Tajkun

Izvor: Wikipedija

Tajkun (engl. tycoon) označava vrlo bogatu osobu koja dominira i kontrolira velike dijelove određene industrije ili privredne grane. U Rusiji se koristi uglavnom pojam Business oligarh.

U bivšim socijalističkim zemljama tajkun označava osobe, koje su u vrijeme privatizacije i uvođenja tržišta kapitala stvorili bogatstvo i mrežu poslovnih veza, financijske moćnike koji su se obogatili naglo bez novca i rada na sumnjiv način; novopečeni bogataš.

Konotacija[uredi | uredi kôd]

U zapadnim zemljama pojam tajkuna uglavnom nema posebne konotacije (osim materijalnih), dok je u većini bivših socijalističkih zemalja u javnosti pretežno negativno konotiran. Glavni razlog je da se u tisku od strane nekih novinara ne razlikuje dovoljno uspješne poslove ljude od osoba koji su došli sumnjivim metodama tijekom pretvorbe do svog materijalnog statusa.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Riječ tajkun potječe iz japanske riječi taikun. Doslovno prevedeno znači veliki zapovjednik tj. naslov šoguna u Japanu. Ranije se je ta riječ koristila za strance u Japanu da bi se naglasio da je šogun jedan od najviših vladara zemlje.

Službeno je ta riječ bila prvi put korištena u ugovoru o "američko-japanskom prijateljstvu i trgovini" od 29. srpnja 1858. godine.


Poznati svjetski tajkuni[uredi | uredi kôd]