Sveti Kilijan

Izvor: Wikipedija
Sveti Kilijan
Sveti Kilijan
Rođen oko 640.
okrug Cavan u Irskoj
Preminuo 8. srpnja 689.
Würzburg, Njemačka
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 8. srpnja
Simboli biskupska odjeća, proboden mačem
Zaštitnik bolesnika od reume
Portal o kršćanstvu

Sveti Kilijan (640.Würzburg, 8. srpnja 689.), irski redovnik i svetac, koji je evangelizirao u germanskoj regiji Frankoniji između 680. i 689.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Sveti Kilijan rodio se u okrugu Cavan u Irskoj oko 640. godine. U Rimu je 686. posvećen kao misionarski biskup. Papa ga šalje evangelizirati zemlju Franaka, tj. germansku regiju Frankoniju, gdje su živjeli pogani. Sveti Kilijan je s ostalim misionarima krstio mnoge, uključujući i lokalnoga vojvodu Gozberta. Međutim, došlo je do sukoba kada je Kilijan opomenuo Gozberta, da je pogriješio što se oženio Geilanom, koja je bila žena njegovog pokojnoga brata. Geliana je bila strašno srdita, zbog čega je naredila vojnicima, da ubiju Kilijana i još dva redovnika (sv. Kolman i sv. Totnan) u Würzburgu u Bavarskoj 689. godine. Umro je kao mučenik i časti se kao svetac u Katoličkoj Crkvi i pravoslavnim Crkvama.

Pokopan je u nekoj staji, a tijelo mu je otkriveno tek 752. godine. U našim krajevima se u Donjem Miholjcu, u Slavoniji, održavao blagdan sv. Kilijana te veliki sajam.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. sveci.net, pristupljeno 10. srpnja 2015.