka 2022. Plavi Ramiz[7][8] Ivona;
(5-5-1;
5-4)[9]
12 1. travnja 2022. Plavi Jovana;
(6-3-2)
Ivona 3. eliminirana
Dan 18
13 4. travnja 2022. Crveni
14 5. travnja 2022. Crveni
15 6. travnja 2022. Crveni Sumejja[10] Kristijan[11];
(4-3-1-1)
16 8. travnja 2022. Plavi Mina[12] Nađa;
(8-2)
Kristijan 4. eliminiran
Dan 23
17 11. travnja 2022. Crveni
18 12. travnja 2022. Plavi
19 13. travnja 2022. Crveni Nevena[13] Hrvoje[14];
(5-5;
5-3)
20 15. travnja 2022. Plavi Branko[15] Nađa;
(6-3-1)
Hrvoje 5. eliminiran
Dan 28
21 18. travnja 2022. Plavi
22 19. travnja 2022. Plavi
23 20. travnja 2022. Crveni Tomislav[16] Goran;
(5-2-1-1)
24 22. travnja 2022. Plavi Maša [17] Ramiz;
(4-2-2-2)
Ramiz 6. eliminiran
Dan 33
25 25. travnja 2022. Plavi Viktor Napustio
Dan 34
26 26. travnja 2022. Plavi
27 27. travnja 2022. Crveni Sumejja[18] Ivana P.;
(5-3)
28 29. travnja 2022. Plavi Nađa [19] Jovana;
(4-3-2)
Jovana 7. eliminirana
Dan 38
29 2. svibnja 2022. Plavi
30 3. svibnja 2022. Plavi
31 4. svibnja 2022. Crveni Nika[20] Ivana P.;
(7-1)
32 6. svibnja 2022. Crveni Nika [21] Nevena;
(5-2-1)
Ivana P. 8. eliminirana
Dan 43
33 9. svibnja 2022. Plavi
34 10. svibnja 2022. Plavi
35 11. svibnja 2022. Plavi Vladimir [22] Mina;
(4-3-1)
36 13. svibnja 2022. Crveni Nevena[23] Roko;
(4-1-1)
Mina 9. eliminirana
Dan 50
37 16. svibnja 2022. Plavi
38 17. svibnja 2022. Plavi Stefan [24] Nađa
Branko
Branko 10. eliminiran
Dan 52
39 18. svibnja 2022. Crveni
40 20. svibnja 2022. Crveni Nika [25] Roko
Tomislav
Roko 11. eliminiran
Dan 56
41 23. svibnja 2022. Plavi
42 24. svibnja 2022. Crveni Nevena [26] Sumejja
Nika
Sumejja 12. eliminirana
Dan 60
43 25. svibnja 2022. Plavi
44 27. svibnja 2022. Plavi Nađa [27] Vladimir
Stefan
Vladimir 13. eliminiran
Dan 64
45 30. svibnja 2022. Plavi
46 31. svibnja 2022. Plavi Stefan [28] Nađa
Maša
Maša 14. eliminirana
Dan 67
47 1. lipnja 2022. Stefan Goran Tomislav
Nevena
Tomislav 15. eliminiran
Dan 68
48 2. lipnja 2022. Goran Nika
Tena
Nika 16. eliminirana
Dan 70
Stefan Nađa
Stevan
Stevan 17. eliminiran
Dan 70
49 4. lipnja 2022. Stefan Nađa
Milica
Nađa 18. eliminiran
Dan 72
Goran Tena
Nevena
Tena 19. eliminirana
Dan 72
50 5. lipnja 2022. Stefan Milica 20. eliminirana
Dan 76
Nevena Goran 21. eliminiran
Dan 76

Bilješke[uredi | uredi kôd]

1.^ Epizode prikazivane četvrtkom i petkom, u online verziji predstavljene su kao jedna epizoda.
2.^ Pobijedio pojedinačni izazov za imunitet kao član plemena koje je izgubilo.
3.^ Glasovanje je završilo kao neriješeno. Prema pravilika, javno ponovno glasovanje je održano.
4.^ Ivana B. se ozlijedila na dan 7 (Izazov za nagradu) i nije bila u mogućnosti pristupiti Plemenskom vijeću, dati svoj glas, ili biti izglasana zato što je tretirana za ozljede do dana 9.
5.^ Glasovanje je završilo kao neriješeno. Prema pravilika, javno ponovno glasovanje je održano.
6.^ Pošto je ovo Pleme izgubilo oba Izazova za imunitet, osoba koja je pobijedila pojedinačni imunitet zadržala ga je i za drugo Plemensko vijeće.
7.^ Viktor se ozlijedio u Izazovu za imunitet i nije bio u mogućnosti prisustvovati na Plemenskom vijeću, dati svoj glas, ili biti izglasan zato jer je bio tretiran za ozljede. Napušta igru u 25. epizodi.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Uvodna špica je jedino objavljena online.
  • Fotografije plemena Plavi imaju drugu verziju promotivnih fotografija.
  • Nove fotografije natjecatelja od 25. epizode.
  • Samo treći tjedan igre ekipe/plemena su se zvali Azua (Plavi) i Mao (Crveni). Kasnije su se vratili na izvorna imena.
  • Sezona je zaključena sa dva pobjednika, jedan iz svakog plemena.
  • Pred kraj sezone uveden je žiri koji je imao ulogu izglasati dvoje natjecatelja koje bi htjeli vidjeti u finalu.
  • Snimanje je završilo je početkom svibnja 2022., dok je finale prikazano 5. lipnja iste godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]