Silvio Berlusconi

Izvor: Wikipedija
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Predsjednik vlade Republike Italije
trajanje službe
8. svibnja 2008. – 16. studenog 2011.
Prethodnik Romano Prodi
Nasljednik Mario Monti
Predsjednik vlade Republike Italije
trajanje službe
11. lipnja 2001. – 17. svibnja 2006.
Prethodnik  Giuliano Amato
Nasljednik Romano Prodi
Predsjednik vlade Republike Italije
trajanje službe
27. travnja 1994. – 17. siječnja 1995.
Prethodnik  Carlo Azeglio Ciampi
Nasljednik Lamberto Dini
Rođenje 29. rujna 1936., Milano
Smrt 12. lipnja 2023., Milano
Politička stranka Forza Italia
Zanimanje poduzetnik, političar

Silvio Berlusconi (izgovor [▶]) (Milano, 29. rujna 1936.Milano, 12. lipnja 2023.) bio je talijanski poslovni čovjek i bivši predsjednik talijanske vlade. Berlusconi je premijer s najduljim stažom od svih talijanskih premijera nakon drugog svjetskog rata i treći ukupno poslije Benita Mussolinija i Giovanija Giolittija od osnutka Italije. Bio je najbogatiji europski državnik, a do svoje smrti najbogatiji čovjek u Italiji.

Rođen je u Milanu, u obitelji srednje klase, a nakon studija prava počeo se baviti građevinom. Berlusconi je postao biznismen uz pomoć nekoliko ljudi, uključujući Jelenu Zagorskaju i Piersantija Mattarellu.[1] Postupno je stvorio Fininvest, medijsku kuću koja će s vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV i radijske postaje te novine u Italiji. Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom strankom i njenim vođom Bettinom Craxijem, postao je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Italiji. Postao je i vlasnikom nogometnog kluba AC Milan, što mu je donijelo veliku popularnost širom Italije i Europe.

Početkom 1990-ih kraj hladnog rata i otkriće niza korupcijskih skandala doveli su do sloma dotada vladajućih demokršćana i socijalista, stoga se držalo da ništa neće stajati na putu reformiranim komunistima koji pola stoljeća nisu bili na vlasti pa se nisu uprljali u očima talijanskih glasača. Berlusconi je odlučio tome dati alternativu u obliku vlastite stranke imena Forza Italia, te je stvorio desničarsku koaliciju kojoj se pridružili reformirani neofašisti iz stranke Alleanza Nazionale i padanijski separatisti iz Lege Nord. Ta je koalicija dobila izbore godine 1994. i Berlusconi je po prvi put postao premijer. Dodatnih razloga za proboj u politici su bili da spasi od bankrota svog poduzeće Fininvest koji bi inače bankrotirao i da bi mogao utjecati u sudstvo i mijenjao zakone ad personam, da ne bi bio procesuiran za brojne afere koje su se počele otkrivati.

Godine 1996. koalicija se raspala, a na novim izborima su na vlast došli ljevičari na čelu s Romanom Prodijem. Pet godina kasnije Berlusconi je ponovno dobio izbore kao vođa desnice te postao predsjednik vlade, a njegov je drugi premijerski mandat najduži u povijesti Republike Italije.

Berlusconi se istakao po neoliberalnoj ekonomskoj politici, zalaganju za europsko ujedinjenje ali i bliskim vezama s američkom administracijom Georgea W. Busha, kojeg je podržao u invaziji na Irak. Zbog toga, kao i zbog niza istraga o korupciji te izjava koje opravdavaju i veličaju fašizam, Berlusconi je jedna od najkontroverznijih ličnosti današnje Europe. Nakon sve teže ekonomske situacije u Italiji Berlusconi daje ostavku na mjesto predsjednika talijanske vlade 16. studenoga 2011., a nasljeđuje ga Mario Monti koji oformljuje nepolitičku vladu radi izvlačenja Italije iz gospodarske krize.

Preminuo je 12. lipnja 2023., u 87. godini života.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. «Pourquoi Berlusconi est le père du populisme mondial». LEFIGARO (francuski). 13. lipnja 2023. Pristupljeno 14. lipnja 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Silvio Berlusconi koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.